Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2058 hozzászólás Oldal: 124 / 138
Szivattyú-visszacsapó - kontroller- T-T- fogyasztók. A T ágában tartály 1 és tarály 2. Célszerű egy harmadik T is amibe raksz egy nyomásmérőt. Sőt ha a tartályokat golyós csapon keresztül kötöd akkor bármelyiket kiiktathatod és működik akkor is a csap zárását követően.
vagy talán kevesebb vízelvételnél már bekapcsol a szivattyú és elkezdi tölteni a tartályt(okat)?

-igen, jó a logika :)
Ha egy nagyobb tartály van és kiszakad a "hólyag", akkor tulajdonképpen visszaáll a jelenlegi rendszerem (átveszi az eredeti funkcióját a presscontroll) tehát, minden csap kinyitáskor bekapcsol a szivattyú?

igen, ez fog történni. Ha van tartály és jól is van belőve a rendszer akkor a tartálytérfogat kb 30% a vehető ki a ki és bekapcsolás közt.
Én jófogásról, piacról, "ma van holnap nincs" webshopból biztos nem vennék ilyesmit, azt hazudnak róla amit akarnak. Gari a kapuig. A védelmi funkciók vagy vannak vagy nincsenek, vagy működnek vagy nem. Ha a meglévő eddig jó volt,a tartályokkal is jó lesz.
Én nem jófogáson vettem, hanem ingyen jutottam hozzá. Mondjuk az majdnem ugyan az. :) Éles bevetés előtt kipróbáltam, a szárazon futás védelmet, működött, jöhetett az éles bevetés. Válaszaid újabb kérdéseket vetnek fel, pedig azt hittem már penge vagyok. :) A visszacsapó szelep miért kell a szivattyú után? A lábszelep miatt nem mehet visszafelé víz elvileg. A nyomásmérő órát hová a legoptimálisabb elhelyezni az általad írt sorrendben: szivattyú-visszacsapó - kontroller- T-T- fogyasztók. Vagy megint jó lesz a logikám, a kontroller után tökmindegy, a rendszerben egyforma lesz a nyomás mindenhol?
Még egy kérdés, kb. 300 méteren van e nyomásveszteség, ha szintkülönbség elenéysző (max 1 méter)?
Tavasszal ha összerakom a rendszert lefényképezem neked a "kiképzésért". :D
Mint már írtam néhányszor gondolat olvasásban továbbra is gyenge vagyok :) és mivel nem esett szó a szivattyúról én abból indulok ki hogy nincs benne visszacsapó vagy lábszelep. Tehát ha van nem kell még egy.
Hát most beírtam egy fekete pontot fizikából ezért a kérdésért hogy hova rakd a nyomásmérőt :shock:
Persze ha megbízol abban ami a kütyün van akkor az is elegendő.
Még egy kérdés, kb. 300 méteren van e nyomásveszteség, ha szintkülönbség elenéysző (max 1 méter)?

Hát az 1 méter az hanyagolható, viszont a 300 méter az elég sok. Igazából áramlási veszteségből adódó nyomáscsökkenést fogsz tapasztalni. Minél vékonyabb és hosszabb a cső és minél nagyobb az elvárt kifolyó vízmennyiség annál nagyobb nyomás csökkenésnek fogod érzékelni. Persze ha elzárod a csapot akkor a 300 méter cső elején és a végén is ugyanazt fogja mutatni a nyomásmérő csak épp a víz nem folyik ilyenkor.
Pl ha azt szeretnéd hogy 20 liter jöjjön ki a 300 méter cső végén ami 25 ös KPE akkor kb 2,2 barral kell bele nyomni a vizet a másik végén hogy a szabad csővégen kicsorogjon a 20 liter 1 perc alatt. Ha mondjuk a szórófej nyomás igénye 3 bar és így spriccel ki 20 liter vizet 1 perc alatt akkor 6 barral kell benyomni a vizet a másik oldalán a 300 méternek. Ha viszont 40 litert szeretnél szabad kifolyással akkor már olyan 8 bar kell a betáp oldalon. Természetesen minden idom és kanyar csak ront a helyzeten.
Jogos a fekete pont. :roll:
Valamiért azt hittem logikus, hogy van lábszelep :D
Köszönöm a segítséget, azt hiszem már értek mindent. :lol:
Sziasztok!

Sikerült beszerezni egy einhell le-hw 1300 típusú házi vízellátót! Sajnos nem tudjuk beüzemelni. A motor pörög de nem akarja szívni a vizet. Próbáltuk a légteleníteni is. A gumimembrán is kivettük az se lukas. A kérdésem, merre kezdjük a hibakeresést?
Vagy esetleg a beüzemelésnél hibázhattunk, vagy esetleg a légtelenítéskor? Amikor szétszedtük a gumimembrán mögött volt a víz.Esetleg ott? Segítséget előre is köszönöm.
Üdv
Új vagy használt a szivattyú ? Ha új akkor a szívócső tömítetlensége szokott ilyesmit okozni de megeshet hogy túl mélyen a víz a kútban kérdés milyen a kút ? Lábszelep lehet még gond és az ha a szívócső vízszintesen is van vezetve és nincs egyenletes emelkedése a szivattyú felé.
Amikor szétszedtük a gumimembrán mögött volt a víz

Gondolom akkor használt szivattyút
Sikerült beszerezni
és az sem kizárt hogy azért adták el mert már betegeskedett.
Üdv!

Igen használt szivattyú! A lábszeleppel szerintem nem lehet gond mert azt most vettük hozzá! Azt néztük ha megemeltük a víz nem folyt vissza.Nem kútban próbáltuk, hanem egy hordóban! Az lehet, hogy a szívócső és hordó között rövid volt a távolság mert kb fél méter lehetett, és hosszú volt a szívócső?
A magasságkülönbség megvolt.
Ha a hordó mellé raktad a szivattyút és úgy próbáltad az lehetett gond. Ha a hordó tetején volt a szivattyú és úgy sem nyomta a vizet hogy 1 méterről szívta az bizony elég nagy baj. Gondolom azt tudod hogy a szivattyú házat is tele kell tölteni vízzel nem csak a szívócsövet légtelenítéskor ?
Igen feltöltöttük a szivattyúházat a légtelenítő nyíláson de miután nem ment próbáltuk a kimenő nyíláson is feltölteni. A hordó mellett volt a lépcsőn kb fél méterrel magasabban a szívócső az olyan 3 méteres lehet. Az nem lehet a gond, hogy nem volt egyenes?
Ha folyamatosan emelkedett a szívcső a szivattyú felé akkor nem.
Volt benne egy-két kanyar mivel új volt és rövid a távolság. Akkor lehet ez volt a probléma?
zagor írta: Pont egy ilyen alföldi kútról van szó. Eredetileg öntözési céllal lett fúrva, de mivel a vezetékes víz reménytelenül piszkos ez lett bekötve. A vízvezeték legvégén lakunk és a vízben sokszor annyi üledék van, hogy olyan mint a kávézacc. Magasnyomással mosni nem lehet állítólag mert nem bírja a nyomást -így ha jelzem, hogy nagy a gond már akkor az utolsó aknánál kiengednek belőle és ez valamit javít a dolgon.
Ha a szivattyú a csúszógyűrűnél levegőt szívna, akkor annak lenne valami nyoma, nem? Máshol meg hol szívhat Ievegőt?
Ezt a gázszeparátort, hogy kell elképzelni -nem igazán találtam ilyesmiről cikket? Attól tartok, hogy valami terjedelmes dolog és nem tudnám már elhelyezni az aknába.

Ez a probléma megoldódott -leírom mi volt a gond hátha másokon segíthet:
A PVC visszacsapó (ún. békaszelep) egyik csavarjának (a négy közül) megszakadt a menete és itt szívta a levegőt.
Sziasztok.
Ingatlan vasarlas utan egy szetrohadt elpumps 25/1300 B tipusu vizmuvet csereltem le ugyan olyanra.
A csapot kinyitva megvartam amig folyik a viz a szivattyu aramtalanitasa utan.Ezutan elzartam es a tartalyon levo nyomasmero ora 0 bart mutat.
Ha jol ertelmezem a visszaolvasottak es a konyve alapjan akkor ilyen allapotban 1barnak kell lennie?
Ezt mezei autopumpaval felfujom es kesz?
Par napig hasznaltuk ,mukodott szepen de esett a nyomas lightosan...
Szia
Hát nem :)
Miután kiengedted az összes vizet és a csapot nyitva is hagytad, akkor kellene mérned 1,5 bart a tartály végére szerelt műanyag kupak alatti szelepnél. Ezt csak külön nyomásmérővel tudod megtenni mint amivel az autók kerekén is mérik a légnyomást. Az említett nyomásmérő óra a ki és bekapcsolási nyomás ellenőrzésére való ill tájékoztat a rendszernyomásról.
Felnyomom ,hogy az autospumpa meroje 1bart mutasson... Ez is egy megoldas akkor?
2058 hozzászólás Oldal: 124 / 138

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég