Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
1928 hozzászólás Oldal: 129 / 129
Köszönöm szépen! :-)
Tisztelt lalibatyo!

Még egy kérdésem lenne Hozzád. Ha van egy merülőszivattyú, amelynek a nyomócsonk átmérője
pl. 1 1/4" (kb.32mm) átmérőjű, akkor milyen következményekkel kell számolnom hosszútávon, ha 3/4"-ra (locsolótömlő átmérője) szűkítem le az elfolyóág keresztmetszetét?

Károsítja-e a lapátos szivattyút? Csökken-e a vízszállítás? Vízsebesség nőni fog (I=A x v) összefüggés miatt? Vagy hogy hat ez az egész változtatás a szivattyúra és környezetére?

Köszönöm szépen előre is a válaszod!
Üdv
Nem tudom ez az eszement hülyeség honnan indult hogy ha egy szivattyú csatlakozása 5/4 akkor azt nem szabad szűkíteni. Gondolom valami műkörmösből lett Praktikeres eladótól indulhatott facebookon :)
A szivattyúnak van egy karakterisztikája. A karakterisztikában normális gyártó megadja hogy mekkora az a minimális vízmennyiség amit a szivattyúnak szállítania kell. Pl egy Pedrollo ezt adja meg :

pedrollo-4block-jelleggorbe kicsi.jpg
pedrollo-4block-jelleggorbe kicsi.jpg (92.29 KiB) Megtekintve 164 alkalommal.


Itt jól látszik hogy a vonal addig van húzva ahol a szivattyú még használható. tehát a kettes sorozat 10 liter/ percig a hatos sorozat pedig 25 liter / percig fojtható. Ezen kívül az is meg van adva hogy mi fölött ne használjuk mert ott pedig majd a kavitációs probléma lép fel tehát a kettes sorozatot 60 liter / perc a hatos sorozatot pedig 150 liter/ perc felett nem kellene használni. Az pedig hogy a megadott minimum mennyiség milyen vastag csövön hány vízcsapon milyen tömlőn és szóróvejen keresztül folyik ki senkit nem érdekel, a szivattyút sem :) Viszont ha a megadott maximumra gyúrunk akkor már van értelme a vastagabb csőnek. Ami viszont érdekes az hogy ha munkapont szélein használjuk a szivattyút akkor a gazdaságos üzem biztosan nincs meg, mert a legjobb hatásfok az valahol a karakterisztika görbe fele és felső 1/3 a közt szokott lenni de ezt is megadják a normális gyártók legfeljebb kicsit googlizni kell érte. Sajnos a szivattyú beépítők nagy része már a karakterisztika görbével sem tud mit kezdeni nem a hatásfok értelmezésével ezért is találkozunk elképesztő megoldásokkal ha valami problémás rendszerhez, kúthoz hívnak bennünket.
Sziasztok!
Kerti öntözőrendszerhez szeretnék szivattyút hidrofor tartállyal összerakni. A hidrofor tartály a slagos locsolás végett kellene hozzá. Egy nagyobb teljesítményű szivattyúra gondoltam
https://www.szivattyubolt.hu/pedrollo-plurijet-6-200
Mivel a szórófejeknek nagy a vízigényük (29 l/perc/szorofej) amiből 4 menne egyszerre, és az utolsó szórófej 150 méterre van a szivattyútól. A kérdésem az lenne, hogy ilyen teljesítményű szivattyúhoz lehet e rakni hidrofor tartályt. Ha igen, akkor milyen nyomáskapcsolót tegyek hozzá.
Nem javaslom a tartályt mert tik-tak kapcsolgatós lesz ha nem odafigyeléssel hozzáértéssel lesz beállítva a rendszer. Ez a szivattyú lehet sok is arra amit akarsz mert 120 liternél még 6 bart nyom karakterisztika szerint igaz a 150 méter már eléggé nagy áramlási ellenállás lesz ami nyomáscsökkenést fog okozni. Legalább 40 es gerincet kellene kiépítened és direktbe üzemeltetni. (bekapcsolod megy kikapcsolod leáll) Slagozni is csak akkor ha megy az öntöző mert másképp kb 8 bar lesz a nyomás és hát nem biztos hogy a tömlő szeretni fogja, de a szivattyú biztosan nem ha nem lesz meg a legalább 20 liter/perc vízelvétel. Tartályos nyomáskapcsolós üzem esetén legalább 100-120 literes tartályt illenék rakni ekkora szivattyúhoz és a kikapcsolási nyomást fel kell húzni arra az értékre ahol már ha mennek a szórófejek nem tud kikapcsolni, ( Kezdő barkácsolóknak nem javasolt ilyen rendszer ) csak akkor ha nem, vagy ha slagozáskor nincs meg a 20 liter/perc vízelvétel. Ha annyira fontos az a slagozás és tartós üzemben akarod úgy hogy a szórófejek állnak akkor olcsóbb egy kicsi külön szivattyú slagozni és a szórófejeket direktben használni mint valami tartályos rendszerben vezérlősen valamit összehozni és sokkal biztosabb is.
Köszi szépen Lali bátyó az infókat, mint mindig, most is sok jó szakmabeli infókat adtál. Csak elfeletkeztem írni a csepektetős rendszerről, ami 60 m, és ehhez is kell a hidrofor tartály. Különben én is 100 l- re gondotam a gerincet pedig szintén 40ből akarom csinálni. Sajnos mivel nem a környékeden lakom, ezért fog kellenem keresni egy jó szakit, aki ezt összehozza.
A csepegtető még tovább bonyolítja az életed :) Egyrészt nem bírja a nagyobb nyomást, másrészt kevés vizet is fogyaszt.
Konkrét literek öntözési slagozási tervek nélkül számolgatni sem lehet így aztán jól át kell gondolni mit akarunk és hogyan mert a szivattyús rendszer az nagyon nem vízközmű a használat szempontjából. Azért pedig kár egy 200 literes szivattyút járatni nyomáscsökkentősen hogy percenként 5-10 liter víz csepegjen.
Köszönöm a segítséget lalibatyo!
1928 hozzászólás Oldal: 129 / 129

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég