Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jó estét kedves fórumozók! Segitséget szeretnék kérni.Vásároltam egy közepes teljesitményü 400-as szalagfürészt és a szalag (fürészlap) élezéssel,hajtogatással,(2 balra,1 marad,2 jobbra)vagy,(1 balra,1 marad,1 jobbra) és a fürészlap megköszörülésével kapcsolatban,szeretnék elfogadni okitást,tanitást,nevelést. Ha valaki válaszol megköszönöm. zsolt
Üdv!

Hát elég nehéz kérdést tettél fel, amit leginkább a gyakorlatban lehet megmutatni, és megválaszolni. De a teljesség igénye nélkül.
Szalagfűrésznél számít a szalag szélessége és a fogszáma is. Minél szélesebb, annál egyenesebben vág, vagyis oldalgás nélkül lehet akár vezető mellett is vágni. Minél több a fog egy collban, annál szebb a felület, lévén több fog is alakítja a vágást, bár ezt szokták ellensúlyozni, hogy két eltérő sebességen lehet a gépet működtetni.
Ha a fog középen marad, az a forgácsot viszi ki a résből, így nem szorul meg a lap. Hossz- vagy szálirányú vágásnál általánosan a 1 balra 2 közép 1 jobbra 2 közép és így tovább ahogy én tudom, hogy a keletkezett forgácsot, ami ilyenkor leginkább a gyalu hosszúszálú forgácsára hasonlít, kivigye a vágásból. Keresztbe fűrészelésnél, ha döntően ez történik, akkor általános az 1 jobbra 1 balra, nincs szükség a kihordó fogra, mivel itt szinte fűrészpor keletkezik. Ha kanyarító vágást végez az ember, akkor arra az oldalra kell több terpesztő fog, amelyre fordítjuk az anyagot, hogy legyen módja, ideje helyet csinálni a forduláshoz, pl 2 balra, 4 jobbra, ekkor balra fordításhoz van a szalagnak elegendő hely, de ez függ a szalag szélességétől. pl. egy colos szalaggal nehezebb fordulni. De mint ilyen általános szabály nincs, ezek saját gyakorlatból vett példák.
Az élezés nos hát az a következő buktató. Házilag ritkán járható, egyrészről, hasonlóan a körfűrészhez, ha valamely fog jobban el van köszörülve, az nem dolgozik, míg a többire több terhelés jut, így jobban kopik, rosszabb esetben bereped. Ezt legjobb egy szalagfűrészlap élező céggel elvégeztetni, itt egy házilagos kivitelű példa. Itthoni gyakorlatban itt egy cég, aki korrekten készít és élez is lapokat, érdemes őket megkeresni.
Még egy jó tanács a végére. Vágást követően MINDIG vissza kell engedni a lapot a gépen, egyrészt, nehogy a hőtágulás miatt megpattanjon, másrészt a tartó csapágyazás kímélése miatt. Hát röviden ennyi.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm szépen szakmailag sokat segitett a tanács. További szép napot!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég