Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2058 hozzászólás Oldal: 128 / 138
Hát köszi a választ. Már azt hittem, hogy valami a pumpával van, vagy én követtem el valami hibát. Habár egy hibát elkövettem. Nem jo pumpát vettem. Mert ugye en naiv azt gondoltam, hogy ez biztosan elég lesz nekem a négy szórófelyre, amik összesen 100 l/ perc vizet fogyasztanak hiszen 9000 l/o -val van hitdetve. Szerinted melyik azok a pumpák amik ezt tudják? Már csak arra az esetre, ha valamikor le kellene cserélnem. Mert pillanatnyilag megoldottam kisebb fúvókákkal a szórófejeket. Csak hát időben többet kell mennie a pumpának.
Ekkora mennyiségeknél már a házi vízmű felejtős. Kerti szivattyú kell neked. No meg a szívó oldali szűrőket mielőbb elfelejteni ! Szívó oldalt nem fojtjuk mert kavitálni fog a szivattyú. Nyomó oldalt fojtjuk ha sok ami kijön a csövön.
Pl ez : https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/kerti-szivattyu/kerti-szivattyu-91-120-liter-perc/pedrollo-jswm-3al
Köszönöm az infókat, sokat segítettél vele.
Lalibatyo, újra segítség kellene. Vettem egy használt pedrollo (750 W) szivattyút. Eddig egy alko volt a rendszerbe beépítve és tökéletesen működött. Most kicseréltem a szivattyút (semmi más nem változott) és nem működik. Olyan érzést kelt bennem a jelenség, mintha a szivattyú kopott lenne és nem volna képes felszívni a vizet a kútból. Kipróbáltam a felszínen, vödörből szívni a vizet, de hol jobban nyomja, hol kevésbé jobban. Ezzel együtt hol gyorsabban hallom forogni a motort, hol lassabban. Amikor a kútból kéne szívnia akkor is csak lassan forog és melegszik is. Nem értem mitől van a fordulat különdbség, valami terhelésfüggő fordulatszám szabályzó van beleépítve? Elvileg most lett a motor újra tekercselve. Ha van valami ötleted szívesen fogadom. Köszönöm
Hello
Hát annyi hogy a használt szivattyút általában azért adják el mert valami baja van vagy túl sokat használták és hamarosan lesz. Kerülni kellene az ilyesmit, mert "nem mind arany ami fénylik". Ki kellene deríteni hogy fals levegő, szerelési hiba vagy a szivattyú elhasználtsága az ok. A szivattyút le kellene próbálni tartályból, hordóból, a vödör ez esetben túl kicsi. Ha biztosan a szivattyú rossz akkor szét kellene szedni, és felújítani.
Szevasz Lalibátyó!
Még egy kérdés motozkál a fejemben. Ha egy olyan teljesítményű kerti szivattyúval helyettesíteném a jelenlegi házi vízművemet, mint amilyet ajánlottál, akkor a slagos locsolással nem tenném tönkre a szivattyút? Mivel ugye slagon csak kb. 30-40 liter vizet használnék el percenként, így a szivattyú 100 literes teljesítményét nem használnám ki. És ha tennék rá áramlás szabályozót, az pedig elég gyakran kapcsolgatná ki-be a szivattyút.
Még egy variáció jutott az eszembe. Ha a jelenlegi házi vízművemből ( metabo hww 9000/100g) kiiktatnám a hidrofor tartályt, akkor azzal valamelyest javítani tudnám a szivattyúm teljesítményét? Mert ha igen, akkor arra gondoltam, hogy a szivattyú és a hidrofor tartály közé beraknék egy autamata elzáró csapot http://m.gardena.com/hu/products/water- ... sycontrol/
ami kiiktatná a hydrofor tartályt, amikor az automata öntözőrendszer bekapcsolna. Természetesen a pumpán lenne egy áramlás kapcsoló is, ami el tudná indítani a pumpát ha ki van iktatva a hidrofor tartály. A tartályt a slagos locsolás végett akarom használni.
Vagy ezt nagyon túlbonyilítottam? Iktassam ki teljesen a tartályt és csak használjam az áramláskapcsolót a slagos locsolásnál is.
Köszi Lalibatyo a segítséget. A szivattyúról tudtam, hogy hibás, azért vettem meg, mert annyira kedvező volt az ára, hogy erős dohányos többet költ egy nap cigarettára,mint amennyiért a szivattyút vettem.
Tömítetlenség szívó oldalon biztos, hogy nincs, mert beraktam egy másik szivattyút (módosítás nélkül, ennek a helyére) és "óramű" pontossággal működik.
Tételezzük fel, hogy hordóból működik, akkor biztos, hogy pl. 5 méter mélyről is fel fogja szívni? Arra gondolok, hogy olyan létezik e, hogy hordóból még képes felszívni, 5 méter mélyről már nem?
Hát nem. Ha teljesítmény szegény akkor szét kell szedni mert pár oka lehet. Lapátkerék, tengelytömítés, ejektor, diffúzor, vagy akár ezekből több együtt is.
Üdv Lalibátyó!

Ház körüli kertet (kb. 200m2) szeretném locsolni egy ásott kútból. A kút adatai a következők:
- kút feneke 6,8m-re van a felső gyűrű szélétől
- nyugvó vízszint 4,9m-re van szintén a felső gyűrű szintjétől
- kb. 2,5 gyűrűnyi víz van benne nyugalmi állapotban (gyűrű magassága 75cm)

A kérdésem a következő lenne Hozzád:

Milyen csőbúvár szivattyút vagy más nem telepített szivattyút tudnál nekem ajánlani, ami erre a feladatra ideális lenne?

Ebből a kútból szeretném öntözni a kerti növényeket, fákat, bokrokat. Eddig ezt a feladatot egy tesco-s membrános búvárszivattyú végezte. Kb. 2 nyáron használtam, most adta meg magát.
Ez a membrános búvárszivattyú azért volt "jó", mert nem rántotta ki hirtelen az összes vizet a kútból. Azt hiszem kb. 1020liter volt az elméleti vízszállítása. Csak hát mint tudjuk nagyon gyenge eresztések ezek a membrános "csodák".

Nézegettem a csőbúvár szivattyúkat is. Ha esetleg abból tudnál valamilyen kedvező ár/értékarányút ajánlani, akkor azt megköszönném.

Túl sok pénzt nem szeretnék rááldozni a szivattyúra, mert szerintem pár év alatt még a legdrágább szivattyút is tönkreteszi a homok, vízkő és a nedves közeg.

Még egy kérdésem lenne: A membrános rezgő búvárszivattyúk valóban képesek tökretenni (behomokolják) az ásott kutakat?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdv: nagggy
Hello
Kezdjük a végéről ! A rezgős szivattyú bizony tud pusztítást csinálni legyen fúrt vagy ásott a kút. Viszont ez erősen függ attól hogy milyen talajba mélyítették a kutat. Ha laza talajba akkor bizony lassan feltelik alulról a kút ha ilyen szivattyúnak nevezett kereplő van benne. Ha sziklába akkor sok bajt nem csinál. A fúrt kutaknál sok esetben szét veri a béléscsövet is. Több ilyennel találkoztam már.
Szóval valami olcsó kellene. Sajnos olyan ami olcsó és jó olyan nincs, legfeljebb a reklámokban. Kompromisszumot kell kötni, mi az a pénz amit hajlandó vagy költeni. Sajnos megesik hogy az évente vásárolt olcsó szivattyú drágább lesz mint az 5-10 évente cserés jobb fajta, csak hát nem egyszerre kell kifizetni azt a temérdek pénzt. Mondjuk ezekkel a kútadatokkal ha mindenképp az olcsóság a lényeg akkor inkább valami kerti önfelszívósat vennék. Mennyi a keret ?
Köszönöm szépen a segítségedet!

Konkrét, fix összeget nem határoztam meg magamnak. Ha valami tényleg jó és évekig eltart, akkor azért nem sajnálja az ember a pénzt.

A kút kb. 2 éve volt kipucolva. Nem volt benne sok szmötyi. Inkább csak azért kellett kipucolni, mert volt egy fűzfa a kút közelében és ennek a gyökere teleszőtte (mint egy madárfészek) a kutat teljes átmérőjében. Sem létrát, sem vödröt nem lehetet leereszteni. Akkor képzelheted..... :-)

Azóta már kivágtuk ezt a fát.

(A "tacskó"-s búvár dologhoz még anyit hozáfűznék, hogy kb. 50 cm-re volt a kút aljától egy vékony drótkötélre felfüggesztve és a múltkor locsolás közben teljesen beágyazta magát az iszapba. Alig bírtam kiszedni. Azt hittem, hogy már ott marad örökre. Aztán úgy szedtem ki, hogy beindítottam (rezgett) a szivattyút és közben a drótkötélen keresztül húztam kifelé majd engedtem rajta, majd ismét húztam kifelé és egy kicsit ismét engedtem vissza. Így sikerült nagy nehezen kiszedni az iszapból. Tanulság az, hogy tényleg képes kárt végezni odalenn a kútban.)

Szóval visszatérve az eredeti témához, egy ehhez hasonló és árekvésű szivattyú számomra megfelelő lenne.

http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek= ... rszivattyu

A kérdésem az lenne, hogy:

- az ilyenfajta búvárok mennyire megbízhatóak?
- ezeket is fel lehet-e drótkötélre lógatni és teljesen víz alá meríteni?

A nyári 2-3 hónapra venném jobbára csak igénybe locsolásra. Télire mindig ki szoktam venni a kútból. (ne rozsdásodjon) Mivel nem egész évben és házi vízellátásra lenne igénybevéve, ezért gondolkodtam valami olcsóbb, de azért nem a leggyagyibb kategóriában.

Az ilyen búvárszivattyúk, mint amilyen a tacskó-s is volt azért tetszenek, mert nem kell telepíteni fix csövet a kútba, nem kell lábszelep, ha az ember nem használja, akkor felhúzom a víz szintje fölé és már nincs is a vízben. Mondjuk kis teljesítményű szerkezetek. ráadásul még károsítják is a kutat.

Az önfelszívós szivattyú szívócsövének Szerinted lehetne locsolóslagot használni? Lehet, hogy furcsának hangzik a kérdés, de ezen gondolkoztam. A végére ugyanúgy tennék lábszelepet és az egész tömlőt egy vékony drótkötélhez erősíteném, mint ahogy a búvárnál volt. Így, ha nincs rá szükség vagy valami gebasz van a lábszeleppel, akkor csak kihúzza az ember a kútból, és lehet szerelni vagy eltenni télire az egészet.

Köszi a segítséget előre is! :-)
A linkelt szivattyú nem alkalmas öntözésre, az víz átemelésre való. Nincs nyomása így csak a kút közelében vastag csővel árasztásos öntözésre lehet használni.
Az önfelszívós szivattyú szívócsövének Szerinted lehetne locsolóslagot használni?

nem mert összelapul ha szívja a szivattyú. Viszont létezik flexi szívócső is, igaz nem olcsó ha a KPE csővel hasonlítjuk az árát.
Igazából a használható kategória kompromisszum nélkül a Top multi 2
https://www.szivattyubolt.hu/pedrollo-top-multi-2

Fél colos slagon is tolja rendesen még ha 50 méter akkor is.
Köszönöm szépen lalibatyó a segítségedet!

(Esetleg német vagy japán márkájú szivattyút tudnál ajánlani ugyanilyen paraméterekkel?)
Attól tartok az már bőven a megfizethetetlen kategória lenne :) Nem véletlen hogy nem is forgalmaz senki. Az amit "német" nek mondanak mid kínai csak a doboza nem az :) De ha annyira a márkára gyúrsz a Grundfos elérhető kb 4 db top muti árából.
2058 hozzászólás Oldal: 128 / 138

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég