Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
323 hozzászólás Oldal: 22 / 22
Sziasztok!
A kérdésem az lenne,hogy házi vízmű kialakításánál milyen szivattyúra lenne szükségem?
Az adatok,amiket tudok:
A gerincvezetéktől az akna távolságakb.20m,a szintkülönbség kb.5-6m.
Az aknában a víznyomás 1.8-2.4 bar.
Az aknától a házig a távolság 75-80m,a szintkülönbség 25-30m.
Öntözésre nem lenne használva a víz,illetve két ember használná a vizet a házban,mosó,mosogatógép nincs,egy 80l-es bojler van.
Az eddigi elképzelés egy 80l- es hidrofor tartály,digitális vezérlés,azonban a motorral egy kicsit gondban vagyok,nem akarok túl kicsit sem venni,de olyat sem,aminek a teljesítményét nem használom ki.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv
És a kútról mit tudni ? - vagy tartályból, ciszternából jön a víz ?
Az aknában a víznyomás 1.8-2.4 bar.
- ezt miképp kell értelmezni ?
Szia lalibatyo!
Igen,valószínűleg rossz helyen tettem fel a kérdésem,itt nem kútról van szó,hanem vezetékes víz van,ezt kellene feljuttatni 25-30 m magasra,és attól az aknától,ahova a vízművet tervezem,75-80 m távolságra.
Az egész úgy néz ki,hogy az utcáról,a gerincről bejön a víz az elsődleges aknába,ahol a vízóra is van,átlagosan 2.8-3.2 bar-t mértem itt manometerrel a kimeneten. Aztán,innen tovább megy kpe csövön a másodlagos aknába,ami kb.5 m- el van feljebb,és kb 20 m-el távolabb.Itt.mértem 1.8-2.4 bar-t.Ide tervezem a vízművet,gyakorlatilag nyomásfokozásra.
Előre is köszi a választ!
Üdv
Így már világosabb :)
Tehát van 30 méter szintkülönbségünk és 80 métertávolságunk. Ez kb4 bar többlet nyomást igényel csak arra hogy az legyen fent mint az aknában lent. 1" os nyomó vezeték kellene. Tehát olyan 6 bar bekapcsolási és 8 bar kikapcsolási nyomás közt kellene vezérelni a nyomás fokozót és bizony legalább 10 baros tartály kellene és valamint olyan szivattyú ami szintén bírja ezt a nyomást, hogy a kisebb nyomással biztonsággal működjön. Ez már csak többlépcsős szivattyúval fog menni megbízhatóan. A klasszikus házi vízművekből a jobb darabok esetleg. Így fent kb 2-4 bar nyomásunk lenne. Ami a gond hogy ezt csak a vízművek engedélyével lehet megépíteni, tehát ha kiderülne hogy engedély nélküli akkor akár a szolgáltatásból is kitilthatnak "súlyos"szerződés szegés miatt. Ha pedig engedélyesen csinálod akkor csak számlás szaki jöhet szóba aki mindent tud, mert nem hinném hogy a barkács kivitelezést elfogadnák. Szerencsétlen esetben akár az is megeshet hogy a szomszédasszony ha kinyitja a vízcsapot akkor nem víz folyik a csapból hanem levegőt szív be a csap :)
Engedély és-vagy probléma nélkül ez úgy tudna működni hogy töltesz egy tartályt csapról lent amibe beraksz egy búvárt aztán a búvár feltolja a vizet.
Szia lalibatyo!
Köszönöm a választ.Sok új infót írtál,bár nem feltétlenül jó hírek ezek.
:(
Említetted,hogy engedélyköteles egy ilyen vízmű építése.Az lenne az egyik kérdésem,hogy "honnantól",tehát milyen teljesítménytől kell engedélyeztetni,és vajon milyen költségei vannak ennek?
Van olyan opció a vízműre,amire még nem kellene engedély?
Egy szivattyúboltban jártam jó múltkorában,ott nem szóltak engedélyről,amikor összeállítottak egy ajánlatot,vajon ez a konfiguráció működhet technikailag,illetve legálisan,engedélymentesen telepítve?
szivattyú:pedrollo plurijetm5/90
vezérlés:evak dpc10a
tartály:varem ls-h80
valójában,laikusként,(illetve,mivel a ház tulajdonosa kb. egy százassal alacsonyabb költségvetéssel számolt),azt gondoltam elsőre,hogy talán nem kellene ennyire erős/drága szivattyú,mivel a boltban is első blikkre egy ötvenessel olcsóbb konfigot ajánlottak,azonban mostanra azt látom,hogy az árnál komolyabb problémák is adódnak/adódhatnak.
Amit írtál,hogy tartályt feltölteni,abból felnyomni a vizet,jelenleg pontosan ez a megoldás van,egy 220-as élelmiszeripari hordó,rajta úszókapcsolóval,ezt tölti a vezetékes víz,és ezt nyomja fel egy,a tetejére szerelt szivattyú nyomásfokozóval.
Ami miatt le kellene ezt a rendszert cserélni,az egyrészt az,hogy nem vagyok benne biztos,hogy az állott víz fogyasztásra alkalmas(hiszen nem minden vizet szív fel a szivattyú,illetve van,hogy napokig nincs használva a víz),másrészt találtunk már a hordóban pókot,meztelen csigát,ilyesmit,harmadrészt a boltos szerint a jelenlegi szivattyú/nyomásfokozó inkább száraz kültéren üzemeltetve locsolásra való,nem arra,hogy állandó vízellátást adjon egy nedves aknában.
Szóval,szerinted mik a lehetőségek?
Köszönöm a válaszodat,és ne haragudj a sok kérdésért!
Üdv
Ha nem haragszol a miértekbe nem mennék bele részletesen. Én először a szolgáltatót kérdezném meg hogy mi engedély köteles és mi nem, nem pedig egy boltot aki akkor keres ha elad :) Az engedélyhez szükséges egy terv, a terv pedig mindent tartalmaz ami most kérdés. Tud működő képes lenni az ajánlott konfig igaz a szivattyú valóban nem olcsó és biztosan van olcsóbb megoldás. Ha valóban csak lakás semmi extra nélkül akkor még talán ez is :
https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/tobbfokozatu-centrifugal-szivattyu/pedrollo-plurijetm-4-80
Maximális nyomás a szivattyúházban 6 bar
:!:
Kb. 10 méter mély ásott kutunk van, melyben a vízoszlop magassága kb. 1 m. A felszívott vizet kizárólag locsolásra használjuk, amire elegendő is lenne, azonban minden évben probléma van a búvárszivattyúval, vagy újat kell venni vagy javíttatni kell.
Idén megint előállt a probléma, újat kell vennünk. Felhívtam két kutast, azt mondták a homokos talaj miatt valószínűleg nem számíthatok hosszabb élettartamra 1-2 évnél a membrános búvárszivattyúnál, vagy beruházok kb. 80-100 ezer forintot vagy marad a búvárszivattyú, de hogy milyet vegyek, abban nem tudnak segíteni. A legutóbbi egy elpumps vp300-as volt ami őszre elromlott, most tavasszal megjavíttatuk, a szervizelés után sem működött, de eddigre lejárt a garancia.
Kérdéseim:
Milyen típusú, mekkora teljesítményű búvárszivattyút vegyek, van-e jobb, megbízhatóbb márka vagy mindegy?
kinéztem egyet: Hecht 3301 11.000-ért ez esetleg jó lehet?
Homokos vízhez kár drágát venni. Ami olcsóbb az mind kínai még annyit sem fog működni mint az elpumps. Inkább valami igazi orosz darab valami piacról ha típust akarsz váltani, aztán vagy kidobott pénz lesz az is vagy szerencséd lesz. Olcsó húsnak többnyire híg a leve.
323 hozzászólás Oldal: 22 / 22

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég