Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Különböző tárgyakból szeretnék lámpát készíteni, de nem tudom, ki a megfelelő ember (villanyszerelő?), aki nekem a foglalatot bárhová felszereli, sőt, aki nekem egyedi foglalatot tud készíteni. Tudok én egyáltalán egyedi foglalatot készíttetni? Mondok egy példát: vízcsap végébe foglalatot szerelni/vagy azt átalakítani, hogy abba égőt tudjak csavarni. Milyen megoldások vannak? Van erre megoldás?
Ha bárkinek van ötlete, nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv!

Bár nem tudom, mik további terveid a kreatív világító eszközökkel, azért ez nem lesz ennyire egyszerű. Ha saját - mondhatni - szórakoztatásodra akarod elkészíteni, akkor bizonyos határok között csak fenntartásokkal vállalkozhatsz. Viszont az érintésvédelmi részét, és annak szerelését mindenképpen bízd szakemberre, mert tapasztalat szerint áramütést ugyan többször is érheti az embert, pusztán akkor van baj, ha az utolsó az utolsó. Ez itt nem vicc!

Néhány lehetséges szempont:
A teljesítmény megválasztásánal, vagy inkább az adott teljesítménynél, kivételek talán némiképp az energia takarékos izzók, vedd figyelembe a keletkező hőt, azaz hőre lágyuló anyagokat ne használj, vagy használtass.

Az izzók ún. Edison menettel rendelkező foglalatokban tekerhetők be, erre utal a izzó dobozán nyomtatott megjelölés. Általánosan az E14, E 27 és az E40 a használatos bár ez utóbbi inkább a pl. a közvilágítás higanygőzlámpáinak van megalkotva. A köznyelvben spotoknak nevezett izzók foglalata abban tér el, hogy 230 vagy 12V-ról üzemelnek. Az első egy bajonettzárhoz hasonló megoldású, a másik leginkább késes. Viszont ezen foglalatok nem önhordóak, a spot foglalatok magát az IZZÓT rögzítik, míg a foglalt "lóg" a levegőbe. HA láttál már ilyen szerelést, akor talán érted, mire gondolok.

Rengeteg fajta és kialakítású foglalat kapható, konkrét típus függ a helyi kereskedelmi hálózattól illetve ki mely gyártó termékét favorizálja. A legegyszerűbb talán az a megoldás, hogy a izzófoglalatok nagyrészébe, pl ilyen a csillárokba való foglalatok, általában egy közbetétnek, vagy közcsavarnak nevezett, M8 menettel ellátott csődarab tekerhető bele, ami a foglalton magán valamilyen úton-módon általában rögzíthető is, de ez nem szentírás, ez kapható rövidebb-hosszabb kivitelben. Nincs más dolgod, mint az ellendarabba egy M8 menetet fúrni, vagy éppen vágni, és pl MTL 2x0,75 m2 vezetékkel az izzódat valamilyen úton-módon megtáplálni. Adott esetben használhatsz MTK vezetéket is, de a 3x1,5 mm2 nehezen megy át ezen a szakaszon. Itt -ott lerakatokban még lehet kapni MLZS vezetéket, ezt a legkevésbé ajánlom, mivel gyakorlatilag pusztán csak az érszigetelésből áll, egy élesebb perem könnyen megvághatja, és kész a baj.

Ha elkészült a mű, akkor mindenképpen ajánlott szakemberrel szigetelés vizsgálatnak alávetni, ami nem azonos a most oly divatos digitális mérők ellenállásmérésével. Itt a vizsgáló feszültség általában a névleges többszöröse (ált 2 kV, vagy inkább több), ha azon átmegy, akkor biztonságosan használható. És akkor még nem is ejtettünk szót a vizes helyiségekben történő használatról, vagy éppen a kültéren történő alkalmazásról.
//Nem is olyan régen szembesültem olyannal, hogy a megbízóm egy kültéri pihenőt akart bevillamosítani - ezzel még nem is lett volna gond - viszont a lámpáknak olyan mécsestartót (viaszmécses!!) gondolt átalakítani, természetesen velem, amit valami áruházban vett, mert olyan szépen néz ki. Mitagadás, szépek voltak, de nem az elektromos szempontok alapján voltak kialakítva. S mert nem vállaltam, ugrott az üzlet is, de egyáltalán nem bántam. Mi tagadás, szeretek nyugodtan aludni. Pusztán a miheztartás végett. //

Mindenesetre, mint a szakmában dolgozó, nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a hálózati feszültségről múködő berendezések NEM GYEREKJÁTÉKOK!, és az azokkal való mindenféle egyéni kialakítás, barkácsolás csak nagyon alapos KÖRÜLTEKINTÉSSEL és az ÉRINTÉSVÉDELMI szabályok maradéktalan betartásával végezhetők!

Nem elijeszteni szeretnélek, pusztán rávilágítani arra, hogy nem egyszerű dolgoba vágtad a fejszéd, viszont ha járatlan vagy ezen a területen MINDENKÉPP kérd szakember segítségét. Néha a több a kevesebb!!

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Hello!

Annyival kiegészíteném jmedvegy hozzászólását, hogy fém lámpatesteknél érdemes hőálló szigetelésű vezetéket használni, mert ha megolvad a szigetelése, egyből zárlatos lesz a készülék. A fémtestű lámpákat egyébként kötelező védőföldelésre kötni, de tapasztalatom szerint ez sok helyen nincs kialakítva. Pedig e nélkül használni életveszélyes!
Az eredeti kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy elméletileg egy képzett villanyszerelő meg tudja csinálni az egyedi lámpákat, de ilyen munkánál a főleg a tapasztalat és a megfelelő körültekintés a fontos. A lámpa ugyan egyszerű szerkezet, de nagyon veszélyes lehet, így optimális esetben hozzáértő mérnökök tervezik, a fentebb említetett szempontok figyelembevételével. (Mondjuk láttam már kereskedelmi forgalomban is olyan lámpát, ami garantáltan életveszélyes!)
Én magam már csináltam néhány lámpa átalakítást/felújítást, ha a működési területem (Dunakeszi) elérhető számodra, akkor felvehetjük a kapcsolatot privátban. (a szakember keresőben szerepel az elérhetőségem)

Tomiszaki
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm a részletes válaszát!!
Mivel még életemben nem csináltam ilyet, megnyugtatásképp közlöm, hogy nem is fogok. Inkább arra voltam kíváncsi, hogy találok-e valakit, aki meg tudja nekem az én ötleteimet valósítani. Ahogy olvasom, semmi sem lehetetlen, csak megfelelő szakember kell hozzá. És ti mindketten azok vagytok. Kérhetek elérhetőséget?
Köszönöm!
Üdv:
Kedves annaszan!

A telefonszámom: 20/226-9590, de bővebb információt az ezermester.hu szakember keresőjében találsz rólam. Tomiszaki néven vagyok benne.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég