Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
szervusztok!
Szeretnék egy jó gázszerelőt aki felülvizsgálná a Fég látványkonvektorom működését, mert csak 5-ös fokozaton kapcsol be, évenkénti újraindításnál pedig nem ad szikrát a gáznak. ugyanez a típus van egy másik helyiségben és ott kifogástalanul működik. Mi lehet ennél a gond, és valóban ki kell cserélni a teljes belsőrendszert. (ismerős ránézésre ezt mondta).

Azonkívül fürdőszobába milyen módon lehet átfolyós rendszerű gázbojlert és helyi konvektoros fűtést csináltatni. Mindenki iszonyú horrorárat mond, létezik ez. Milyen újfajta szabályozás van mostanság ami ezt szabályozza. Ha nem ebben a rendszerben gondolkodom, akkor mi jelenti mostanában a korszerű - gazdaságos megoldást?!
köszönöm válaszotokat. üdv. Szkotina
Üdv!
Ránézésre valamit kijelenteni elég felelőtlen dolog, hacsak nincs tisztában az illető a készülék jellemző (ha van ilyen) szériahibáival. Ránézés nélkül elsősorban egy alapos tisztítást és beállítást javasolnék, csak utána lehet konkrétan a javításról gondolkodni. Azt is kétlem, hogy az egész belsejét cserélni kellene, több részegységből áll, amit általában lehet javítani, vagy önmagukban cserélni a megfelelő működéshez.

Sajnos a gázkészülék telepítését elég sok feltételhez kötik a szabályok, gázterv, kiviteli terv, engedélyek, stb. A gáz veszélyes dolog, nem lehet kókányolni.
Ma már új gázkészüléket csak zárt rendszerűt lehet telepíteni, és ehhez feltétel még a szabványoknak megfelelő bélelt, gáztömör kémény, vagy ha szerencséd van akkor kémény nélkül is megoldható, ha az égéstermék elvezető kivezethető a falon keresztül, vagy parapapetes típusú készülékkel. Viszont ennek a megoldási formának is több követelménynek kell megfelelnie, zömmel más lakók ablakaihoz mért minimális távolságok meglétéhez.
Nem egyszerű dolog és nem is olcsó, de jelenleg még ez a legköltséghatékonyabb megoldás, ha a telepítési költségeket nem vesszük figyelembe.
Első lépésben fell kell méretni a lehetőségeket és ha adottak a feltételek, vagy megoldhatók, akkor meg kell terveztetni a rendszert. Ezt a gázműveknek - kéményes kivitel estén a kéményseprő vállalatnak is - jóvá kell hagynia, csak akkor kezdhetők a munkálatok. Utána jön még egy műszaki átvétel a gázművek részéről és csak akkor lehet hivatalosan üzembe helyezni. Tudomásom szerint a gázszerelési munkálatok idejére a gázművek előszeretettel szereli le a gázórát, így akkor érdemes ilyet csináltatni, amikor nem kell gázzal fűteni, vagy megoldható máshogy is.

Fűtési rendszerben - ha már amúgy is kell átfolyós vízmelegítő -, akkor érdemes turbós, vagy kondenzációs kombi kazánban gondolkodni és ahhoz kiépíteni a radiátoros fűtésrendszert.
Konvektorok önálló kiváltására a MIKA kazán egy jó megoldás, amit az egyik konvektor helyére lehet beszerelni és hozzá kiépíteni a fűtési rendszert. Ha jól tudom ehhez nem kell gáztervet készíttetni, mivel a leszerelt konvektor meglévő gázcsonkját használja, nincs átalakítás, hozzáépítés. Egyetlen hátránya a korlátozott teljesítménye, csak kisebb lakások kifűtéséhez alkalmas.
köszönöm a választ, átgondolom a hallottakat! Erősen hajlok a MIKA felé.
vscotina írta: köszönöm a választ, átgondolom a hallottakat! Erősen hajlok a MIKA felé.


A MIKA kazán nagyjából 60 m2-ig tud lakást kifűteni, esetleg nagyobbat, ha jó a hőszigetelése. Viszont a melegvíz előállítása továbbra is megoldandó.

Két megoldást látok:

1., van a MIKA kazánnak olyan változata, ami indirekt tárolót tud fűteni, tehát egy olyan "bojlert", amit a kazán fűt fel.
Itt két probléma adódik:
- a kazán működése közben némi hőt a környezetébe is lead. Ez nyáron kellemetlen, mert az indirekt tárolót a melegvízellátáshoz továbbra is fűteni kell, tehát a kazánt olyan helyre kell telepíteni, ahol nem zavar a "hulladékhője". Például fürdőszoba.

2., Ha már az átfolyós vízmelegítőhöz ki kell építeni kéményt, vagy fali átvezetőt, akkor érdemesebb kombi kazánban gondolkodni. Léteznek kis méretű kombi kazánok, amik nem foglalnak túl sok helyet.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég