Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt fórumozók !

Olyan problémám van ,hogy nálam a fűtés az aljzatbetonban elhelyezett szerelvényeken keresztül történik radiátorokkal, de mostanában vettem észre , hogy szivárog valahol a víz a fűtés-rendszerből. A kazánoknál semmi probléma nincs , se a vegyestüzelésűnél ,sem a gázcirkónál. Szivárgás, vizesedés nincs egyelőre látható helyen, tehát valószínűleg az aljzatbetonban futó csövekben lehet a baj. Naponta kb. 1 liter víz szivárog el a rendszerből valahol,ezt a kiegyenlítőtartályba való rátöltéssel tudtam megállapítani.(Hetente 7-8 litert kell rátöltenem.)
A helyi szerelvényboltokban érdeklődtem tömítőfolyadék használatáról ,de amit ajánlottak , az csillagászati áron volt. Ideiglenes megoldást keresek tavaszig (mivel addig nem akarom felbontani padlózatot a javításhoz),többek közt ezért nem akarok nagy összeget befektetni a tömítőfolyadékba.
Javasolták még a vízüveg oldat használatát, de arra is felhívták a figyelmet, hogy károsíthatja a kazánt. Mi a véleményetek, mennyire nagy a kockázata a vízüveg alkalmazásának, ill. milyen más megoldás jöhetne még szóba ? Mivel a vízüveget nem erre a célra forgalmazzák, ezért semmiféle használati útmutató nincs hozzá ezzel kapcsolatban. Itt gondolok a keverési arányra , x liter vízhez mennyi vízüveg oldat kell,stb. ?

Előre is kössz a segítséget !
Üdv!

Előre bocsátom, hogy valamely fűtéscsöved valahol "eldurrant a padlóban, légyen az bármilyen is, azt a legkevésbé hiszem, főként hogy nyitott rendszered van, amibe Te magad töltögetsz utána. Ha a tartály a padláson van, akkor is legfeljebb az addig terjedő magasság (max 4-5 m-es vízoszlop) gyakorolhat nyomást a rendszerben.

Elvileg az ilyen csövezésnél alkalmazn(t)ak védőcsövet, és ha számolunk is a párolgással, akkor is, ez jelentős mennyiség (napi 1 l), aminek ki kellene buggyannia a csőből, extrém eseteket most nem számolva.

Mielőtt felbontod a fél lakást, nézd körbe a radiátorokat, nem-e ott távozik a víz, főként a belső részeken, radiátorfalakon, különös tekintettel a hegesztési-illesztési pontokra, ahol nem is gondolnád, hogyha a csatlakozási pontokon és szerelvényeken nem látsz rozsdát, illetőleg víz eltávozást.
Találkoztam olyan esettel is, amikor a vegyes tüzelésű likadt ki belül, ami a benne való tüzelés miatt nem is vették sokáig észre, csak amikor már a hamutálca lett jelentősen vizes. Ha ez valamilyen lemezkazán, akkor fennállhat, hogy valamely hegesztésnél gyengült meg az anyag. Ha hidegen nem is folyik, melegen - ugye mint fém - tágul, és elfolyhat némi víz.
Ha ezek sem vezetnek eredményre, és a regiszternél vannak elzárók, bár ezzel a legritkábban találkozom, esetleg megpróbálható lenne a fűtési körök lezárásával a sérült részt behatárolni.
Mindazonáltal a feltöltést ha tudod, végezd esővízzel, mivel ennél lágyabb vízhez legegyszerűbben így juthatsz, mielőtt rendszerbe felelegesen további vízkövet juttatsz.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 0 vendég