Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tanacsot szeretnek kerni, hogy otthoni idoszaki hasznalatra milyen markaju (esetleg konkret tipus) gepet ajanlotok. Elegem van a par ezer forintos furogepekbol es flexekbol, amik az elso "nagyobb falat" utan elfustolnek.
Amit szeretnek venni: furogep (lehetoleg 12-es furoszarat tudjon fogadni), flex (itt van ertelme 125-osnek vagy eleg a 115-os?), forrasztopaka (nem egy Weller kell, de ne fel ora alatt olvassza a cint).
Természetesen mindenki esküszik egy márkára, a vélemények eltérőek lehetnek egy márkát és típust illetően is. Nekem a B&D drágább árfekvésű, de még nem profi szintű gépei váltak be és egy éve az Einhell márkát fedeztem fel. Van kétféle kőrfűrészem, gyalum, kompresszorom, tűzőgépem, szúrófűrészem, felsőmaróm ebből a márkából, igényesebb barkácsmunkákra is igen jól használhatók. Én teljesen elégedett vagyok velük, tavaly elég sokat dolgoztam ezekkel a gépekkel és semmi problémám nem volt velük. Hosszú a garanciaidejük!! :D Ezen felül vannak még noname kategóriájú és márkás fúrógépeim, sarokcsiszolóim is és némelyik a nagyon cudar körülményeket is jól bírják. Volt egy Metabó fúróm, amit azt kibírt, nem volt mindennapi, de ez már a drágább kategória. Nem mindegy mennyit akarod majd használni, de ha kicsit hosszabb távra gondolsz, a középmezőnyből válogass, a nagyon olcsó dolgokat kerüld el.
Én általában úgy és ott vásárolok, ahol kézbe lehet fogni a gépet, és már akkor kialakul egy érzés a gép milyenségéről. Egy ismeretlen márka ha nagyon műanyagnak, könnyűnek, gagyinak tűnik, már rakom is vissza polcra. Rossz illesztések, sorjás anyagok, nyekergő burkolat, ha nagyon könnyű, érezhetően nincs benne anyag, ez mind figyelmeztető jelzés, nem szabad megvenni, akármilyen dizájnos. Csak forgasd meg egy kicsit ha tudod és már hallod, milyenek a csapágyak. Ha kotyogós, zörgős már így is, megint csak felejtős a gép. Jókat hallottam a Güde márkáról is, bár nincs tapasztalatom róla.
Sarokcsiszolónál igazán nem értem, miért van 115-ös és 125-ös, úgy tűnt a 125-öshöz több mindent lehet venni. Nekem mind a kettő van, de általában a 125-öst használom.
Itt egy link, általában az Einhell-eket tőlük vásároltam, nagyon jó tapasztalataim voltak velük, nagyon korrektek.
http://www.szerszamkell.hu/catalog/
Fateromnak is van egy Einhell furokalapacsa, birja a strapat. Meg a Metroban vette es - ha jol emlexem - 3 ev garanciaval.
nemazoty írta: Fateromnak is van egy Einhell furokalapacsa, birja a strapat. Meg a Metroban vette es - ha jol emlexem - 3 ev garanciaval.


Az én 650 w-os Einhell ütvefúró kalapácsom már hihetetlen sokat kibírt.
Néha nekem is sikerült viszonylag noname gépből strapabírót kifogni. Van egy Ferm 500 W-os elektronikus szabályzású fúrógépem, amit főleg csiszolásra használok. Már több négyzetkilómétert lecsiszoltam vele és még mindig bírja. :D :D
Viszont alapvető szabály, amelyik gép túl könnyű, érezhetően nincs benne anyag, sorjás a burkolata, csálék az illesztések, recseg-ropog ha egy kicsit megcsavargatja az ember és az egésznek olyan "műanyag" kinézete van, nem szabad megvenni, akármilyen kedvező áron is kínálják. Egy rendes gépnek ha megfogod, határozottnak kell lennie, kézbe kell simulnia, érezned kell, hogy kényelmesen és biztonságosan meg tudod fogni és van anyag benne. Ezek nem csak a nagyok kiváltsága. Például egy Ferm kis flexet azért vettem meg, mert jól esett megfogni, már az alakján is látszott, adtak valamennyit az ergonómiára. Nem csalódtam, azóta is remekül szolgál. Csodák nincsenek, az anyagnak ára van, amibe nem raknak eleget, vagy megfelelőt, az lehet csak igazán olcsó. Kivétel a néha elfogható készletsöprő nagy leértékelés.
Amik viszonylag kedvező árú, nem annyira ismert, de jó minőségű gépek csak ötletszerűen: Einhell, Güde, Ferm, Extool, stb. Ezek nem ipari profi gépek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy igényes barkács, esetleg kisipari munkákra is alkalmasak.
Bizonyára van különbség márka és márka között. Nekem azonban rosszak a tapasztalataim.

Korábban én is B&D gépeket vettem. Néhány éve egy akkus fúrót vettem. Garanciális időszakban elromlott. Elvittem a szervízbe (jó messze volt), kiteszem a pultra, a felvevő megkérdezi: kapcsoló gond? Vagyis a B&D - nek típushibája volt a kapcsoló! Én azért vettem márkás, drága gépet, hogy ne kelljen a szervízbe vinnem! Egyébként egy Skil gyalugépem is elromlott - ez már a garancián túl.

Azóta mindig a legolcsóbb gépet veszem. Ha a garanciális időszakban romlik el, kicserélik. Ha utána - kidobom.
Miklós bácsi!
Ugye hallgatja a híreket, amiben elismert, neves autómárkák ezreit, százezereit hívják vissza, mert valami szériahibájuk van. Rengeteg külső beszállítója van egy gyártó cégnek, ha valamit elcsesznek, lehet csak akkor veszik észre, amikor már túl sok panasz van rájuk. Egy B&D gép sem isten, neki is lehet szériahibája, ez még nem jelenti azt, hogy rossz az egész. Gyakorlati tapasztalatom, nagyon noname gépekkel nem lehet pontosan és szépen, főleg sokáig dolgozni.
Csak egy példa, egy felszámolásnál találtam egy megnemmondommilyenmárkájú lyukfűrészt. Nem volt semmilyen nyilvántartásban, hát nem akartam, hogy árva maradjon. Volt fordulatszám szabályozója és vágási előtolás szabályozója, de nem lehetett egyenesen vágni vele, mert a penge ment amerre kedve tartotta. Nyisz-nyaszra jó volt, de amikor a tetőterem szigetelését és burkolását végeztem, vettem egy kicsit komolyabbat, ott már nem szórakozni, hanem dolgozni és haladni akartam.
A másik dolog: ami elromolhat, az el is romlik, mondja Murphy. A profibb gépek kevesebbszer, mint a noname kategória. Persze mindenki azt vesz amit akar, nem akarok hittéríteni.
Harmadik: környezetszennyezés. Évente,kétévente kidobni egy elektromos gépet, mert javítani sem érdemes :?: :!: Sajna az ipar és kereskedelem erre tart, hol a silány minőség, hol a divat miatt. :(
Plaszlo, drága barátom! Sok-sok éve hallottam a következő dolgot. Magnós autórádiót sok cég gyárt. Egy ilyen mechanika rendkívül bonyolult szerkezet, komoly felszerszámozást igényel. Mint megtudtam, autórádió mechanika gyártó cég csak néhány van (két-három) a világon, mindenki, aki autórádiót "gyárt" megveszi a mechanikát, esetleg egy másik gyártól az elektronikát - ezt persze van olyan cég, amelyik maga megcsinálja - , és csak a matrica a sajátja.

Azóta nem sokminden változott (csak annyi, hogy kiment a divatból a kazettás magnó). Köztudott, hogy pl. TV képernyőt is csak néhány cég gyárt. Így volt ez a katódsugárcsöves TV idején is, de így van ez a plazma és LCD TV-k esetében is. Számítógépes merevlemezt (harddiszket) két gyár készít a világon összesen. Notebookot 4-5 kínai cég gyárt, a cégek csak a logojukat teszik rá.

Két történetet mondanék befejezésül. Néhány éve egy arab országban jártam, vettem egy nadrágot. Felpróbáltam, kiválasztottam. A nadrágon nem volt semmilyen embléma. Az eladó megkérdezte, milyet szeretnék. Bármit választhattam, felvarrták a nadrágra.

A másik. Minap szeletelőgépeket nézegettem egy hipermarketben. Két gyártó termékét egymás mellé téve, alapos vizsgálat után csupán két különbséget tudtam felfedezni. Az egyik különbség a szeletelő alján levő, a gyártó nevét tartalmazó táblácska volt, a másik pedig az ár. Majdnem kétszerese volt az egyik a másikénak.
Miklós bácsi!
Sok mindenben igaza van, de azért nem mindenben értek egyet. A mai napig sem mindegy, hogy a kínai laptop Tajvanban, vagy kínában készült. Bár már mindkettő kínai, azért mégsem ugyanaz. A magnómechanikákban is volt jobb minőségű, meg gyengébb is, valószínűleg más-más márkákba szerelték be.
Valóban vannak kísértetiesen hasonlító barkácsgépek, én is tudom, nem fejleszt minden gyártó magának, de ezek között is vannak minőségi lépcsők. Pl. Einhell és Güde gépek is nagyon hasonlóak, de minőségük is hasonló és nem lehet összevetni a nagyon gagyi réteggel. Van egy alsó kategória, amelyik 5-10 féle néven is (se múltja, se jövője) kerül forgalomba, azonosan silány minőségben. Ilyen gépeket biztosan nem lát olyan iparosok kezében, akik valóban dolgozni akarnak és minőséget produkálni.
Az elektronikai ipart is már néhány óriás cég képviseli, mert felvásárolta a kisebbeket, de nekik is vannak minőségi szintjeik, így lesz egyik ilyen, a másik olyan nevű és árkategóriájú. De vegyük az autóipart, amikor egy nagy multi 5-6 féle márkát gyárt azonos alapokra, mégis más árkategóriában, más minőségi színvonalon, hogy lefedjen minden vásárlói réteget választékkal.
Egyik barátom műbútor asztalos, aki minőségi munkája révén az elit rétegnek is gyárt a bútoroktól a nyílászáróig mindent. Nála nincsenek barkács kategóriájú gépek, ahogy mondja: nem ér rá sz@rozni velük. Neki pontos, gyors minőségi munkát kell végeznie, és ehhez megfelelő gépek kellenek.
Sok éve dolgoztam az építőiparban anyagbeszerzőként. Ott is próbálkozott a főnököm olcsóbb kategóriájú barkácsgépek beszerzésével, de olyan hamar tönkrementek és a javításuk ideje alatt nem lehetett dolgozni velük, hogy kénytelen volt a jóval drágább ipari kategóriát megvenni, mert azzal lehetett haladni.
Ilyen világot élünk, vannak jó és rossz példák, és vannak olyan márkák amit már csak a régi hírneve visz tovább. Valahol mindenkinek igaza van, de azért nézzük meg, szerszámkereskedésekben nem találhatók a meg a barkácsáruházak kínálatának olcsó kategóriái.
Plaszlo, azt hiszem, valahol mindkettőknek igaza van. Az árverseny miatt végtelenül leegyszerűsített, olcsó és kisebb teljesítményű gépeket is gyártanak. Ezek nem bírják a folyamatos munkát. Túlmelegednek, a csapágy besül, az elektromos vezeték leég. Ezeket én max 15 percig használom. Utána legalább egy óra szünet. A profi gépek nagyobb teljesítményűek, strapabíróbbak. Az áruk kb. tízszerese a kommersz gépekének. Van akinek megéri - egy profi műbútorasztalosnak pl biztosan - van akinek nem.
Miklós Bácsi!
Így van, nem akartam semmire sem rábeszélni, mindenki az igényeinek megfelelően vásárol.
Amíg - jó ha van alapon - voltak gépeim, jók voltak ezek az olcsó darabok is, amiket még most sem dobtam ki, mert működnek.
Anno kicsit számoltam, ha a szigetelést és lambériázást kölcsönzői gépekkel készítem el, a többszörösébe került volna, mint azok a jó minőségű barkácsgépek, mint amiket megvettem a munka miatt és a mai napig hibátlanul működnek. Nekem megérte, igazából abból a munkadíjból vettem meg, amit ajánlottak az iparosok, de végül magam készítettem el. Ezen túlmenően is megérte, mert belejöttem és tovább folytattam a munkát, mint amit terveztem, sőt azóta újabbakat is meg tudtam velük csinálni.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 5 vendég