Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Végigolvastam a hasonló fórumtémákat, de nem találtam kérdésemre választ ezért nyitottam új témát. Ebben a kérdésem az, hogy egy Termotéka 20 gázkazánnal megoldott gravitációs, szivattyú nélküli fűtésrendszernél mennyi az igazi/jó fűtővíz hófok, amire a kazán legyen állítva. A gépkönyv erről csak annyit ír, hogy a fűtési víz hőfok ne legyen 60 foknál kevesebb.
Van a témában valakinek köztünk tapasztalata, hasznos tanácsa?
Előre is köszönöm
Igen, ez régen az ÉTI kazán volt. Javaslom hogy tartsd a gyári ajánlást a legalább 60 fokot mert ha hidegebb akkor lecsapódik a gáz égési pára a kazántestre és erősen korrodálja azt.
Viszont épp ezt a pára lecsapódással járó többlet energiát használják ki a kondenzációs kazánok, de azok saválló kazánbelsővel készülnek.
lalibatyo írta: Igen, ez régen az ÉTI kazán volt. Javaslom hogy tartsd a gyári ajánlást a legalább 60 fokot mert ha hidegebb akkor lecsapódik a gáz égési pára a kazántestre és erősen korrodálja azt.
Viszont épp ezt a pára lecsapódással járó többlet energiát használják ki a kondenzációs kazánok, de azok saválló kazánbelsővel készülnek.

A gondom nem egészen az, hanem az, hogy mennyi a célszerű höfok maximuma.
Egy átlag vegyestüzelésű kazán fűtési hőfoka simán lehet 70-75 fok is, de nem tudom a gázkazánt érdemes-e 65-70 fok közelébe állítani. Erről nem találtam sehol semmi infot
Az "érdemes" alatt mit értünk ? spórolni szeretnénk vagy valami mást ? Mi a konkrét kérdés ? Mit szeretnél tudni ?
Minden további nélkül állítható arra a hőfokra is. Az már egy másik kérdés hogy képes e annyira felmelegíteni a vizet, mert nem a láng nagyságát (teljesítményét) hanem az égő kikapcsolási hőfokát állítod. Tehát ha sok sok radiátor van rákötve akkor a 20 KW nem lesz képes felmelegíteni a vizet 70 fokra. Véleményem szerint minél magasabb hőfokon dolgoztatunk egy kazánt annál kisebb a hatásfoka mert annál forróbb füstgázok lépnek ki. Tehát kimegy a meleg a kéményen. A vegyes kazánoknál a magasabb hőfok a kátrányosodás elkerülése miatt szükséges, ennél a kazánnál a páralecsapódás és korrózió miatt.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron