Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Két szobát fűtök egy cserépkályhával. Egész nap otthon tartozkodom ezért állandóan 20-22 fok a helyiségek hőmérséklete. Ennek ellenére mind a két szobában a cserépkályhával ellentétes oldalon a sarkokban, a padlótól félméteres magasságban penészesedés jelenik meg. A szobák parkettázottak, a falak vályog építésűek, összel penészedést gátló festékkel festették ki. Ezeket a penészesedéseket észlelve nedves szivaccsal simán eltüntethetem azokat. A fal nem pereg, nem sérül. Ez lenne az úgynevezett "hőhíd" jelenség, amivel semmit nem tudok kezdeni ?
Üdv!
Nem kifejezetten hőhídra, inkább túlzott páratartalomra utaló jelek ezek. Persze a hőhidakon is csak akkor tud pára kicsapódni, ha a páratelítettség a kritikus érték felett van. Ez több tényezőből áll: páratartalom, levegő hőmérséklete, fal hőmérséklete. A jellegzetes hőhidas problémák a szigeteletlen koszorúknál, falhibáknál (pl.: egyenetlen falvastagság), vagy a fal külső hőszigetelési problémáinál jelentkeznek. A lakás megnövekedett páratartalma a leghidegebb helyen csapódik ki, és itt kezd penészedni. Persze ez is lehet hőhíd probléma, ha a fal ott valamiért hidegebb, mint máshol, de lehet, hogy a levegőáramlásban van arra valamilyen "anomália".
Van egy érdekes oldal, ajánlom olvasd el, szerintem ott sok kérdésre kapsz választ, ha ezt megpróbálod a lakásodra vetíteni, a választ is megtalálhatod.
És még egy fontos dolog, a penészt vegyszerrel eltüntetve csak a okozatot szünteted meg, az okot nem! A penész visszatérő vendég marad. :(
http://www.peneszmentesites.hu/
helo plaszlo!
nem is hinnéd el milyen sokat segítettél a szakszerű észrevételeiddel a csatolt mellékletről nem is beszélve. köszönöm. írásodban megjegyzed, hogy a penészesedést kiváltó okok közé sorolhatjuk többek között a túlzott páratartalmat valamint, hogy ott jelenik meg a penészesedés ahol hidegebb a fal. és írásodnak köszönhetően itt jutott eszembe a következő: az óminozus két szoba, ami már eleve levolt betonozva, nyáron lett szinterezve további, közel 8-10 cm vastag betonnal és ezzel egyídőben a padlószinttől felfelé mért cca.50-60 cm-es magasságban a vakolat is körbe "cserélve" lett. a szobák szeptemberbe lettek kifestve és leparkettázva, vagyis közel két hónapig volt idejük kiszáradni. most jön képbe az általad is emlitett "hidegebb" fal efektus, vagyis: a szobákban körbe újra felhúzott vakolatba a köműves mester sokkal több cementet kevert, természetesen jószándékkal, mondván: vályogfalról lévén szó, ez a tökéletes szigetelést biztosítja. nos hát, visszaemlékezve a festés elötti képre, a javitott részeken szinte betonszürke volt a falfelület. egyszóval, lehet, hogy túl bonyolult voltam de a lényege : a szobák falai tökéletesen kiszáradtak, a vízzel szemben szigeteltek, ellenben ott ahol a vakolás túl sok cement hozzáadásával történt, ott örökre hidegebb marad a fal, legalább is a kályhától távolabb eső sarkokban és ezért képződik csak ott a penészesedés. amennyiben bizonyíthatóan ez lehet a kiváltó ok, akkor itt is megoldást jelenthetne az elküldött tájékoztatóban felvázolt szellőztetéses megoldás kivitelezése vagy az újjonan vakolt részt kéne "újra vakolni de most már "lélegezhetöbb" anyag felhordásával. ??
Üdv Siposs András!

Sajna amit leírtál, abból inkább a fal felázására tudok következtetni. Az erős malter nem szigetel víz ellen, csak tovább bírja az átázást, mint a sima vakolat, ezért keverte a kőműves ilyen cementesre. Mivel a falnak ezt a részét feltehetően nem a betonozás miatt kellett újra vakolni, így a felvizesedés már előtte is jelen volt és továbbra is jelen van.
Első körben annak kéne utána járni, miért vizesedik a fal. Rossz az alapnál szigetelése, vagy nagyon magas a talajvízszint? Én úgy tudom, egy jól megépített vályogház ami nem tud alulról vizesedni, nem penészedik, mert a fal magába tudja fogadni télen a párát, amit nyáron meg lead. A vályognál a fal vastagsága miatt nincsenek jellemzően hőhidak, ha a fal csak az alsó 50 centiméteres sávján penészedik, ott az alulról jövő vizesedés a gond, nem a hőhíd. Érdemes lenne egy páratartalom mérővel figyelni a szoba páratartalmát, ez is adhat támpontot.
Az aktív szellőztetéses módszerrel elvileg nem tudsz veszíteni, mert ha ez sem tudja megszüntetni a penészedést, visszaadják a pénzedet, de ennek ellenére először a penészesedés okát vélhetően a fal felázását kellene megszüntetni.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég