Üdv!
Elöljáróban előrebocsátanám, nem lesz egy egy könnyű menet.
Sajnos olcsó húsnak is híg a leve.
A boroviról tudni kell, mivel elég erőteljesen gyantás faanyag, ugyan nehezebben támadja meg a gomba, viszont ami bele kerül, a benne is marad. Az általánosan kékes gomba elpusztulást követően fekete csíkokat hagy az anyagban, általában a rostszálak mentén, rosszabb esetben feltűnő nagy foltokban. Ha ilyen az elszíneződés, akkor nagy valószínűséggel ezzel állsz szemben. Ha a fatelepen ázott meg és gombásodott, akkor a még száraznak tűnő fa is jelentős nedvességgel bír. (1 cm vastagságot a gyakorlatban 1 év alatt tekintenek légszáraznak)
Én a helyedben még vártam volna a megmunkálással, bár azt nem tudhatom, mennyire sürgős a kivitelezés. A másrészről nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy szaladunk a vegyszerboltba, és leakasztjuk az első agresszív dolgot, amit tanácsolnak védelemként, az majd megoldja a problémát egy életre. Régen még csoda is csak a mesében létezett, mégis működtek és megálltak a dolgok, még fából is. Mi több, arra nincs garancia, hogy az így létrehozott védelem a fedőfestékkel nem lép-e reakcióba, és a végeredmény nem lesz ellentétes az elvárásokkal.
A tetőanyagok konzerválására használatos vízbázisú anyagok itt nem alkalmazhatók. Lévén, mivel kerítése elemként az eső idővel kimosná, másodrészt mivel általánosan vízoldékonyak, ezek elsősorben felületvédő anyagok, még áztatás során sem szívódnak be lényegében az anyag mélyére, kivéve, ha legalább egy hétig áztatod, viszont akkor meg hónapokig száríthatod, és elég tetetmes költséggel lehet számolni. Arról nem is beszélve, hogy már megmunkálásán túl vagyunk, mivel minden további száradás - főként a gyors ütemben történő - még a szálegyenes anyagba is képes helyre propellert varázsolni.
A tartós védelemnek alapja, hogy az anyag légszáraz legyen, ha ez nem áll fenn, bármilyen jó festéket is alkalmazunk, nem alakul ki a kellő tapadás, és egy-két szezont követően lehet a festést felújítani. A száraz anyagban nem terjed, nem ragad meg a gomba (az élethez ugye neki is csak egy meghatározott nedvesség lenne szüksége ).
Ha nem fontos most a azonnali beépítés, akkor mindenképpen pihentetni kellene az anyagot, szigorúan vízszintesen, máglyába rakva, egy fénytől védett, szélvédett, de szellőzött helyen. Bár jön a tél, azonban jelentős nedvességet nem fog felvenni, csak amennyit a környezeti ingadozások indokolnak. Tavasszal viszont már bátran lehet újra elővenni, és lefesteni.
A lazúrrúl tudni kell, hogy általában még a sötét tónusú festék is a sötétebb anyagon még sötétebb lesz, gyakorlatilag ezeket a fekete gombaszálakat ha nem is feltűnően, de ki fogja emelni. Olyan jellegű festéket kellene választani, amely teljes fedést biztosít. Ki lehet próbálni egy sötétebb lazúrt egy próbadarabon, és ha nem zavar a hatás, akkor lehet alkalmazni a többin is.
Én a magam részéről mindenképpen valamiféle aromás festéket használnék, légyen az olaj vagy éppen benzines alapú, mivel ezek ha marad is, elpusztítják a még fellelhető gombafonalakat, illetve nagyrészt pórustömítést is végeznek, védve a faanyagot, felépítésükből adódóan teljes fedést biztosítanak. Célszerű a környéken lévő festékboltban lévő kínálatot felmérni, elég jó minőségű festékek kaphatók ott is, nem csak egy nagy pesti szakáruházban vagy itt a neten. Majd minden ilyen festék rendszer szinten kerül forgalomba, a rajta lévő használati útmutató és egyebek alapján mindenki eldöntheti, mi az, ami pénztárcájának és igényeinek a legmegfelelőbb.
Végül nem tudom eléggé hangsúlyozni, mindennek az alapja a kellően kiszárított faanyag, mert így sok fáradtságtól és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.
Remélem, tudtam segíteni, és ha elkészült a mű, azért egy képet rakj majd fel róla.
További szép napot!