Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
81 hozzászólás Oldal: 6 / 6
Nálunk is erősen lehet hallani a vízáramlást a csövekben, sőt ami nagyon idegesítő, hogy a termosztát fejében.Lecseréltem a termosztát Hertz-re, de továbbra is hangos, meg a cirkó is. Esetleg lehet a szivattyúval lehet gond? Lehet azt állítani (Bosch cirkó)?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves Szenvedő Társak!

Egy 10 emelet társasház 10. emeletén lakom 15 éve. A problémám a beköltözés óta fennáll. Nagyon zajos a fűtési rendszer a lakásomban. Rosszabb esetben állandóan, jobb esetben csak egy helyiségben. Minden fűtési szezonban szenvedünk, rendszeresen kihívom a Szetávot a csövekben keletkező áramlási zaj miatt, de igazán hathatós és hosszútávú megoldást nem eszközöltek eddig. Jelenleg az egyik szobában való lakhatásunk lehetetlenült el. Az áramlási zaj állandó, független a termosztatikus szelep állásától. 5-ös - maximális - álláson halkul, de így sem tudok aludni mellette. A szelepet elzárni sem tudom, mivel akkor erősödik a zaj. Idei évben még egy magas frekvenciájú sípolás is jött a mély áramlási zaj mellé. A Szetáv már visszavett korábban a szivattyú teljesítményén, de olyankor a lakók rögtön jeleznek, hogy alig van fűtés, és a szivattyút visszaállítják magas fokozatra. Megjegyzem, rajtam kívül szinte alig fűtenek, én pedig kényszerűségből, hogy csökkentsem a zajt, állandóan magas állásban tartom a szelepet, így az alattam levő lakásokon végigmenő csőrendszer így mindenhol meleg, és azt a lakók elegendőnek tartják. Tehát vagy zaj és meleg van a lakásban, vagy hideg és csendes a lakás, ha visszaveszik a szivattyú teljesítményét, de olyankor a lakók rögtön betelefonálnak, hogy állítsák vissza a fűtést. Mit lehet tennem ilyen esetben? A költözés nem működik, 20 évig fizettem a hitelt, újabb hitelbe nem akarok lépni, és a lakás minden helyiségét szeretném használni. Már eleve a légtelenítés - állandóan biztosítanom kell a szakembereknek a rendszer légtelenítése érdekében a lakásba a bejutást - kényelmetlen, de a fűtési szezon idején el tudom még viselni azt a pár alkalmat, de a nyugodt pihenésem évek óta lehetetlen minden fűtési idényben.
Véleményetek szerint van-e valamilyen lehetőségem arra, hogy hosszú távon orvosoljam a problémát? A fűtési rendszeren milyen jellegű átalakításra lenne szükség, hogy az erős áramlási zaj megszűnjön?
- esetleg a földszinten levő strang felszálló, lemenő ágán van-e értelme szűkíteni a csapokkal? Esetleg ha szűkítenénk a strangon, csökkenne a 10. emeleten az áramlási zaj?
- szivattyú cserére nincs lehetőség, kizárólag én szenvedek ettől a problémától, a lentebbi lakók nem, illetve a 10. emeleten lakó többi szomszéd nagyothall, őket nem zavarja az áramlási zaj, így nyilván a lakóközösség nem menne bele az esetleges szivattyúcserébe
- van-e lehetőség arra, hogy esetleg a saját lakásomban olyan jellegű átalakítást eszközöljek, ami a problémát megszünteti - a radiátor leszálló ágában már építettek golyóscsapot, illetve a felszálló ágba is, de nem csökken a zaj azok szűkítésével sem.

Köszönöm az esetleges válaszokat.
T. hianita!
Első kísértetre tényleg a SZetáv ügyfélszolgálat látszik megoldásnak. Egy távfűtési rendszer légtelenítése bonyolult. De ha rászánja magát, néhány tippet lehet adni a kijött szerelőnek. Milyen nyomások vannak a legfelső és alsó pontokon (véletlenül nem szív-e fent a rendszer), van-e a radiátoros körben szűrő (eldugulhatnak a szerelvények), tágulási tartály (zárt kör tágulási tartály nélkül kicsurog-beszív). A légtelenítő szerelvény alatt van-e kis levegőgyűjtő edény (áramlásmentes pont, pluszban, nem az szerelvényben), a szivattyút is kellene légteleníteni. Ha véletlenül nem lejtésben vannak a csövek, a felső pontokra utólag légtelenítő helyeket lehet szerelni (GEBO idomokkal). Sajnos a távfűtő művek tud csak hozzányúlni.
Remélem sikerül.
Üdv. Segítséget szeretnék kérni. Adott egy Baxi turbós kazán (24f), ami a fütés bekapcsolásakor 'surlodo' hangot ad kb 5-10 percig. A fűtés ettől függetlenül működik, csak elég idegesítő. Több szerelő is nézte, de minden rendben van vele szerintük. A probléma akkor jobban jelentkezik, ha az elöremenö höfokot magasabbra állítom. Mi lehet a baj, merre lehetne elindulni? Illetve a Google sem barátom, sehol nem találom, hogy mi lenne a megfelelő elöremenö vízhőmérséklet tartománya. Köszi előre is!
Hát az milyen szerelő aki ott áll mellette és nincs még tippje sem ?
Hianita! Üdv a klubban....

Annyi különbséggel, hogy én a földszinten szenvedek... Alattam hőközpont. Sípol, kopog, huppog, zúg, búg...stb....
Állandó harc a Szomtávhővel... Kedvesek, de tartós megoldás nyista... Most tervezem bevágni a durcit.
Amit meg kellene csinálniuk:
- Helyiség megfelelő szigetelése. Falak+ Fali szerelvények.
- Szivattyú cseréje nyomásszabályzósra
- Esetleg strang csere..

Ezek szarakodnak állandóan! Mondhatnak, állíthatnak bármit, amíg ezeket nem oldják meg, nem lesz nyugalom! A továbbiakban képviselőhöz, polgármesterhez tervezem sz utam. Ha szükséges ombudsman és bíróság!
Szerintem itt megáll a birtokháborítás! Egy sípoló hűtőkompresszor miatt tavaly már intézkedtek az önkormányzatnál is!
De szerintem sérül a pihenéshez való jog is!
Mindenesetre én nem hagyom annyiban! A nyakukra kell járni!
81 hozzászólás Oldal: 6 / 6

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Nagyarpad1948 valamint 11 vendég