Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
364 hozzászólás Oldal: 21 / 25
Köszönöm! Ha a nagyobbat veszem (2AX) akkor nem lövök mellé? Ez nem sokkal drágább, de a görbéje alapján kb 10 literrel többet tudna, viszont a kút vízhozamát nem igazán ismerem. Ha a szivattyú után kötök egy csapot, akkor azzal lehet szabályozni a vízhozamot, vagy ezt nem szabad? Van valami könyv, ahol ennek bővebben utána lehetne olvasni?
A kútadatok ismerete nélkül szivattyút venni kicsit lottó vásárlás is. Minden lapátkerekes szivattyú fojtható azon belül amit a karakterisztikája (gyári adat) meg enged. Ez szerintem 10 liter/percig gond nélkül.
Rövidesen megrendelek egy 4 m3-es esővízgyűjtő tartályt, amit öntözésre szeretnék felhasználni. Ehhez KPE 25 –ös csöveket már a telek több pontjára elvezettem, melynél a legtávolabbi végpont kb. 30m-re található a tartálytól. Egy időben csak 1 gyorscsatlakozókkal és max. 20 m 1/2” v. 3/4” slaggal összekötött barkácsboltban vásárolt bólogató szórófejet használnék. Feleségemnek megígértem, hogy virágöntözéshez kerti csappal öntözőkannába tudnak vizet venni (ha már ilyen sokba kerül a rendszer).

Nyomásesés: 2m (tartályfenék a földfelszíntől) + 2,5 m (legnagyobb szintkülönbség) + 30m * 0,02 (KPE 25) + 20 *0,08 (3/4” slag) = 6,7 m => kb, 0,7 bar
1/2” slaggal: . . . +20*0,4 = 13,1 m => kb. 1,35 bar

A víz kinyomására többféle megoldáson gondolkozok:
1. Pedrollo Top Multi 2 búvárszivattyút összekapcsolom egy nyomáskapcsolóval (pl.: Pedrollo Easy-Small II) és egy földbe telepített 20 literes (hidrofor) tartállyal. Villamosan a nyomáskapcsoló indítja a szivattyút. Szivattyú után még egy visszacsapó szelepet bekötök, hogy a kikapcsolt szivattyún ne áramoljon vissza a folyadék.
2. Házi vízművet alkalmaznék. Ebben az esetben építenem kellene hozzá egy kisebb építményt. Valahogy biztosítanom kell még, hogy a gyűjtőtartály kiürülése után ne fusson szárazon a szivattyú. Ha jól tudom, a fagymentesített szivattyút midig fel kellene töltenem vízzel használat előtt (max. 2,5 méter mélyről szívna.)

Szakmailag Önök melyik megoldást tartják helyesnek, célszerűnek. (Én jelenleg a 1. megoldás mellett vagyok.). Szükséges ilyen teljesítményű szivattyú?
1. verziónál egy nyomáskiegyenlítő tartály is elegendő? Szükséges a visszacsapó szelep, vagy nem mert kikapcsolt állapotban megtartja a nyomást a szivattyú?

Szükségesnek tartják a 4 m3-es tartályt, vagy kisebb is elegendő?
- Beépítetlen, azaz öntözendő telek 520 m2 (gyep, virágok, bokrok)
- a ház vízgyűjtőre kötött alapterülete: 125 m2

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: V. István
Kedves István
Önnek nem is kell segítség annyira profin megírta a fontos dolgokat.
Esővíz gyűjtéshez a minél nagyobb tartály a jó hiszen épp akkor esik a legkevesebb amikor a legtöbbet kellene öntözni. Az 1-es verzióját támogatnám én is, jó választás a top multi. Úszó kapcsolós tehát nincs száraz futás az easy small pedig indít és megállít ha kell. Adnak hozzá visszacsapót, de én nem használnám,legfeljebb csak slaghoz. (Talán jobb lenne ha azt a sz@.tnem is adnák egy jó szivattyúhoz. ) Tehát kell egy normális visszacsapó :) A tartály szerepe inkább az lenne ha csepeg a csap akkor ne kapcsolgasson a szivattyú ki be 10-20 másodpercenként, tehát nem árt ha van és egy alap 20 liter körüli változat nem is a világ pénze.
Ha a költség keret szűkös akkor a házi vízmű-nek nevezett szerkezet is megteszi. Ez esetben egy pár ezer forintos úszó kapcsoló beépítését javasolnám ami egyszerűen nem engedi a szivattyút indulni ha kevés a víz.
Kedves Lali bátyó!

Köszönöm szépen a válaszát.
Írásom előtt néhány dolognak már utánanéztem. Pl. az ezermester.hu egyik cikkében olvastam a nyomásveszteség számításáról.
(http://ezermester.hu/cikk-523/Szivattyuk_ontozeshez)

Üdvözlettel,

V. István
Sziasztok.

Van egy Pedrollo JSWm 10m szivattyúm, amit az ősszel levettem a rendszerről, és elraktam télire. Most visszaraktam és nincs semmi nyomás, pedig tavaly nyáron még működött. Szétszedtem, és valószínűleg a párától össze volt rozsdásodva. Megtakarítottam a forgórészt, és az állórészt, de nem lettem vele előrébb. Volt egy másik tartalék állórészem, de azzal is ugyan ez a probléma. Valószínűleg nem a kúttal van a probléma, mert a szivattyút kipróbáltam a kerti tóban is, és ugyan úgy nincs nyomás. A szivattyún van egy Brió 2000 MT áramláskapcsoló szerelve. Mi lehet a probléma.
Esetleg ha újat kell vennem, mi a vélemény a LEO márkáról, mert sajna a pedrollo most nem fér bele a költségvetésbe. Három körben kellene neki elvinni 4-4 szórófejet (IRRITROL CR500)
Sziasztok!

Szivattyút keresek én is, és ebben kérem a segítségeteket. Kb. 300 m2, teljesen sík, díszkert öntözése a cél a kertünk végében folyó patakból.
A patak elég tiszta, átlag 20-30 cm mély, de jó a vízhozama (meg se látszik rajta a víz kivétel). A szivattyút a boltokban kapható fém szívócső kosárral és előszűrővel használtam. A szűrőt egy nyáron maximum 2-3x kellett kitisztítanom.
A szivattyú egy CMI C-BWA 800 volt, ami azért tűnt bomba vételnek 2 éve, mert volt rajta üresjárati kapcsoló is. Ez a szivattyú megadta magát a héten. Nem indul, csak búg, és rettenetesen melegszik. Az OBI szerint nincsen szervíze és valószínűleg nem is éri meg javíttatni (egyébként valami 18.000 forint volt).
Nyári nagy melegben akár napi 4-5 órát is járattam, mire rendesen körbe esőztettem a kertet. Saját mérésem alapján kb. 30 liter/ perc vízhozamot tudott produkálni 3/4-es slaggal.

Ha már így alakult, akkor viszont szeretnék valami komolyabb szintet lépni. Egyrészt olyan szivattyút szeretnék, ami évekig bírja a rendszereses hosszú idejű működtetést, másrészt el tud látni legalább 2 esőztetőt rendes nyomással.

A válaszokat előre is köszönöm:

István
Üdv
2 esőztető az 30-35 liter/perc és 3-4 bar nyomáson.
(Nem tévesztendő össze a 30 liter/perc vagy 4 bar nyomással mert a szivattyúk dobozára ez az adat van ráírva :) )
Ez bőven teljesíti a kívánalmakat még hosszabb tömlővel is :
http://www.szivattyu.com/webshop/szivattyuk/felszini-szivattyu/pedrollo/jsw2-szeria/230v2016-02-22-08-03-121444575676/pedrollo-jswm-2ax-reszletek.html
Sziasztok!

Nem tudom ki mennyire ismeri a Micro Rain mr32 öntöződobot, ehhez szeretnék megfelelő szivattyút biztosítani. a Kút 10 méter mély, és 90-100 L/perc a teljesítménye.

Válaszotokat előre is köüszönöm!!!!
Sziasztok!
Boltban, webáruházban kábé 30000ft-ért van. A Maglódi úti piacon 23000ft-ért kínálták garancia pappírral. Mit gondoltok? Meglehet venni a piacon? Hamisítják ezeket?
Köszönöm.
Számla nélkül a gari semmit nem ér. A piacos az lopott, vagy áfacsalt annyiért.
Kedves Lalibatyó!
Olvasgattam a fórumot de hasonló problémát nem találtam mint az enyém. Fákat szeretnék telepíteni egy külvárosi kertbe. Egy 14m széles és kb 180m hosszú kert. Csepegtető rendszer kiépítése lenne a cél, a következő formában:
Adott a kert végében egy patak amiből a vizet szeretném nyerni. A kertnek van egy kb 1m-es lejtése a patak irányába. A kert elején szeretnék elhelyezni ibc tartályokat amit meg kellene tölteni vízzel majd a tartályokból gravitációsan folyna végig a csepegtető csövekre a víz. Áram nincs a kertben így mindenképpen benzines gép kell. A kérdés az lenne hogy milyen szivattyút keressek ami képes kb 3m szintmagasságot és 180m-t leküzdeni és belátható időn belül megtölteni 4db m3es tartályt?
Üdv
Hát elvileg egy jobb fajta egy colos szivattyú már képes erre. pl : http://www.hondakisgepek.hu/wx10.php Két fontos dolog lenne az egyik hogy legalább 32 es de inkább 40 es KPE csövet kellene nyomócsőnek használni. A másik hogy a szivattyú az 3,5 vagy nagyobb nyomást tudjon mert még a vastag csővel is nagy a nyomásesés ekkora hosszban. Vannak ettől jóval olcsóbb benzines szivattyúk is, tapasztalatom nincs velük így ajánlani sem merem.
Kedves szakik, de főleg Lalibátyó :)

Fúrt kúthoz szeretnék szivattyút venni. Jelenleg egy membrános van benne, de csak jelzésértékű a vízhozama.
A kút mért adatai:
nyugalmi vízszint: 17m
Mélység: 36m
Csőátmérő: 15cm

A kert 1200 nm, kis (kb. 1m) szintkülönbséggel. A kút a legmélyebb pontján van. Jelenleg nincs kiépített öntözőrendszer, talán egyszer majd lesz, addig is főleg slaggal öntöznék, talán dréncsővel a fákat, szórófejes megoldással a füvet.

És a kérdéseim:
- Mi a jelentősége annak, h ½ vagy ¾"-os slagot használok, ha úgyis gyorscsatlakozón keresztül teszem rá az öntözőfejet? Úgy gondolom, a gyorscsatlakozó a szűk keresztmetszet, de lehet, h tévedek.

- Nem tudom, homokos-e a kút. Nem nagyon láttam a kivett vízben, de elképzelhető, h az alján mégis van valamennyi, és nem szeretném tönkretenni a szivattyút. Ilyen megfontolásból gondoltam homoktűrő készülékre, de lehet, h feleslegesen aggódom. Hogy lehet megmérni, h mennyire homokol? Vagy van esetleg valami általános szűrő, amit rá lehet tenni a szivattyúra?

- Van ezeken a csőszivattyúkon szárazonfutás elleni védelem? A mostani membrános párszor levágta a FI-relét, úgy tudom, az nem nagyon szereti, ha szárazon van használva. A gond ugye az, h nem látom, mikor fogy el víz a kútban, tehát muszáj lenne valami védelem.

- Mi van, ha túl erős a gép? Hamarabb kimeríti a kutat? Lehet ezeknek szabályozni a nyomását? Pl. A slag végén lévő szórófej pisztolyával? Nem árt neki, ha elzárom a pisztollyal a vizet, mondjuk, amíg átmegyek a kert másik végébe? Vagy mindig le kell kapcsolni a szivattyút?

- Ezek után milyen szivattyút ajánlanátok? Max 100e-t költenék rá, de persze annyit sem, ha nem muszáj.

Előre is köszönöm a választ.

Üdv,
Attila
Üdv
Ha egy kutat szakember készített annak vannak hozam és mélység adatai. Abban majdnem minden benne amit kérdezel. Ha ez nincs akkor keresel valakit akinek van szivattyúja mélység mérője és szaktudása hogy fel paraméterezzen egy kutat. Ha ez kész akkor jöhet a szivattyú de csak olyan amit a kút ki tud szolgálni és az igényeket is kielégíti. A tönkre tett kutak nagy része a túlzott szivattyúzásra vezethető vissza, mert egy kút az nem egy lyuk egy kifogyhatatlan víztartályba mint azt sokan hiszik.
364 hozzászólás Oldal: 21 / 25

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég