Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Az egyik ismerősömnek, betörték az ablakát, de nem egy sima ablaktörésre kell gondolnunk.


[b]Harmadik törés:
Ezt a törést, nem ember, hanem a természet okozta. Ez várható volt, mivel az újjdoan keletkezett repedésnél, ez volt a leggyengébb üvegdarab.

Második törés: Tegnap 2008.12.22.-én kitört a kültéri üveg. Egy minimális rész megmaradt, de az nem véd már semmit. A beltéri üvegből alulról kitört egy rész, a szerencsének köszönhető, hogy a maradék a helyén van. A törést egy nő okozta puszta kézzel. Azt, hogy ki volt nem láttuk.

Első törés: Egy kétrétegű műanyag ablak üvegéről van szó, aminek a külső (az utca felöli) üvege 70%-ban betört. Mivel ez kitört, a levegő kiszökött, ezáltal a hőszigetelési képesége 10%-ra csökkent. (a nagyjából épen maradt belétri üveg éjjel-nappal be van párásodva, mivel repedt, és a levegő minimális mértékben ugyan, de mozog és ez pontosan elegendő a párásodáshoz. A beltér 25C-ről 6 óra alatt lehül 18C-re úgyhogy, meglehetősen rossz a hőszigetelés. Ráadásul egy forgalmas utcában van, (a földszinten) ahol sok a csöves is)
Az első réteg (a beltér felöli), középen széltől - szélig repedt, de nem tört. Ez még tart, az üveg nem mozog, de ha fúj a szél erősen rángatja az üveget.
Redőny vagy egyéb külső árnyékoló ami ideiglenesen védené az üvegtáblát nincsen.
A cserére pénze nincsen, ezért gondolt egyet, és megkért, hogy írjam itt meg.
Ha tudnak segíteni akár "házipraktikával" is kérem írják meg.
Segítségüket előre is köszönöm.

Csatolmányok

Helló! Lajos vagyok,van egy ötletem ami olcsó és házilag könnyen elkészíthető.Hagyományos fóliával kell pótolni az üveget.Egy vékony léc kertre rajzszeggel rögzíteni lehet a fóliát,melyet be lehet szorítani a régi üveg helyére.Természetesen a régi darabokat óvtosan elkell távolítani. Szerintem ideiglenes megoldásnak megteszi.Tisztelettel /Lala/.
Az említett helyen a körülmények miatt én mielőbb szereznék forrást és megcsinálnám vagy megcsináltatnám még mielőtt kihullik az is ami most meg van. Nem tudom mekkora a mérete ennek az üvegnek de talán még öntapadós átlátszó fólia ( sajnos ez sincs ingyen ) segítene a megrepedt de még a helyén lévő üvegen átmenetileg. Ettől csúnyább a repedéseket kívül belül átragasztani színtelen 5 cm széles celluxal ami 100 ft körül van egy tekercs és 60 méter ha jól emlékszem. De szinte minden irodában üzletben használnak ilyent így talán kérni is lehetne arra a pár méternyi ragasztásra. Persze a párás nedves üvegre nem ragad!
Köszönöm a válaszokat, az üveg mérete amúgy: 140cm széles, 145cm magas.

Igazából, azért tartunk attól, hogy betörik az ablakot, mert már nem az első eset. Remélem, hogy csak nekünk van ilyen problémánk, de gondoljon bele. Egy törött ablak, aminek egy erősebb széllökés, megadná a halálos döfést. Ráadásul reggel 7órától este 19-20 óráig nincsenek otthon. A szomszédokra nem lehet számítani.

Önök szerint, mi az ami az ábra szerinti törést tud okozni a (külső rétegen)? Szerintem egy kavicsnak nem ilyen nyoma lenne.
És tudják, mi a furcsa. Az üveg amúgy november 30 16:40 és december 1 12:20 körül sérülhetett meg. A családtagjaik közül senki, nem nyúlt az üveghez. Akkor ami a kültéri rétegből hiányzik, az hova lett? Önök szerint?
Ez meglehetősen komoly méretű tábla ! A leírtakból úgy tűnik nem egy véletlen ablaktörés történt. Talán egy erősen megrúgott megdobott labda is lehetett, de akár szándékos rongálás is. Talán előbb utóbb előkerül az aki többet tud a történtekről és elmondja mit látott. Ha valóban nem először történt akkor célszerű lenne valami erősebb üveget rakatni és ezt fóliázni. Talán egy védő rács is megfontolandó. Mindezt az tudja eldönteni aki minden körülményt ismer.
Köszönöm, az eddigi válaszokat.

Hozzáteszem, hogy az üveg alja fejmagasság körül van. Valószínűleg éjjel történhetett, (de azt hallottuk volna). Most akkor az sincsen kizárva, hogy nappal történt, (amikor nem vagyunk otthon). De mikor hazaértünk semmi törést nem láttunk. Gyerekek nem voltak tehát az is kizárva. Az üveg, amúgy 1,0 W/m2K értékkel rendelkezik, és a teljes üvegcsere ára 39.600Ft-54.490Ft-ig terjed. Nem beszélve a bontási díjról, és az időpontegyeztetésről.

:?: Amúgy miből sejti, hogy szándékos rongálás történhetett?? :?:
:?: Amúgy pedig, egy forgalmas utcába a négysávos út mellett történt. Gondolják, hogy az a személy ekkora kockázatot vállalt volna?? :?:
:?: És a kültéri üveg nagy része hova lehetett?? :?:
:?: Ha szándékos rongálás történt, Ön szerint hogyan, vagy mivel csinálták?? :?:
Köszönöm a segítségüket. Köszönöm a látogatókat is. Az újabb képen látható, hogy a kültéri üveg 90%-ban kitört, a beltéri üveg pedig 10%-ban. Ezúttal több információval tudok szolgálni, méghozzá a törést kézzel okozta egy nő. Azt, hogy ki és miért tette továbbra sem derült fény.
Szervusz!
Ez döbbenetes. :shock: Jól értem, hogy azóta valaki újra/tovább rongálta az üveget?! Másodszorra is? Elképesztő!
Akkor úgy látszik, ugye, hogy ez a dolog szándékos. Tedd meg a jogi lépéseket! Feljelentés...
Hát sajnos igaz, de ne feledjük el, hogy nem az én ablakomról van szó. Csak tudja az a baj, hogy nem biztos, hogy az második és az első törés között van összefüggés. És lehet, hogy a mostani törésnél az illető részeg volt, vagy esetleg a falra akart csapni valamilyen oknál fogva, és hát az üvegre sikerült, s ezután félt becsengetni és megmondani az igazat. De az is elképzelhető, hogy szándékos a rongálás. Csak egy valamit nem értek. Minek törik tovább a törött üveget? Na minegy. A fent írtakban azt írtam, hogy az egyik ismerősömnek van ilyen problémája. Nos igaza van a feljelentés valóban megoldaná a problémát, azonban a kedves ismerős ehhez túl jó szívű. Ja, és még az is előfordulhatna, hogy a rendőrségen azt mondanák (ismerve a lusta rendőröket (tisztelet a kivételnek)), hogy ők ilyen pitiáner üggyel nem foglalkoznak, és az üveg amúgy is az előző törés következtében törött volt. Miért nem tett akkor feljelentést? Szóval ez van. Különben is, az elkövetőről nem tudna pontos személyleírást adni, ugyanis egy női alakot látott, amint az a kezével (nem igazán hisszük, hogy puszta kézzel,) de rácsapott a külső üvegre. Ami megmaradt az kihullt, a beltéri egy része az ábra szerint kitört. Nos mint azt Önök is tudják aki ma nőnek néz ki egy repedt, koszos, és párás üvegen keresztül, az a valóságban lehet akár férfi vagy nő vagy gyermek.

Köszönöm az eddigi segítségüket.
Sajnos a dolog elég esélytelen. Tudni és bizonyítani tudni az 2 külön dolog ezért inkább ismeretlen elkövető ellen kell a feljelentést megtenni, mert ha nem megy a bizonyítás hamar rágalmazásért kerülhet a vádlottak padjára a sértett. És ez nem vicc, sok tanulságos eset van jogi jellegű fórumokban.
( Ebben az esetben biztos a hatóság legnagyobb problémája az lenne miért napokkal később tesz feljelentést a sértett. )
Ismerőseim körében ( akik már jártak hasonlóképp) több órai várakozás után meghallgatták őket. Aztán többnyire le is beszélték a feljelentésről. Akiket nem sikerült lebeszélni azoknak szükségük volt a céges tulajdonú eszközökben keletkezett kár igazolásához a feljelentés megtételére. Lehet számolni még pár beidézéssel szembesítésekkel papírok írogatásával, jegyzőkönyvek felvételével szakértők macerájával. Tehát ezt jól meg kell gondolni ér e annyit a munkából kiesett idő és költség mint a kár, mert a dolog vége szinte biztos egy eredménytelen nyomozással zárul aminek a tértivényes leveléért még el is mehetünk a postára munkaidőben, ha nincs otthon átvevő családtag munkanapon munkaidőben. Ezzel nem azt akarom mondani hogy bele kell törődni a dologba, hanem meg kell gondolni, és lehet a Kedves Ismerőse épp ezért nem akarja tovább vinni a dolgot. Továbbra is valamilyen védő eszközt javaslok ha valóban ismétlődő a károkozás. Nyilván a konkrét megoldáshoz ismerni kellene minden körülményt ezért ettől többet nem tudok segíteni.
Köszönöm, az eddigi hozzászólásokat, és megtisztelő figyelmüket.
Lehet már nem aktuális... De hátha!

Panel lakásról van szó? Ha igen, ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalt:

http://www.felerezsi.hu

Ők minden előzetes költség nélkül leszigetelik a házat (10cm!), kicserélik az ablakokat (3 rétegű 0,8 alattira) és full felújítsák a fűtést (termosztátos).
Garancia 10 év és behajtható, mert 20 évig ök szolgáltatják a fűtést és a melegvizet. Szerződésben vállalják az 50%-os megtakarítást!!!
Mindennek a költsége 10 éven át 135,-Ft/m2 (lakás m2).

Ablakcsere megoldva! :)
Minden az Ezermester oldalon regisztrált topikozónak 5% kedvezményt biztosítunk MagorTherm építő- és szigetelő anyag vásárlása során.
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég