Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok.
OSB lapot szerelünk fel vas rács elé (erkély) takarásnak.
Ajánlották, hogy "vastag lazurral" kenjük, legalább kétszer.
Kérdés: széleket mivel zárjuk, hogy fagy, nap, eső ne tegyen kárt benne? Láttam fenyő léccel lezárva, de az nekem nagyon drága.
Olcsóbb megoldásokat mondjatok.
Köszi.
demene írta: ... Ajánlották, hogy "vastag lazurral" kenjük, legalább kétszer. ...

Üdv!

Összességében az karcsú lesz. Nem tudom, cél-e gyakorlatilag a felület festése vmely színre?

Az OSB nagy gondja, hogy az impregnált kivitel elsősorban a lap oldalain érvényesül, az egyes vágásoknál az elemi szálakat átvágva, ezt gyakorlatilag megkerüljük. A vastag lazúr ugyan némiképp ezket lezárja, de nem tekinthető ez teljes értékűnek, tehát csak a folyamatot lassítjuk le. Találkoztam már olyan "garázzsal", ahol így tettek, az alja, illetve az illesztéseknél itt is kissé megnyílt. Tehát ez mindenképpen le kellene zárni.

Erre - nem ismerve a konkrét körülményeket - megfelelő lehetne a vizes paraffin. Ez egy szobahőmérsékleten is tejszerű, fehér anyag, bárhová könnyen kenhető, személy szerint általában a faanyagok végeit szoktam bekenni vele, a bütürepedés elkerülése miatt. Több évre tekintve, bár esőnek nincs kitéve, gyakorlatilag rögzül, későbbi megmunkálást sem befolyásolja. UV állóságáról nem tudok mit mondani, nincs ez irányban tapasztalatom. Egy a probléma vele, hogy általában 19-20 kg-os kiszerelésben árulják. :D Spec ebben éppen tudok segíteni.

Lehet venni táblás formában is paraffint, ekkor viszont az egy forróvíz fürdőben célszerű azt felolvasztani, és a felületet bekenni.
Elképzelhető lenne faragasztóval való lekenése a széleknek, mivel ezek általában áttetszően száradnak meg, azonban egy későbbi átfesténél elütne a szín a széleken, éppen a ragsstó miatt.

Végül van még a léces lezárás, de mint jelezted, ez számodra nem járható út, drágasága miatt, ezt viszont én nem tudom, mégis milyen hosszban kellene egyáltalán? Nagyáruházak ilyen lécei valóban csillagászati árakon számolják, erre is van megoldás, de kell hozzá némi famegmunkáló gép, és némi ügyesség.

Egyelőre ennyi, ha valami még jut eszemben, akkor majd még jelzek.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Demene,
nem igazán értelek, ha már takarás és kevés pénzből kéne kihozni, miért nem nádfonatot tesztek fel? Évekig kibírja kezelés nélkül is, és hangulatosabb is mint az OSB lap. A nádfonatot is le lehet festeni és akkor még érdekes és egyedi is lehet, csak a fantáziátokon múlik. Ma már több fajtát is lehet kapni, vastagabbat, vékonyabbat, lapos elemekből állót. Az OSB lappal csak kínlódni fogtok, előbb-utóbb szétázik az esőtől, párától, elporlad a naptól és szerintem - persze ez az én véleményem - csúnya is. Én az OSB lap árából nádfonatot vennék, a maradékból meg növényeket, ahogy azt már korábban is tervezted. Sőt láttam már natúr, vagy színes vászonból készült takarót is. Tényleg csak fantázia kérdése.
Mi a véleményetek a lenolaj-vastaglazúr-lakk kombinációról?
Szerintem védene és a színét sem veszítené el,így az átfestés miatt sem kellene aggódni.
Köszi mindenkinek a segítséget.
A nádfonat sokkal- sokkal drágább, mint az OSB lap, ahogy láttam OBI - ban.
A másik pedig, amiért ezt választanám, h. a mellettem lévő erkély is így készült el, OSB cseresznye vastag lazurral lekenve.
Nagyon jól néz ki, igaz, ők a lapokat, mint egy mozaikot, fenyő keretbe foglalták - és ettől lenne nagyon drága (nekem), továbbá
ami mellette szól, hogy lentről nézve az összkép remek (ez 3. emelet).

És kedves, hogy emlékeztek rá, hogyan tervezgettem pár hónapja. Végülis kezdenek "beérni" a terveim, az OSB lap maradékból
virágcserepek köré tartót csinálunk, ládaszerűen, esetleg formátumban.

Ja és még a nádfonattal kapcsolatban: itt a terasz széleknél - szomszéd felől - 2 m magas lezárás is készül.

A lindabbal fedett részeket sziklakertiekkel telepítem, varjúháj-félékkel - kevés föld, kevés víz . Hmm valahogy így:)) Ha láttátok az
teraszról készült fotómat, el tudjátok képzelni. (?)
Üdv.
És én is kérdezném még: a lenolaj-vastaglazur társításról mi a szakértők véleménye?
A lenolaj ad egy alap védelmet a fának.Jól beszívja és így nem eszi annyira a lazúrt.De azt hiszem,az osb alapból kezelve van valamivel,ezért ha szabod,inkább a vágásoknál adjál neki többet.A lakk pedig nem engedi beszivárogni a vizet.Véleményem szerint,ha ezt a három kombinációt alkalmazod,tartós lesz.Minimum kétszer kend át a lakkal.
Demene,
Mivel mindig új témát nyitsz, nehéz követni téged, de visszakerestem a fotóidat. Így már képben vagyok, azt hittem az egész erkélyt ezzel akarod borítani. Bennem úgy él, hogy olcsóbb a nádfonat, de majd lesétálok a parkolóba, és megnézem mennyiért árulják itt.
Ha nem akarsz a szomszédodtól nagyon eltérni, vékony lécből csinálhattok egy olyasmi "ál" osztást, mint a másik erkélyen, viszont a felső szegélyt amit az eső elérhet, mindenképp ajánlatos lenne léccel lezárni.
Tudsz fotót berakni, hogy milyen lett a másik erkélyen a lezárás?
Heló Plaszlo!
Bocsánat, hogy ide-oda cikázok, de csak témához kapcsolódóan próbálok alkalmazkodni.
Köszi a segítséget.
Üdv.
Kérem szíves válaszukat,hogy az OSB lapok szerelésekor megmaradó hézagokat mivel lehet kijavítani.Festés előtt le kell-e kezelni valamivel.és egyáltalán mivel lehet festeni?Padlásteret alakítottunk ki szobává.

Várom szíves válaszukat.

Tisztelettel: Pintér Sándor
Üdv!
Az OSB lapokat mennyire akarja eltakarni?
A mintázata egyedi, van akinek tetszik, de általában a többségnek nem, mint nekem sem. Festeni szerintem csak akkor érdemes, ha legletteli előtte és úgy festi. Akkor már adott a rés eltüntetésének módja, érdemes üvegszövet csíkot rakni az illesztésekre, hogy nem repedezzen meg a falap mozgásakor.
Esetleg tapéta?
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég