Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Hello!

Segítséget szeretnék kérni panellakásba történő kaputelefon bekötéséhez.

Egy Legrand 374020 típusú készüléket szeretnék bekötni azonban semmiféle leírás nincs a telefonhoz mivel a lakásban volt hagyva bekötés nélkül.
A kézibeszélőt illetve az ajtózár nyitót sikerült már bekötni rajta, azonban a amikor a bejáratnál felcsöngetnek, a telefon nem csöng, illetve lent a bejárati csengőn sem adja a zenélő visszajelzést.

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv.: Ákos
Üdv!

Attól félek, nem a legmegfelelőbb a telefonod ehhez.
Csináltam nénány régi kaputelefon-felcsengető rendszer átalakítást társasházakban, általánosan az 1+N típusú rendszert alkalmazták. A telefonod leírását és bekötését itt http://www.legrand.com.au/inter/liblocal/374020%20-%207%20series%20Audio%20Installation%202-wire%20Additional%20Handset.pdf találhatod egyébiránt meg. Van egy utalás - 2 oldal - itt arra, hogy a csengő hangerejét egy rövidzárral hogyan lehet beállítani. Célszerű lenne megvizsgálni, megvan-e a rövidzár, mert akkor csak azt kell megfelelően beállítani, netán pótolni.
Ha ez nem hoz megoldást, akkor megkellene vizsgálni a kézibeszélő kapcsolóját, mivel ezeknél a csengetés a beszélő hangszóróján keresztül szólal meg, ha az nincs rendesen a helyére téve, az ekkor záró kontaktus nem zár, nem tud létrejönni a csengetés sem.
Azért majd utánanézek,mert nem minden ilyen "telefon" köthető helyből be ezekbe a rendszerekbe, általában a kapunyitással szokott gond lenni, azt szoktuk áthidalni, de fenntiekből elvileg működnie kellene.

Ha nem jutsz düllőre, jelezz vissza!

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Az isten igazából a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, hogy a telefon paneljén melyik csatlakozó mihez tartozik, sajnos olyan leírást nem találtunk hozzá.
Igen mi is ezt az ábrát nézegettük amit te küldtél. Először mi a két bejövő kábellel bekötöttük az ajtó kinyitót, hogy az tökéletesen működjön majd átkötéssel oldottuk meg a kézibeszélő működését. Az elején az volt a probléma hogy előfordult az, hogy amikor a kézibeszélőt leraktuk lent a bejáratnál csengetéskor visszagerjedt és sípolni kezdtett a hangszóró. Ezt utána ismét megoldottuk egy átkötéssel. Most pedig itt tartunk hogy minden funkció működik csak a csengetés nem fent sem meg lent sem. A rövidzár amit írtál az elvileg ahogy néztem a leghangosabbra van állítva azzal a jumperrel.
Üdv!

Miután megírtam a hozzászólást, megyek a lottózóba, kitölteni egy lottót, aztán.... :D :D :D
Amint írtad, volt olyan, hogy a kézibeszélő lerakásakor sípolt. Ez több mint valószínű, hogy abból adódott, hogy a beszélőnél, a kagyló által működtetett váltókapcsoló nem kapcsolt át rendesen. A sípolás a hallgató és a mikrofon közt létrejött akusztikus csatolás eredményeként lött létre - ld. anno az iskolai hangosítások alkalmával jelentkező sípolás - amit egy átkötéssel áthidaltatok.
Javallom, hogy minden felrakott átkötést le kellene venni, és sajnos, kezdeni mindent előlről.
Konkrét tanácsot itt,így nem tudok, átböngészve a lenti linken lévő bekötési ajánlást sem, mivel az külső egységgel történt összekötést ajánl, de a következőket kellene megfontolni:
A csengetéskor a központi egységből érkező váltóáramú jel a hallgatóra általában egy kondenzátoron keresztül kapcsolódik. Ezt a kagylóhoz valamilyen formában mechanikusan kapcsolódó morse érintkező ebben a helyzetben zárt érintkező párja biztosítja. Amikor felvesszük - ld.beszélgetés - ez átvált, záródik az addig nyitott pár, bekapcsolódik a mikrofon áramkör is, egyenáramúlag. Így a morse VÁLTÓ érintkezője egyben a közös vezetékre kell, valamilyen úton-módon, hogy kapcsolódjon.
A kapunyitás úgy valósul meg, hogy a nyomógomb egy ellenálláson, vagy diódán keresztül "rövidrezárja" a bejövő vezetéket, a vonalon létrejött feszültségesést egy, a központi részben lévő áramkör figyeli, és ilyenkor a beállított időre működteti a mágneszárat.
Ezeket a megfontolásokat kellene áramkörileg valamilyen úton-módon lekövetni. Egyébiránt a helyzet hasonlatos, mint amikor TV-t javítanánk kézikönyvből. Segítségként megpróbálok egy általános mórickát rajzolni, de majd csak később, mert most éppen mással is el vagyok havazva, pláne így tavaszfelé. :D
Majd még jelentkezem.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Azt hiszem ráleltem a megoldásra. Hiába, ahány ház, annyi szokás. És annyi kaputelefon. Rendszer.
A problémádra itt találsz konkrétabb választ: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=21948
Mielőtt nagyon belemegyünk a málnásba, itt érdemes elolvasni a hozzászólásokat, nem egy éppen ezzel a típussal foglakozik.

Remélem, tudtam segíteni.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Egy egyszerű móricka rajz arról,hogyan alakították ki régen a felcsengető rendszereket.

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm szépen az eddigi segítséget.

Nem nagyon sikerül bekötni ezt a telcsit a 2 kábellel sajnos, még egy ötletünk van, hogy beleszerelünk a telefonba egy plussz hangszórót ami majd csöng :D.

Ha így sem jön össze akkor meg veszek egy telefont ami erre van kitalálva, csak az a baj, ahogy nézegettem nem találtam még nagyon egy helyet sem ahol nem túl drágán lehet ilyen rendszerű telefont kapni, ami valahogy néz is ki.

Üdv.: Ákos
Üdvözletem!
A segitségeteket szeretném kérni!
Bekötöttem egy FARFISA kaputelefont, 4x 0,22-es riasztó vezetékkel(ahogyan leírták)! A házunk ereszénél megy be a kábel a tetőtérbe,onnan pedig az előszoba világítás-kapcsolójának kábelével (egy csőben) együtt,megy le az előszobába,és a villanykapcsoló mellett van a beltéri egység!
Minden működik,csak egy alap búgás hallatszik,ami nagyon idegesítő! Elképzelhető,hogy ez a hálózati áram közelsége miatt van?

A segítséget előre is köszönöm!
Üdv.
Nagyon valószínű, ezeket sosem szokták 220-as kábellel együtt vezetni. Tehetsz egy próbát, az előszoba világítás áramkörét a biztosítónál lekapcsolod és ezután kipróbálod a kaputelefont. Ha elhallgatott, megvan a hiba oka.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég

cron