Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
21 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv Mindenkinek! Van egy gáztüzelésû kazánom, ami padlófûtésre dolgozik. Van-e lehetôségem fatüzelésû kandallóbetéttel kizárni a gázkazánt? Az alapterült 120nm kb.240-250cm magas. Melegviz kb.120l. ezt is a kazán melegíti.Ha lehetséges ezeket összehangolni, tanácsot szeretnék kérni, hogy miket kellene vásárolni. Remélem nem túl zavaros!
Kizárni nem lesz egyszerű. A padlófűtéshez alacsony hőfokú víz kell, amihez a legjobbak a kondenzációs kazánok, mert a legjobb hatásfokkal 40 C fok körüli tartományban dolgoznak. A kandalló elég változó hőmérsékleten dolgozik, ezt az ingadozást csak nagy térfogatú - legalább 1000 l-es - puffertartállyal és jó fűtővíz hőfokvezérléssel lehet elérni. Inkább a vegyes használatra lenne jó belőni, a nagy puffertartály akkor is szükséges, de a vízkörös kandalló használatával nagyban lehetne csökkenteni a gázfogyasztást, de ha szükséges, ott a kazán is.
A másik gond szerintem a két fűtési rendszer tulajdonságainak eltérésében van. A kandalló hamar meleget ad, de hamar ki is hűl, míg a padlófűtés csak nagy késéssel reagál a változásokra, lassan melegszik fel, de lassan is hűl le.
Mindenképp terveztetni kell a lakás vagy ház paramétereinek és a szokásaitok, elvárásaitok figyelembe vételével.
Üdv!
Mivel szakmabeli vagyok igy talán könnyebb tanácsot adni persze mások véleménye is számit.
Én nem ajánlom hogy a gázkazánt végleg megszüntesd mert egy fatüzelésű kandalló nem mindig működik, csak ha tesznek rá egy kis fát, és főleg nyáron a melegvíz arról nem működik.
De az ötlet az prima sokat csináltunk már ilyet, elég komoly gépészet kell hozzá nem 10-20 ezer forintos tétel inkább több 100.000- tétel.
Tehát rögtön ne indulj vásárolni alkatrészt hozzá.
Ha elfogadod segitségem, az elérhetőségem itt van az oldalon.
Asztalos József
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat! Dunakeszi alsón van a helyszin és megnézte egy haver szerelô, aki szerint egy 14kw-os teljesítményû berendezés már megfelelô. Hasonlókat mondott, mint amit a hozzászólások tartalmaztak. A napkollektort is javasolta a melegvízre még kiegészítôként. Segítségetek is sokat jelentett, így már talán belekezdek. Gyártmányt kifejezetten nem ajánlott, viszont azt mondta,hogy nagyon körül kell nézni, mert ugyanaz a kazán akár 50-70 ezer forintos különbséggel megvehetô. Most keresgélek valami jót, elfogadható áron. Ha valakinek van már mûködô márkájú-fajtájú berendezése vagy figyelmeztetni tud valamire, azt nagyon megköszönném!
Üdv!
Ha kereskedésben veszel akkor valóban érdemes többet megnézni, Kecskeméten Szabó kandalló Pl.
De itt helyben gyártanak is egyedi méretben, árat nem tudnék mondani de jóval ólcsobb mint a kereskedelmi forgalomba kapható kandallók.
Asztalos József
Gondolom a 14 KW-os kandalló csak kiegészítésnek lesz egy 120 m2-es házhoz.
Tisztelettel Plászló! Úgy érzed kevés? Aba Kandalló Dunakeszi honlap tulajdonosával beszéltem, és Ô aPK6-os rajtszámú vizes kandallóbetétre azt mondta hogy simán viszi az egész házat melegvízzel együtt. 400m3- nyi levegôt befût. Nálam a 120nm-t 700m-csôben lévô vizet egy Buderus gázkazán tartós hidegben 600-700m3 gáz felhasználásával 23-25fokot csinál. Ennek az ára egyszercsak sok lett. Remélem ezzel a géppel nem megyek mellé. A padlófûtésnek lényegesen kevesebb kalória kell, ezért könnyen birni fogja, mondta ô, és elég lenne ha radiátoroshoz is. Hétfôn kéne megrendelni. Én is félek hogy kevés, de ô a szaki és szerinte nem kell erôsebb mert az sem jó. Ön szerint gond lesz?
Üdv!

Mielőtt pálcát törnék bárki felett, azért nem árt tudni néhány adalékot. Bár nem vagyok "szaki" a témában, azért pár dolgot nem árt tudni a fűtés méretezésnél. Remélem majd pontosítják a számításomat.
Elsőkörön ki kell számítani a várható fűtés össz-teljesítményét. Ehhez az egyes helyiségek légtérfogatát szükséges meghatározni, majd a helyiség elhelyezkedése alapján, rendelkezik-e külső fallal, hány oldalról határolódik fűtött helyiségekkel, általában 30-50W/m3 közötti teljesítmény tényezővel ki kell számolni az igényelt fűtési teljesítményt az egyes szobákban, nappaliban stb. Így lehetséges megfelelő radiátort is kiválasztani, értelemszerűen magasabb hőfokú előremenő víz-kisebb radiátor elv alapján. (Némi adalakként: ez minden radiátor típus esetén a prospektusokból megismerhető adat, ennek megfelelően, illetve a beépítési lehetőségekből adódóan kiválasztható a megfelelő.) A részeredményeket összeadva kapod az összt, amit a kazánnak, kandallónak biztosítania kell.
Durva közelítéssel élve, az adott esetben 120m2 esetén, 2,5m belmagasságott figyelembevéve - átlagosan egy lakás 2,7 m belmagassággal rendelkezik - és egy köztes, 40 W-al számolva ez az érték 12 kW-ra adódik. Nem számolva az egyes veszteségekkel - pl a kandalló hatásfokával, a hőcserélő veszteségeivel stb. - ez a 14 kW inkább tűnik jó kiegésztőnek megoldásnak, mint főfűtésnek. És akkor hol van még a használati melegvíz előállítása?
Egy kisebb teljesítményű kandallót esetén, lehet, hogy kisebb a bekerülési ár, azonban üzemvitelben magasabb költséggel és rövidebb élettartammal lehet számolni. Nem ismerem a ház szigetelését, külső hőszigetelés, Ytong falazat, stb. - mindenképpen megkeresnék egy gyártói szakkereskedést, ahol segíthetnek a fenti kérdés eldöntésében, mielőtt a végleges döntést meghozod.

Megjegyzés rovatba teszem, bár szorosan nem kapcsolódik ehhez a témához, hogy sokszor hallani pl. most oly "divatos", takarékos földfűtés esetén megfagynak a házban, alig van 15-17 fok a lakásban, pedig a rendszer elvileg "jól van kialakítva".

Vizes kandallók esetén viszont az általános elv, saját tapasztalataim alapján, hogy azoknak a helyiségeknek a fűtésére használják fel, ahol napközben is tartózkodnak. Padlófűtésre én bekötve még láttam, pedig láttam már pár megoldást. De szintén meg kell említenem, nem vagyok szaki, e tekintetben inkább a laikus oldalt erősítem, bár egy 3/4" külső menetet már én is felismerek :D .
Remélem tudtam segíteni a döntésben. Még csak most jönnek a jobb idők, van még bőven idő a megfelelő és költségkímélő megoldás kiválasztásában.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Újfent köszönöm véleményeket! A belmagasság valóban 270, és kevés lenne 14kw, még ha padlófûtés és itong falaim is vannak. Módosul a dolog 24kw-ra. Ez a kazán is a tetején melegíti a vizet ami 28l. Ez azért már komolyabb. Remélem szerintetek is elégséges mert ez 225e-bôl kijön. jó lenne ha a külön puffert megúszhatnám, és megfelelne a meglévô 120l-es viztároló a kazán alatt, amiben hôcserélô is van. A padlóban 200-240l viz van.
Janistones,
Én abból indulnék ki, hogy mekkora a jelenlegi gázkazán teljesítménye és kb. mennyire terheli a kazánt ennek a hőfoknak a tartása. Általában egy ilyen méretű, általános építésű házhoz 24 KW-os gázkazánt szerelnek, amiben biztosan van tartalék a nagyon hideg időkre, de kiindulási alapnak jó. Nem tudom milyen a ház falazata és ha van a szigetelése, a nyílászárók, a tető, vagy födém szigetelése, a szokásaitok. A 23-25 fok tartása már eleve sok energiaráfordítást igényel. Tehát nehéz így tanácsot adni, egy nagyon jó hőszigetelésű házhoz biztos lég, de a felhasznált gázmennyiség alapján, csak átlagosnak gondolom.
Ez egy hülyeség, hogy a padlófűtésnek jóval kevesebb kalória kell. A padlófűtésnek a vízhőfoka jóval alacsonyabb, mint a radiátoros fűtésé, de jóval nagyobb a felülete, mint a radiátoroké. Ahhoz a hőfokhoz amit használsz, az adott viszonyaid között kell egy energiamennyiség, amivel ezt egyensúlyban lehet tartani a lakás hőfokát. Fűtési módok hatásfokai között természetesen van különbség - meg a kazánokéban -, de nem akkora, mint szeretnéd. Itt leginkább a komfortérzet változása számít, mert padlófűtésnél, vagy falfűtésnél a komfortérzet nő számottevően a meleg felületek miatt, a hőtartáshoz ugyanúgy kell az energia, akármit használsz.
Nem akarok beleszólni az elképzeléseidbe, de először azt vizsgálnám meg, hogy mitől ilyen magas a fűtési költséged. Szerintem hosszabb távon a hőszigetelés javításával és a benti hőfok csökkentésével lehet nagyobb mennyiségű energiát megspórolni. A kandalló egy nagyon hangulatos és jó dolog, de rendszerbe állításához elég sok gépészeti berendezést kell telepíteni, ergo drága. Ezt az összeget a hőszigetelés javítására fordítva, már megspórolhatsz egy rakás gázt.
Janistones,
Amíg írtam, közben jött a te hozzászólásod.
A puffert nem lehet megúszni a múltkor leírtak miatt:
Padlófűtéshez 40 C fok körüli vízre van szükség, a kandalló ennél jóval magasabbat fog adni és azt sem egyenletesen. Ezt a plusz energiát kell eltárolni és megfelelően keverve adagolni a padlófűtéshez. A tároláshoz pedig nagy tömegű víz kell. Ellenkező esetben állandóan figyelned és szabályoznod kell a kandalló leadott és a vízkör hőmérsékletét, szóval rabszolga leszel. Én mindenképp szakembert bíznék meg a számolással és tervezéssel. Mindenki a maga gyártmányát dicséri, nehéz így eligazodni. Egy ismerősömnek van hasonló alapterületű háza, hőszigetelve, padlófűtéssel és kandallóval, de nem vízteressel. Az átmeneti időszakokban elég csak a kandalló, de amikor jönnek a hidegek, bizony csak kiegészítőnek jó, a gázkazán fűt.
Plászló Köszönöm hogy figyelemmel követed amit irkálok! Tizenévvel, mikor még jól mentek a dolgok, egy Buderus kazán talán a legjobb volt amit beépítettünk 20kw-os, és kényelmesen viszi a házat, hibátlan külsô, belsô hôérzékelôkkel! Kôfaragóként mindig vágytam egy kandallóra, amit már van idôm megfaragni. A barátomnak adok egy lehetôséget, aki szerint a meglévô kazán tartozékai használhatóak a kandallóbetét-padlófûtés összehangolására. Földszintrôl pinceszintre egy függôleges csôvel már a gázkazán môgôtt vagyunk, rákötünk kazán berendezésére ami keveri a vizet a fûtésre eleve is. Jöhet a próba és ha kevésnek bizonyul a 120l tartály, kap egy nagyobb edényt. Két nap alatt nap alatt alatt eljutunk az elsô próbáig mondja Ô. Tulfûtés esetére kivezetést akar a csatornacsôbe. Vannak ötletei áramszünet esetére is a keringetésre. Ez lesz az elsô ilyen munkája de bízik benne hogy mindent meg tud oldani, és a napkollektorral is gyôzködik, hogy jó befektetés nyáron sem kell gáz a melegvízhez télen is sokat segít. Nyári légkondicionálásra a fúrt kutam vizét szeretné keringtetni mert mûködik. Lássuk elôbb a fûtés mondtam. Abból a szempont nem a pénzre megy, hogy csinálok valami szart fizess aztán szeva. Ezzel kapcsolatban mindent, bajt, jót részletesen leírok ide lépésrôl-lépésre. Azért tisztában vagyok benne, hogy lesz tanulság bôven és sokan kinevetnek, de úgy sem ismer senki. Aki segítô gondalattal ír, azt nagyon megköszönöm! Mindenkinek szép napot-napokat!
Üdv!

Nem ártana, mivel ezek illetve hasonló problémák egyre több embert foglakoztatnak, ha van rá lehetőség fényképeket is készíthetnél a munka menetéről közben, mindenki számára ötletadóként, ill. megoldási lehetőségként.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Janistones,
Már értem a nevedet. :D
Nézd, én nem vagyok szakember, de figyelemmel kísértem egy olyan fórumot, ahol kipróbálták ezeket a lehetőségeket és elég sok tapasztalatuk van erről, csakúgy mint a solar vízmelegítésről/fűtésről.
A kútvízzel való hűtés sem mai találmány, de itt is elég sok mindent előtte meg kell nézni. Ha megtalálom azt a weboldalt, ahol egy konkrét ilyen hűtőrendszer kiépítését leírják, belinkelem ide.
Elôre is köszönöm, ha meglenne ez a padlóhûtéssel kapcsolatos infó, mert nagyon érdekel. Megrendeltem a kandalló tûzteret:PK10-es 24kw-os 430köbméter levegô fûtéséig ajánlott a 24kw 14-10kw-ra oszlik, 54l víz ami a kazánban van. Tiz napon bellül készül el, nettó 225e az ára, fényképet készitek mindenrôl, és költségek is szerepelni fognak. Szép napot mindenkinek!
21 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég