Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
27 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Sziasztok,

még mindig annál a csapnál tartok. Szóval így néz ki:
http://cid-6e9985082ba17290.skydrive.li ... p/csap.jpg

Kérdésem, hogy a képen pirossal bekarikázott alkatrészek-e a szakaszoló szelepek, amiket a szerelés előtt el kell zárni? Azért kérdezem, mert másról nem tudom elképzelni, hogy az egy szakaszoló szelep lenne, viszont ezek nem mozdulnak. Egyébként az a hidegvíz-csap, amit még a képen lehet látni, az a mosógépbe menő vizet szabályozza.

Köszönöm!
Hello !
Igen azt a két srokszelepet kellene elzárni hogy szétszedhető legyen a csaptelep a javításhoz. Sajnos előfordul hogy a sok sok év alatt annyira elvízkövesedik hogy nem lehet elzárni. (Én még golyós csappal is jártam így) Jobb híján javaslom hogy a vízórák főelzáróinál zárd el a vizet a javítás idejére, és ezeket a szelepeket is cseréld ki.
Üdv !
Sziasztok,

Egy kapcsoló szekrény (http://mixvill.hu/data/images/125836985 ... 54-150.gif) oldalára kellene pár nyílást vágnom. (Főkapcsoló, PC táp, ventilátor)
Egy kis Skill marómotorral és vágókorongokkal próbálkoztam, de zabálja a korongot, és iszonyat hangos, meg nem is túl termelékeny ezért feladtam vele.
Esetleg valami ötlet?

Előre is köszi!

Üdv.: Tibi
Hello !
Hát lehet felszisszennek néhányan de elmondom. Én már néhány dobozt csináltam elektronikáknak, ugyan ezek 2-3 mm es réz ill alu lemezből készültek. Nekem a felsőmaró a keményfém lapkás szerszámával tökéletesen bevált erre a célra. Fúrsz egy lyukat amibe belefér a marófej aztán olyan alakú és méretű lyukat csinálsz amilyent akarsz ha elég ügyes és erős vagy. Munkadarabot stabilan rögzíteni ! Ugyan komoly védőszemüveg és öltözet kötelező, arról nem beszélve hogy még 5 méterre is repül a fémforgács és ez is elég hangos, de termelékeny és eredményes. Egyszer kipróbáltam a saválló acélt is abba beletört a "foga" így kifúrtam a négy sarkát a trafó helyének (ez sem egyszerű elárulom) és 1mm es jó minőségű flexxel kivágtam a lyukak közt. Normál vaslemezt nem próbáltam felsőmaróval de jóval puhább mint a saválló. Talán még az apró fogú kifejezetten fémhez való dekopír fűrész is szóba jöhetne. Hangsúlyoznám hogy meglehetősen balesetveszélyes amit írtam !
Üdv!

Ha adhatok tanácsot, akkor a saját tapasztalat alapján a következőket tanácsolnám.
Gyakorta előfordul, hogy tömszelencéket kell beépítenem, ekkor az vált be a leginkább, hogy előrajzolva a kivágni szándékozott méretet, a rajzolás mentén körbepontozom, majd egy kisméretű csigafúróval (3-3,5 mm) körbefúrom (A pontozás megkönnyíti, hogy a fúráskor a fúróhegy biztos ponton kezdjen el dolgozni.). Előrajzolás és fúrás során ne feledkezz el arról, ha a vonal mentén haladsz, a fúró átmérőjével nagyobb, szélesebb méretet kapsz!
Az lemez túloldalára, akár egy gyorsszorítóval, a fúrással szemben egy lécdarabot érdemes rögzíteni, és az egészet, amennyire lehetséges, akár egy bakra támasztva, alulról megtámasztani. Így ha kész a furat, a fában folytatva, nem szakadsz át a túloldalra, és töröd el a csigafúrót sem. Célszerű - főleg pisztolyfúróknál - ezért levenni a fordulatot is, hagyni, hogy magától dolgozzon. Nyomni nem érdemes, csak a hegy fog jobban melegedni, mi több ennél a méretnél könnyen el is hajolhat, törhet, viszont egy csepp olaj - nem feltétlenül kell fúróolaj, de tagadhatatlanul jobb - bmilyen olaj megteszi, csökkenti a fúró kopását és melegedését is. Ha színesedik, "megég" a vágóéle, akkor leginkább már semmire nem jó, amíg újra nem köszörülöd. (Itt fúróhegy-csere.)
A keletkezett lyuk szélét elkészülte után, egy bakon feltámasztva, egy alkalmas simítóreszelővel lehet egyenesre hozni. Ha valahol szűk, reszelővel könnyedén nagyobbra reszelhető.
Az eljárás csendes, és jelen állás szerint, legalább is szerintem, a csigafúrók világpiaci árát tekintve, gazdaságosnak mondható.
Annó az oktatóm gyakorta adott reszelőzsírt, ami jelentősen megkönnyíti a reszelést. Ez napjainkban is beválhat. Persze, csak ha sikerül jó minűségűt beszerezni! :D :D
Remélem sikerült segítenem.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok,ötleteiteket várom.Csontvelő átültetés miatt nagyon fontos,hogy a hazajövetel után a lakásba ne legyen por,vírus,baktérium,esetleg gomba.Szeretnénk vásárolni egy olyan légfrissítőt,ami ezeket kiszűri,ha van ilyen . Van vkinek ötlete,melyik tipus a legjobb-de nem a legdrágább erre? Köszönöm
Sziasztok,
olyan embereket keresek Infrared fórumán
http://users.atw.hu/stirlingmotor/forum ... b3801b9962
akik értenek a csőszereléshez, de érdekli őket az alternatív energia is!
Termoakusztikus gépet akarunk csinálni. Ez annyit jelent, hogy egy csőben van némi fémszivacs, ha azt melegítjük (pl. parabola tükörrel), akkor hangot ad. A hangot mikrofonnal átalakítjuk elektromossággá.
Nyomás nélkül megy, de olyan embereket keresünk, akik,le tudnak zárni két oldalt egy vascsövet, amibe bele kéne aplikálni egy szelepet, és felfújni 3-4 bár-ra. Mivel ez a "egyszerű" gép néhány bár nyomás alatt tudja a jó hatásfokokat. Tehát gyakorlati szakik kellenek. Az sem baj, ha valaki a Pólus Center közelébe lakik, mert akkor együtt tudjuk megcsinálni.
Nem kötekedni akarok, de mikrofonnal mekkora energiát lehet kinyerni? Milyen az elméleti hatásfoka?
Szia
Az elméleti hatásfoka a Carnot-körfolyamatból adódóan a legjobb. A gyakorlati hatásfoka típusfüggően. 12 és 35% között vannak, amit eddig építettek (nem mi természetesen). Ezek nyomás alatti szerkezetek, 3-4 bár, és gyakran nem levegő, hanem valamilyen más gáz van benne. Mi csak a állóhullámú típust tudjuk modellezni, abból 12-18% hatásfokúakat építettek eddig, de már nem nagyon foglalkoznak evvel a típussal, mert az utazó hullámú 1.5- 2 szer jobb hatásfokú. Az viszont nem egyenes csőből , hanem kör alakúból kell csinálni, én viszont pl. nem tudok csöveket hajlítgatni. Így azt nem ismerjük és nem értjük még. Nyomás alatt 160-180 dB van benne, abból van a nagyobb energiamennyiség.
Itt van fórumtársunk egyik videója:
http://www.youtube.com/watch?v=jPaUhpLB ... r_embedded
Természetesen próbálok mikrofonszakikat is beszervezni...
Tiszteletem, üdv mindenkinek!

Lehet hogy ez pont nem idetartozik, de a segítségetekre lenne szükségem.
Ugyanis egy csőbilincs szerűségre lenne szükségem, amelynek sajnos a pontos konkrét nevét nem tudom, így nem tudom hogy milyen néven keressem.
Ebben a videóban látható (0:29-nél) egy kerek zöld bilincsszerűség, ennek a nevére lenne szükségem.

Az esetleges segítőkész válaszadást előre is köszönöm!
Üdv!

Amit Te keresel, az vélhetően a kerek himzőkeret, ilyeneket általában olyan helyeken lehet kapni, ahol himzőfonalat vagy ennek kiegésző anyagait árulják. Van többféle méretben, ki kell választani a számodra megfelelő. Itt találsz rá egy példát, klf méretekben. Kis ügyeskedéssel eljesen korreken átalakítható.
Sok siker!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
jmedvegy írta: Üdv!

Amit Te keresel, az vélhetően a kerek himzőkeret, ilyeneket általában olyan helyeken lehet kapni, ahol himzőfonalat vagy ennek kiegésző anyagait árulják. Van többféle méretben, ki kell választani a számodra megfelelő. Itt találsz rá egy példát, klf méretekben. Kis ügyeskedéssel eljesen korreken átalakítható.
Sok siker!

Nagyon szépen köszönöm a válaszadást, sokat segített!
1000 köszönet!
27 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég