Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
589 hozzászólás Oldal: 40 / 40
Szörnyű. Szétmegy a fejem tőle. Sokszor hallom, de volt szünet. Most 09.19. 23.39 nagyon erős Érdliget :oops:
INFRAHANG!

35 éve lakunk egy lakótelepi panel házban az Etele-Fehérvári út közelében, tűzfallal. Az összes szomszéd gépeinek és a távfűtőcsövek zúgását ismerem; porszívók, mosógépek, turmixok, klímák, hűtőszekrények, néha egy kis fúrógép. Ezek mindenki számára a jól hallható tartományban zörögnek, korlátozott időtartamban.

2019. júniusától infrahang zavar, amelynek nem ismerem a forrását, nem tudok tenni ellene, nem tudom megszüntetni.
Bármi is legyen, akadályoz a nyugodt pihenésben, alvásban, elmélyült munkában, ezért szeretném felderíteni a forrását, és ha lehetséges, megszüntetni.

Se a szomszédaim, se családtagjaim nem hallják, az én fülem a legjobb, vagy csak a fejem mérete miatt rezonál nekem? Nem képzelődés, mert a házon kívül nem hallom, viszont volt fiatal nő vendégem, aki szintén hallotta.

Első feltevésem egy szomszéd lakásban beüzemelt nagy teljesítményű hangfal zenéjének mélynyomóból érkező infrahangja volt. Magát a zenét nem hallottam sem a lakásban, sem a lépcsőházban körbejárva. Az ismerős szomszédok sem vették észre a hatást.
A zúgás nem egyenletes, hanem változó hosszúságú kihagyásokkal zeng, ugyanazon a hangmagasságon. Sem a hang, sem a követő szünet nem hosszabb 1 percnél. A szünetek és a hangzás is váltakozó hosszúságú, nem ismertem fel ismétlődést a mintában. A hangzás erőssége nem mindig állandó, néha crescendo, néha halkuló.

2019. szeptemberében 2 hétre elhallgatott, reménykedtem, hogy a diák, aki az iskolai szünetben éjjel-nappal üvölteti a zenét, ismét tanulni fog, de sajnos, újra kezdődött. Azóta is 1-2 nap kihagyással zaklat. (Nem diák lehet.)

Épületbiológushoz fordultam szaktanácsért.
Ötletei:
1. A házban lakókat egyenként felkeresni és megkérni, hogy meghallgassuk a háztartási gépeiket, melyik zúg.
2. A szellőzőaknában légmozgást fokozó motort megnézni.
3. Szokjak hozzá.

Közvetlen szomszédaimnál nem jártam eredménnyel. Nem vagyok elég erőszakos, hogy betolakodjak a lakásokba, az udvarias kérdéseimre pedig azt válaszolják, náluk semmi sem zúg.
4 emeletes a ház, nincsen motor a szerelőaknákban.
Lassan egy éve nem tudok hozzászokni, olyan érzés, mintha fúrnák az ember fogát; újra, meg újra lökdösés-szerű, többé-kevésbé hosszan kitartott hang, rezgeti a dobhártyám.

A társasházi közgyűlésen kértem a megjelenteket, segítsenek a zaj forrásának felderítésében, értesítsenek, ha ők is hallják. Senki nem jelentkezett.
A lépcsőházban is kiplakátoltam a kérésemet, azzal megtoldva, hogy valószínűleg egy újonnan beüzemelt mélyhűtő lehet, ami nincs kivízszintezve, és a kihagyások dátuma a leeresztések, takarítások dátuma lehet, amiből a lakó magára ismerhet.
Közzétettem az időpontokat, mert októbertől heti 1-1 nap kivételével működik, novemberben ismét 2 hétre leállt, de decemberben megint heti 1-1 nap kivételével újra folyamatosan zúg. Kértem, gondoskodjanak a gép hangszigeteléséről, ha kell állom a szükséges anyagköltséget, és szívesen közreműködöm a hangszigetelés szakszerű megvalósításában.
Felhívtam a figyelmet arra is, hogy a keltett infrahang nemcsak a gép közvetlen szomszédságában érezhető, és egészségre veszélyes, azok számára is, akik nem hallják.

2020-ban ezek az időpontok:
január 3
január 13-20.
február 3-7.
március 15.
április 1.
április 15-16.


Az a gyanúm támadt, hogy összefügghet az 1-es villamos vonalának meghosszabbításával. 2019. július 9-én indult a Kelenföldig meghosszabbított az 1-es járat. Lehet-e a sarokra telepített transzformátor zúgása, amit hallok?
(Mert nem klímaberendezés, nem mosógép, nem hűtőszekrény az okozója.)
Talán a tűzfalon verődik vissza?
Sztetoszkóppal nem volt hallható sem a falon, sem az üvegablakon, sem a levegőben tartva.

Már nincs környezetvédelmi minisztérium. Másnál melyik kerületben jelentkezik a zavarás? Melyik évben?
Abbamaradt-e a zúgás? Belső parafaszigetelés használt-e a zaj ellen?
Üdv.

A zöldhatóság sem csinált semmit, leszarnak mindent.
Én már a műholdakra gyanakszom, amik rádióhullámokat
bocsátanak ki, és a házak antennaként funkciónálnak.
Majd most az 5 G jól hazavág mindenkit....
kiderül, mennyire fog a zaj erősödni.
Jó sok műholdat felküldtek, mintha nem lenne ennél
sok, ezerszer fontosabb dolog a világon!
Persze a szabadban is hallani.

Ha valaki tudja biztosan mi ez, írjon.

Köszönöm Judit
Judit
Sziasztok!

Hasonló problémával küzdök én is. A XIII. kerületben élek egy 3 emeletes tégla társasházban és közel két-három hete hallom ezt a morgó, búgó, morajló hangot. Nappal is szoktam néha hallani, de inkább az esti órákban. Van, hogy egy, más esetben fél nap csend van, de utána kezdődik előröl.

Tegnap elviselhetetlen volt, szinte rezgett a fejem.

A családból senki nem hallja. A szomszédokat is körbe kérdeztem, persze senki nem érzékeli, volt aki beengedett a lakásába és ott is hallottam. A szabadban nem hallom, illetve más épületben sem. ( eddig, bár nappal volt) Illetve nekem is volt vendégem, aki hallotta, bár elmondása szerint nagyon kellett összpontosítania, hogy meghallja. (??)

A lakók közül senki nem vett új háztartási gépet, nem volt felújítás, illetve egy helyen a wc kagylót megcserélték.

Elmentem orvoshoz is, aki szerint tinnitusom van a stressztől, szorongástól. Hallásvizsgálat ( hibátlan eredmény) és szokásos receptfelírás és életviteli tanácsadást követően hazaküldött, hogy egy hónap múlva menjek vissza.

Tanácstalan vagyok.....

É
589 hozzászólás Oldal: 40 / 40

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég