Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Új erkély ajtót és ablakot épitettünk be,de nagyon párásodik mit lehet tenni hogy megszünjön?
Üdv!

Nem tisztázott, hogy hol?

Ha a két üveglap között párásodik, akkor veszett fejsze nyele. Ahol az ilyen jellegű üvegezéseknél az üvegek közti távtartót valamiféle vulkanizáló anyaggal vonják be, hogy a későbbiekben oda nedvesség ne kerülhessen, és ne okozzon hasonló problémát. Anno az átkosban az üvegek közé - főleg a fémvázas kialakításoknál - alu ablakoknál éppen ezért szilikagél anyagot töltöttek, megakadályozandó a bepárásodást. Ez műxik is ideig-óráig, azonban hosszútávon nem nyújt megoldást.
Nem tisztázott, hogy műanyag vagy fa nyílászárókról van-e szó. Bizonyos szempontból mondhatni, lényegtelen.
Bár a behelyezett nevezzük üveget - ld két, egymástól távtartóval szerelt üveglapokat - üvegbetéteket a későbbiekben megnyitni, javítgatni, ... aligha járható út.
Ha műanyag, akkor ebben az esetben sajnos együtt kell élni a gondolattal, hogy ez már így marad. A cégek, akik összeállítják az ablakokat, üvegező cégektől rendelik meg a szükséges méretű üvegbetéteket, azaz ez nem a forgalomba hozó cég hibája. Bár dolgoztam már olyan helyen, ahol a tulaj 18 ablak, ajtó stb.-ből 14 cserélt ilyen-olyan hibák miatt. Ebből a legszebb egy szép nagy ujjnyom volt a betét közepén, persze a betéten belülről. :D

Ha viszont kívül jelentkezik a párásodás, akkor az üvegbetét hőszigetelő képességével van gond. (Ismert, hogy szemüveges ember meleg szobába lépve, bepárásodik a lencséje. Itt is ugyanaz a folyamat történik.) Ebben megint nem sok beavatkozás lehetséges. Habár annyi nanotechnológiás megoldás van, ha esetleg tud valaki valami párásodás gátló anyagot, ami tünetileg, ilyen téli hideg időben kezelhetővé teszi a helyzetet, talán nyújthat megoldást. Ezt is elsősorban fa nyílászárók esetén, a további károsodások megelőzése érdekében, műanyag esetén ez gyakoribb tisztítást igényel.

Remélem tudtam segíteni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Fa nyilászáró és nem a két üvegközt párásodik hanem belül.Ha valaki tud segiteni konkrét megoldással nagyon megköszönném.
Akkor 3 dolog lehet, ebből kettő mindenképp teljesül: nagyon hideg van kint, nagy a páratartalom a lakásban, az üveg nem igazán jól hőszigetel.
Amikor tavaly beszerelték az új ajtóimat -szintén fa -, nekem is bepárásodtak az üvegek belülről. Érdekes, ez csak az elején jelentkezett, most már nem, de azóta figyelem a belső páratartalmat és több rövid de intenzív szellőztetéssel "karbantartom".
Az utóbbi nagyon csapadékos és páratelt (szabadban folyamatosan 90-92 %-os páratartalmú) időjárás szerintem nem kizárt, hogy a lakás is magába szívta a párát és most a hideg üvegeken ez lecsapódik.
Javaslatom: páramérő, gyakori rövid szellőztetés, esetleg Ceresit pára stop.
Üdv: Plászló

Egy kis kiegészítés:
- amit írtam, hogy az új faajtóknál a párásodás csak az elején jelentkezett, nem teljesen igaz, mert a megnövekedett belső páratartalom és a kinti nagy hideg miatt megint jelentkezett a párásodás a thermo üvegen is. A túlzott párásodás a szellőzés hiányosságaira utal, ami párakicsapódással jelentkezik.
Ceresit párastop: jó játék, segíthet átmenetileg, de nem megoldás hosszú távon.
És még egy alternatíva:
http://www.peneszmentesites.hu/
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég