Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
46 hozzászólás Oldal: 1 / 4
120literes bojlerünk van,hatalmas villanyszámlánk van ezért vettünk egy időkapcsolót,hogy ne kapcsoljon be állandóan ha kis melegvizet engedünk.Azóta alig elég a melegvíz fürdésre,pedig 4órát fűthet naponta 2-szer.Vajon mitől lehet,hogy nagyon lassan melegíti fel a bojler a vizet?2kw-os fűtőszál van benne,2éve lett felújítva,vízkövesítve.Amúgy kb.15éves a bojler,Hajdú márka.Mennyi idő alatt kéne a vizet fölfűtenie?Tud valaki segíteni?Köszönöm előre is!
Helló !
Az időkapcsoló beépítése előtt volt elég mennyiségű meleg víz?
Igen volt de, hogy mennyi idő alatt melegítette fel azt nem néztük.
120 liter 15 fokos vizet kb 3 óra alatt lehet felmelegíteni 15 fokról 60 fokra egy 2 KW- os betéttel. Ez 6 KWh fogyasztás ami kb 300 Ft nappali árral számolva. "Éjszakai" áron ugyanez 180 ft kb. Ha van egy vagy több csepegő melegvizes csap ott is sok melegvíz el tud szökni és ha a vezetékrendszer "hajlamos" követni a külső hőmérsékletet akkor télen jóval hidegebb vizet kell felmelegíteni mint nyáron.
Itt van egy jó cikk érdemes elolvasni : http://www.fogyasztok.hu/cikk/20080820/ejszakai_aram_tudnivalo_hasznalat_es_ar/
Javaslom naponta ( ha megoldható 2x is ) feljegyezni a villanyóra állását ugyanabban az időpontban néhány napig és lesz egy jó adat amit lehet elemezni.
Ha sok melegvizet használnak akkor 2 év alatt egy bojler elég jól el tud vízkövesedni.
Igaza van lalibatyo-nak amikor arra a bizonyos oldalon levő témához irányítja a kedves olvasót. Én is elolvastam. Megborzadva olvastam azokat a -BLŐDSÉGEKET- amiket Kis úr, -hozzáértőként- elmond. Úgy látszik összekeveri a szezont a fazonnal.
Sajnos az tény, hogy amióta át állt az áramszolgáltató az új rendszerre, azóta probléma van a meleg vízzel. (mert ha csak 15 percre kapok áramot, akkor csak az óra fog pörögni, de látszata nem lesz. Jó üzlet az áramszolgáltatónak. . Talán a FOGYASZTÓ VÉDELEMNEK is megérne egy misét). Javasolnám, hogy keress egy szakembert, aki át tudná kötni a fázist egy másikra. Ott is érvényesülne a szakaszos áram felvétel, csak lehet, hogy Neked kedvezőbben.
Kedves -Sanyi- Amikor, valaminek az okát keressük, (főleg fizikában), akkor számokra van szükségünk. Nem lehet számok nélkül számolni.
a. Mennyi idő alatt melegedett fel a víz, az előző időszakban? (3 óra, 5 óra stb), ezek számok.
b. Hány fokosra melegedett fel a víz? (50, 60, 80 C fok).
c. Hány litert használtál el az előző időszakban és most? 50, 80, 120 Litert?
Amikor az összes kérdésre betudod írni a megfelelő számot, akkor lehet elkezdeni számolni. VIGYÁZZ. A számoknak valós értékűeknek kell lenni, különben hamis eredményt kapsz és becsapod magad.. Én is csak így tudtam "javítani" a vill. számlámon. Pontosan tudom, hogy naponta hány L. víz, hány Kw. energiát használok. Ez nekem napi öt perc.
üdv Bellami
Sanyi-ember barátunk a bojlerodhoz annyit lehet hozzászólni még a sok számodozás után ,hogy szerintem nehéz lesz a kecskét is jóltartaniés még a káposzta is megmaradjon alapon.Villanybojler nem olcsó dolog ,de okos használattal kicsit lehet vele spórolni .Alapvető követelmény, hogy a melegviz kivezető cső alaposan el legyen szigetelve a termosztat ne legyen max.60 C foknál magasabbra állitva! Hogy lassabban melegiti fel a vizet a vizkő lerakódását kell gyakrabban ellenőrizni és kiszedni, mert az esetleges felrakódása gátolja a fűtőtest hőleadását, ami időval azt kárasitja is.Legjobb megoldás a spórolásra a napenergia felhasználása a viz melegitésére.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat mindenkinek elég sokmindent megtudtam belőlük.
Sziasztok!

Vázolnám a bojler problémámat.
120 litykós Hajdu,az elektronikát 2008 év végén cseréltem.Most januárban vízköveztem,mert kevés volt már a meleg víz.Meglepődtem,mert alig volt valami a fűtőszálon,az oldalán meg semmi,de azért kipucoltam azt a keveset.A víz azóta is kevés,de ami van,annak a hőfoka megfelelő.Megnéztem a hőérzékelőket,mind a kettő meleg,rövid is,hosszú is.Tehát az egész tartályt felfűti rendesen,de valamiért egy idő után hideg víz jön.
Nincs már ötletem,hogy mi lehet a hiba oka,ezért kérném a segítségeteket.
Előre is köszönöm.
ratchris írta: Tehát az egész tartályt felfűti rendesen,de valamiért egy idő után hideg víz jön.

Talán mert elhasználjátok a melegvizet?? :D
Ez sok mindentől függ, de főleg a használati módtól, mennyi melegvizet használtok és mennyi ideje van a bojlernek pótolni a hőveszteséget. Éjszakai áramról megy, kapcsolóórával, vagy normál hálózatról?
Nekünk 3 főre 200 literes Hajdú bojlerünk volt és ha a lányom és a feleségem is hajat mosott aznap, én már jó esetben langyos, de inkább hideg vízben fürödhettem. Éjszakai áramról ment, ha kevés áramot adott az Elmű, fel sem tudott teljesen fűteni.
Tehát először gondold át a melegvízvételi szokásaitokat, lehet kevés ez a vízmennyiség az igényeiteknek. Tapasztalatból mondom, hogy két ember rendesen le tud fürdeni 10-15 liter napon melegített vízzel egy napos betonozás után, ha szükséges. Persze otthon senki sem fürdik így.
Ha van megfelelő hőmérőd, megmérheted a kifolyó melegvíz hőmérsékletét, de ez se mond el túl sokat, mert ez csak a legtetején lévő víz hőmérséklete, kérdéses a bojler közepén lévő vízhőmérséklet. Attól is függhet a kifolyó víz hőmérséklete, hogy milyen intenzív a vízkivétel, mert ha erős, jobban keveredik a hideggel és hamarabb lehet hidegnek érezni. Sok megy el a mosogatáskor is, kézmosásoknál is, amit észre sem vesz az ember.
Üdv!

Annyival egészíteném ki Placi-t, hogy a köznyelvben "éjszakai áram" kifejezés ma vezérelt áramnak neveződött át, általánosan senki sincs elragadtatva tőle. Egy hasonló témában közkincsé tettem az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat, így itt most nem ismételném magam. A kis települések kapcsoló órás vagy külön húzott kapcsoló szálas rendszerei is erre vannak központilag rákapcsolva. De a leggyakoribb, hogy külön , hosszúhullámról múködő vezérlőegységet szerelnek fel.
Elképzelhető, hogy valamennyien zuhanyoztok, viszont a különféle tusoló rózsák is eltérő vizet használnak el adott idő alatt, esetleg egy tusolófej csere jelenthet megoldást.
Van még egy lehetséges tippem, de én is csak egyszer akadtam ilyennel össze, de elképzelhető. Egyszer találkoztam olyan problémával, hogy hasolóak voltak a gondok, nem volt elég a melegvíz. Akkor az a volt a gond, hogy a hidegen vezető fűtőszál egy adott hőmérsékleten szakadást mutatott. Ugyanis a mellső részen lévő glimlámpa csak azt jelzi, hogy a fűtőszál feszültség alatt van. Emiatt a vízhőfok sem emelkedett egy bizonyos szint fölé, de ezt is csak hetek alatt sikerült behatárolnunk, és azt is csak úgy, hogy végül mérgemben átraktam a boiler kört a nappali órára, és egy fél nap alatt végül is sikerült tetten érni a jelenséget.
Mindenestre várom a lenti pontosításokat, ami segíthet a pontosabb hibabehatárolásban, ha valóban azzal állunk szemben a lentiek és fentiek figyelembevételével. :)

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok!

Köszi a válaszokat.
Un. éjszakairól fűti fel,( asszem,háromszor ad jelet egy nap )de az érdekes,hogy korábban nem volt ilyen problémánk.Négyen vagyunk és simán elég volt a melegvíz.Most szinte csak egy emberre van elég.A hőfoka jó,forró ami kifolyik és mivel a fűtőszál alul van a melegvíz meg felülről kezd folyni,így úgy gondolom,hogy az egészet melegíti rendesen.
Annyit még hozzátennék,hogy nyomáscsökkentő is van felszerelve.
Üdv!
Akkor az alábbi ötleteim támadtak:
- az un. vezérelt áramkörről kevés áramot kap, vagy nagyon sok rövid impulzust, ami idő alatt nem tudja felfűteni teljesen a vizet. Ezt az Elmű "távszabályozza" és néha tényleg csak 5-10 percre kapcsol be. Teszteljük le a vezérelt áramkört. Ez kicsit bonyolultabb, mert az ember nem ülhet egész nap a bojler előtt stopperórával és jegyzettömbbel, nézve mikor és mennyi ideig kapcsol be. Egy viszonylag egyszerű ötletem van ennek ellenőrzésére, minimális beruházási költséggel. Végy egy 24 órás mechanikus kapcsolóórát. Ilyet a barkácsáruházakban pár száz forintért lehet kapni - ha van, annál jobb -, és ezt kösd a bojlerrel párhuzamosan. A lényeg, a kapcsolóóra akkor kapjon áramot, amikor a bojler is. Mondjuk az órát este 10 órakor rákötöd a bojler áramkörére és a kijelzőjét 0 órára állítod. Másnap este 10 órakor le tudod olvasni, mennyi ideig kapott áramot a bojler a vezérelt áramkörről, mert a kapcsolóóra is ugyanannyit ment, a jelzőjén látod hány óránál áll. Ezt lehet több napon át figyelni, legalább képet kapsz, mennyire nagylelkű az Elmű és ebből már lehet következtetéseket levonni.

- ennek az egyszerűbb módja amit Jmedvegy kolléga javasolt: kösd át a bojlert pár napra a normál (nem vezérelt) áramkörre és meglátod, tud-e elég meleg vizet adni. Ha így sem, akkor hőfokszabályozó, vagy fűtőszál hiba.

- amit szintén Jmedvegy kolléga írt, a fűtőszállal van valami gond, mert nem tud eleget fűteni. Azt nem tudom, hány fűtőszál van a 120 literes bojlerban, de ha kettő, akkor érdemes kimérni mind a két fűtőbetétet. A legegyszerűbb, a villanyszerelők által használt stecklámpa analógiájára: kerítesz egy sima 60-100 W-os izzót, annak az érintkezőire ráforrasztasz (de lehet szigetelőszalaggal is felragasztani, itt nem az élettartam a lényeg) két vezetéket és ezt sorba kötöd a fűtőszál kivezetéseivel, és rákötöd a 220 V-ra. Ha a lámpa csökkent fényerővel világít, akkor elvileg jó a fűtőszál, mert ez az áramerősség már leteszteli a kontakthibát, vagy a szálszakadást. Ha nem világít, akkor az a fűtőszál rossz. Persze előtte próbáld ki az izzót is. :)
A villanyszereléshez ha nem értesz, mindenképp kérjél segítséget hozzáértőtől, vagy szakembertől.
Köszi.Eltökölök vele pár napot és majd megírom,hogy mire jutottam :D
Üdv mindenkinek!

Ha rendesen felfüt a bojler, de kb. egy-két vödör melevíz kivétele után hideg lesz, akkor a belső kifolyócső (melegvíz) el van törve vagy repedve. Eredetileg a gyárban (Hajdú) egy műanyag csövet tettek be, amin a melegvíz kifolyik. Útólag a melegvíz csokon fel kell nyomni egy rozsdamentes acélból készült kifolyó csövet. Ezt több helyen lehet kapni (pl. orczy.com BEG004 kód) . Könnyű beszerelni és utána már kifolyik a teljes melegvíz mennyiség.

Tamás
46 hozzászólás Oldal: 1 / 4

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég