Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
672 hozzászólás Oldal: 45 / 45
Dávid Angyal írta: Szia! Elméletileg annyi , hogy az u alakú pöcköt szépen kihúzod hátrafelé persze a nyomást előtte engedd el. Ha a pöcök kint van felfelé kijön. Veszel bele 4K ért másikat.


hmm, szia, köszi! igen, lehet h erre szorulok majd, de kipucolni nem lehet?
mert amennyire láttam inkább 8-15e között vannak az ilyen típusú légtelenítők...
Sziasztok!

Kérlek segítsetek!
Tönkrement a gázkazánom amit mindenképp cserélni kell. Nyitott rendszerben működött, radiátorokat fűtöttem vele. A rendszerhez van kapcsolva egy vízteres kandalló.... és itt kezdődik a probléma. Az új kombi kazán már zárt rendszerű lesz. Van valamilyen mód arra, hogy a kandallómat is bele tudjam kötni a zárt rendszerbe? Mi történhet, ha beleköttetem?
Ha valaki tud valamilyen trükköt, kérem ossza meg.
Előre is köszönöm!
Szia! Elég sok mindent kell alakítani rajta. A plusz nyomást el kell tenni valahová! Itt számolni kell hogy hová táguljon a víz amit melegítesz.
Tehát
1: Tágulási tartály kell a rendszerednek megfelelő literszámú!
Ha megforrna a vized azt el kell vezetned valahová, mert ugye a kandallóval nem nehéz megforralni pl áramszünet esetén.
Tehát
2: biztonsági visszahűtő kell a rendszerbe
De mivel elengeded a forró vizet kell egy szerkezet ami visszapótolja
Tehát
3: automatikus kazántöltő kell
Kell egy biztonsági szelep
Esbe szelep ha eddig nem lett volna

Vagy a másik lehetőséged, hogy indirekt tárolót fűtesz vele és akkor maradhat nyitott a kandallód. A gázzal való fűtésed is gazdaságosabb így. Kevesebbet kapcsol ha a tárolót fűti.
Ezt ugy oldod, hogy a tároló vizét a gázkazán fűti, innen megy a radiátorokba is, a csőspirálban meg a kandallód megy ami szintén a vizet melegíti és adja le a hőt spirálon át.

Ki kell számolni mi a gazdaságosabb neked.
Kedves Dávid!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv!

Jelenleg egy pacsai, kb 30kw-os vegyestüzeléű kazánnal fűtjük a kb 120m2 családi házat. Zárt rendszer, 1 keringető, 15 lapradiátorral.
Most tervezzük egy 1500 l-s puffertartály beépítését, illetve 4 fűtéskör kialakítását, hogy ha pufferről megy a fűtés, akkor ahol kevesebbet tartózkodunk ott felesleges maximumon fűteni, valamint jobban szabályozható az egész fűtés.

A puffer töltésnél vagyok kicsit elbizonytalanodva. Nézegetem egy ideje a drága (pl Laddomat 21-60) illetve az egyszerűbb, termosztatikus keverőszelep vagy kazánvédő szelepes megoldásokat csak nem világos:
- gravitációs keringést mindenképpen biztosítani kell a kazán és a puffer között, vagy a kazánt teljesen kilehet, ki kell zárni akkor ha már lejesen elaludt a tűz és csak a pufferről megy a fűtés
- ha nem kell kizárni, nem veszik el sok hő a hideg kazánban?
- kihűlt kazán esetén a termosztatikus keverőszelep teljesen elzárja a pufferből visszatérő áramlást vagy pont a gravitációs miatt megmarad.
Vagy ez hogy működik?

Előre is köszi!ű

Krisz
A puffertartály visszaáramlás kérdéshez (Kotec):
Sajnos meg kell akadályozni a visszaáramlást. Ehhez a legegyszerűbb a szivattyú. Pl. a "futesuzlethaz" oldalon van rá példa, de pl a Vaillant "Rendszertechnikai megoldások..." alatt is. A keverőszelep már valószínűleg szivattyút igényel.
Üdv!

A kazán és puffer között lenne egy kazánvédő keverőszelep egy szivattyúval, a puffer bemenőn visszacsapó szeleppel. A szivattyú egy termosztáttal vezérelve. A puffer feltöltő ága így - nagy vonalakban - elég lennel?

A fűtő körön visszacsapó, szivattyú, keverőszelep, 4 körös osztó, az osztón motoros szelepek amiket szobatermosztát vezérel.

Ha kazán már nem megy, a töltőszivattyű áll, fűtéskör szivattyúja dolgozik, a kazánba van visszakeringés?
Szia! Ha megfelelő helyre van betéve a lengőnyelves akkor nincs visszaáramlás.
fűtésk.jpg
fűtésk.jpg (1.44 MiB) Megtekintve 570 alkalommal.

Esetleg így?
Szia!

Igen jó.
De 2 észrevétel. A tágulási tartály 1700 liter vízzel számolva 2 méteres szintkülönbséggel már kicsi! Már 163 literre jött ki!
A tágulásit szivattyú elé kell kötni , puffer után.
Szerelvényt nem szabad a vezetékére tenni de hidd el kell. (csak szedd le a kart! Nem kell a teljes rendszert leengedni)
A füsthős indítás jó de ki kell egészíteni még egyel mert a füstöd nem éri el a beállított pl 240 fokot attól még a parázs a kazánba képes megforralni a vizet. Így plusz indítást tegyél bele kazánhőfokra is!

Dávid
Írtam egy pü-t.
Kedves Szakértők!
Nekem csak az lenne a kérdésem,hogy egy friss,de rosszul kivitelezett központi fűtés rendszernél én mint károsult kihez fordulhatok segítségért aki valóban szakértelemmel bíróan feltárja a valós hibákat és segít a továbbiakban? Ki fogja nekem a rossz rendszert megcsinálni?Mik az esélyeim ilyen esetben?
Számítok a segítő hozzászólásokra.
Köszönettel.
672 hozzászólás Oldal: 45 / 45

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég