Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy központi fűtésszerelő véleménye érdekelne hogy egy 200nm-es lakásba mekkora kw-os vegyes tüzelésű kazán kell?
Üdv!

A számítás elvileg egyszerü, csak kissé bonyolult leírni. Segítségként talán célszerü lenne megadni, mekkora területet kíván füteni, milyen hőfokra van szüksége az egyes helyiségekben, és ezek hány külső ill. belső fallal határoltak, mi a falazó anyag, milyen vastag a külső hőszigetelés, ha van, stb.

Ez alapján meghatározható a szükséges, radiátorok által leadandó hőteljesítmény az egyes helyiségekben. Katalógus alapján ki kell választani a megfelelő, eggyel nagyobb hőteljesítményü radiátort, a vízhőfok figyelembevételével - lévén vegyes tüzelésnél 70 fok felett kell ennek lennie -, így az egyes részteljesítményeket összeadva, megszorozva 1.2-1.3-al megvan a szükséges kazánteljesítmény. Itt is célszerü eggyel nagyobb teljesítmény kategóriát választani, hogy legyen kellő tartaléka.
Én 120m2 lakás fütök vegyes tüzeléssel, Ytong falazattal 25 kW teljesítményü kazánnal. Így elsőre Önnek kb. 40 kW . De hozzáteszem, elég sok egyéb részletre is szükéseg lenne egy szakembernek, tehát erre készüljön.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nekünk a Debrad 6 tagos vegyestüzelésű kazánt ajánlották de mi inkább egy 7 tagosat vennénk.A hőmérséklet 20-22 fok lenne a terület 180nm, az anyaga b30-as tégla és nincs szigetelve.Ezek az adatok által mit javasol?
Egy megközelítő számításhoz is sokkal több adat szükséges.
http://apps.biosolar.hu/enercal/
Ezen a linken lévő programmal kiszámíthatja a háza energiaigényét és e szerint vásárolja meg a kazánt. Ha megnézi a bekért adatok mennyiségét, láthatja az Ön által megadott adatokból csak hasraütésszerű kazánteljesítményt lehet kalkulálni.
Üdv
Ha B30 asból készült a ház szigetelés nélkül akkor oda kell power ha meleget is akarsz. Ha folyamatosan fűtesz a kisebb elég de ha csak délután vagy alkalmanként begyújtasz a nagyobb a jobb. Persze tüzelni is meg kell tanulni mert nem oly egyszerű az mint sokan gondolják, ráadásul koszos és macerás. Ha úgy kell drágán megvenned mindent akkor túl nagy anyagi előnyöket ne remélj egy korszerű gázos rendszerrel összevetve, főleg ha kis tételekben vásárolsz szenet és fát mert nagyon rossz hírűek a mostani kereskedések és mindenféle fát áruló ügyeskedők. Ha teheted azt a B30 ast mielőbb szigeteld.
Szeretnék még kapni szakemberek véleményét!
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 24 vendég