Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
24 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Igen kollégám ,igy van ahogy lerajzoltad a 100A-os állásban és ez úgy váltakozik majd ,ahogy a tekercsek váltakoznak a különböző átkapcsolások alkalmával.Ha visszatekintesz az előző leirásaimba ott megtalálható volt már, amit több felkiáltó jellel is jeleztem vigyázni kell a tekercselésnél és azok bekötéseinél.hogy az egyes tekercsek nedolgozzanak ellent egymásnak.Amennyiben ,ha járatos vagy a tekercselés terén akkor tudod ,hogy kell ezt elkerülni !Ellentétes mágneses terek lerontják egymást
Köszönöm ! Ez volt a fő kérdés ! Tehát a sorbakapcsolt tekercsek induktivitása "össze adódik" ! Így akkor a 100 A es állásban az áttételünk 360:64 = 5,625 !
Emmlítetted hogy ezt a trafót elkészítetted és elégedett vagy vele ! Valamint ha jól értelmeztem szavaid akkor egyenirányítót alkalmazol és fojtótekercset használsz a "símításhoz".
Megtudhatnámk többet erről az egyenirányítóról és fojtótekercsről ? Kondenzátort próbáltál e használni az egyenfeszültség símítására ( LC szűrés) ? Ez megemelné az üresjárati feszültséget és könnyebben lehetne "ívet fogni" Persze ez csak az én elméletem szerint lenne így !
Folytatás:Ha átszámitottad az összes nevezett ampér bekötéseinek a menetszámait az mindig 360menet ez azért van úgy szétrakva ,mert ezzel a megoldással változik a mágneses térerő a vasmagban. Ha minél több menet kerül a szekundérhoz közelebb, annál jobban gerjed nagyobb az erőtér és ugyan ez vonatkozik forditva .Igen én ezt a trafót már jórégen,volt hogy elkészitettem és máig is kitünően mőködik,amit nem cserélnék el az üzletekben kapható vacakokkal.
Hegesztő már igy is elviszi a bázikus pálcát is,csak nincs az áram csillapitva ezért szökteti a vasat ,az igénytelenebbeknek igy is megfelelő,de egyenirányitóval és megfelelő simitó trafóval ellátva nagyon jó szöktetésmentes hegesztést eredményez. LC szűrővel nem próbálkoztam,mert igyekeztem a könyvszerzőjének leirása szerint eljárni és az eredmény elérése után nem láttam okát kisérletezgetni.Vigyázz, mert a magasabb feszültség 65V-nál már életveszélyes lehet a trafó üresjáratánál.Jó hegesztőnél az iv fogás csak a gyakorlat kérdése.Roszul konstruáltnál meg ha lecsökken a feszültség 0-ra akkor ragad be a pálca. ha túl magas a feszültség akkor meg a fél pálcánál meg feltüzesedik.
Ha szándékod van elkésziteni a trafót,akkor majd utánna folytatjuk az egyenirányitóval,mert addig még sok munkád lesz vele és nem akarok a dolgok elébe vágni.
Megválaszoltad azt a kérdést is amit fel szerettem volna tenni ! Látszik igazi szakembere vagy a dolognak ! Mint említettem speciális oka is lehet a különleges fokozatkapcsolási megoldásnak ! Tehát mindig 360 menet van a primer körben ! Nagyon különleges megoldás, és csak egy hasonlót ismerek ! Egy jó nevű svéd trafógyártó cég a Lundahl hipersil vasnak mindkét szárára tekercsel. Főleg audio jellegűek a trafói. Viszont a dolog miértje nem annyira közismert mint az eredménye! Esetleg valamilyen képlet vagy adat nem lenne amiből következtetni lehetne az indukció változására ha változnak a menetszámok a bal és jobb oldali tekercs részeken ?
Én építettem vagy tizen éve hegesztő trafót amit ritkán használok ugyan, de ez a speciális kivitel egyre jobban érdekel ! Lehet egy szabad hétvégémen át fogom tekercselni kíváncsiságból ! A vasmagnak ismerjük a keresztmetsztét de nem ismerjük a többi méretét. Ez azért fontos mert a mágneses erővonalak hossza is számít. Kaphatnánk adatot a vas méreteiről ? Ez azért fontos mert 230V ra kell elkészítenem mivel nálam csak ez van.
Azon az oszlopon ahol a primer és szekunér tekercs is megtalálható ott szerintem a szekundér van alul. Eltaláltam ?
Amint látom elgondolkodtál azon ,hogy a fokozat kapcsolás milyen principen működik.Nincs ebben semmi nagy tudomány ,csak tudni kell ,hogy az erővonalakat minél közelebbre visszük a szekundér tekercshez annál nagyobb teljesitményt produkáll,ezt a tekercsek cseréllésével érjük el ,mint ahogy azt már leirtam az előzőekben.Könyvem szerinti transformátor pléh minőség:Et 1,3 vastagság 0,5mm. Méretek:60x140mm,250drb, 60x230mm,260drb. Ezeket úgy kell összerakni,hogy170x8O-as ablakot kapjunk.
Az indukció számitással nem foglalkozom ,mert az olyan bonyolult számitási folyamat, hogy itt le se tudnám irni ligy nincs is értelme nekifogni. Tervezést ráhagyom az el. nérnökökre,mert nem egyszerű számitások kellenek hozzá.Különben ezt a trafót 1 fázisra ebben a formában nem ajánlom ,mert azzal nem érnéd el ezt az eredményt.
Igen eltaláltad a jobboldali oszlopon a szekundertekercs alul helyezkedik el.
Üdv mindenkinek

Nekem van egy hajtott kör alaku vasmagom,pont heggesztö volt valamikor,29mm2 van 4 db 160a diodam ki tudna segiteni meretezesben hogy egy jo kis trafot csinalhatnek belöle,ha tudnatok menetszamokat is mondani,

Köszönettel Andras
Tisztelt András!
Indulásnak nem rossz ,ha már van 4drb nagyteljesiményű diódád és vasmagod is, de egyben ez még nagyon kevés ahoz,hogy lehetjen belő valamit kihozni.Figyelmedbe ajánlom az előzőeket átnézés céljábol ,hogy kis magyarázatot szerezzél a heggesztő készitésével kapcsolatosan!
Sziasztok Trafosok! Minek kinlodni,kapcsolok es hidak ! Egyszeru szamitasok,praktikusak es nagyon bevalt.Vasmag ,, I "
Vasmag keresztmetszet - 50 negyzetcentimeter.Menetszam - 50/S. ,, S " a keresztmeszete a vasmagnak.
50- a halozati frekvencia. Eredmeny 1 . Primer- 220V x 1 -220 menet. Szekunder: 70 V tervezve - 70 menet.A primer es a szekunder huzal keresztmetszetek megfelelnek a tobbi kedves forumozo altal megadottakkal.A primeren leagazast hozunk ki
200 es 210 menetnel. A leagazasok szuksegesek, mert egy tanyan vagy faluvegen vegzett hegeszteskor meglepetes erheti a kedves szakit,hogy tul nagy a halozaton a feszultsegeses es nem tud hegeszteni.A primer betaplalasat egy feszultseg variatoron keresztul oldottam meg.A szekunderban az aramerosseg finoman allithato (ezert terveztem a szekunder feszultseget 70 V-ra ) a primerfeszultseg fuggvenyeben. Az elektronika a primer feszultseg szabalyozasara nevetsegesen olcso. Az altalam beepitett TRYAK 25 A -es.A kondenzator,vezerlo tranzistor es a par kisaramu dioda ertekileg , cukorka penz.Igaz, lehet nalatok Magyarban keszen is vasarolhato, de nagyon megeri. Milimeter vastagsagu vaslemezt is 1,5 elktroddal folytonosan lehet hegeszteni hala a szabajzo elektronikanak. Azt nem tagadom,hogy kell nemi gyakorlat,de hamar belejon az ezermester. Kezdo,barkacsolo hegesztoknek! Nem kell kinlodni, altalaban a 45 fokos szogben tartott palcaval megy a munka.Hazi hegeszteskor,barkacsolaskor az ivhosszusag a palca atmeroje, termeszetesen ezt a kezdoknek ajalom.
Sok sikert az epitoknek es KELLEMES HUSVETI UNNEPEKET minden EZERMESTERNEK ! Alex
Én csak azt szeretném kérdezi hogy ez most 3fázisu hegesztö trafo vagy 2fázisu.
24 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég