Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt fórumozók!

2 szobás lakásban élünk többen és ha a másik szobában megy a TV vagy zenét hallgatnak (vagy akárcsak beszélgetnek) én nem tudok pihenni, filmet nézni rendesen, mert olyan mintha a másik tv is itt lenne a szobában, annyira áthallatszik. A kérdésem az lenne, hogyan lehetne hang-szigetelni valahogy az ajtót, hogy normálisan tudjunk élni egymás mellett?
Üdv!
Biztos csak az ajtó ennyire vékony, a falakon nem jön át a hang?
Jó lenne valami infó az ajtóról, így nehéz tanácsot adni.

Egy vékony, nagy felületén üveges, rosszul záródó ajtót nehéz jól hangszigetelni. A hang sokféleképpen szűrődhet át, magán az ajtón, az illesztési hiányosságok miatti - mint a záródó felületei között lévő - réseken, a küszöbnél vagy annak hiányánál. Egy gyenge felépítésű vékony, eldeformálódott ajtó rendberakásához már asztalosra lesz szükséged, megfelelő szerszámokkal és rutinnal be tudja úgy állítani az ajtót, hogy az rendesen záródjon és utána már lehet gondolkodni a hangszigeteléses.
Más a helyzet egy masszív, jól záródó, de üveges ajtóval, mint egy barkácsáruházi olcsó vékony faajtóval. A hangszigeteléshez nagy tömeg (régi vastag, nehéz tömörfa ajtók), vagy jó hangelnyelő képességű anyag kell. Egy gyenge ajtó tömegét csak ráépítéssel lehet növelni, de ezt esetleg az ajtó szerkezete nem fogja elbírni és ettől vetemedik el még jobban.
Szóval infókat kérek az ajtóról, és lehetőleg képe(ke)t is.
Üdv!

Nem vagyok egy akusztikai szakember, de a hang terjedésében jóval nagyobb szerepet játszanak a mozgó, rezonálásra hajlamos elemek, mint egy ajtó rései. A belehelyezett pl. üveg annál inkább. Ha a másik szobát csupán csak a négy fal határolja, és semmi sem töri meg a beszéd, vagy a TV hangját, akkor könnyen lehet, hogy ez a fajta "visszhang" okoz problémát.

Több megoldás is létezik, de ezekben némileg mindenkinek partnereknek kell lenniük.
A hang megtörésére, csillapítására jól alkalmazhatók az aránylag nagyterjedelmű futónövények, És hát ki a virágot szereti... :D És még a környezet is hangulatosabbá válik...
A technikai berendezéseket, elsősorban a hangszórókat célszerű lenne elszigetelni attól a bútortól, padlótól, amin helyet foglalnak. Elképzelhető, hogy maga a padló közvetíti a rezgést a falnak, mely továbbítja a szomszédos szobába. Egy leterített vastag szőnyeg már jó eredményt adhat.
Hangstúdiókban előszeretettel alkalmaznak vastag függönyöket a stúdióajtók hangszigetelésére, így az sem hallható, pl. ha valaki belép a stúdióba adás közben. Elsőkörön egy vastagabb takaró is megteszi, kb. 10-15 cm-rel az ajtó elé akasztva, az ajtó nyílást teljesen körbevéve. Így azonnal kiszűrhető, hogy az ajtón át lép be a hang, vagy más úton terjed. Ha a szomszédos fal mentén szintúgy végig felfüggesztünk egy padlóig érő, vastag függönyt, egész biztos a zajcsökkentő hatás.
És persze ezek kombinálásával tovább növelhető az elért eredmény, függően attól, melyiket választjuk, mely talál leginkább a pénztárcánknak is megfelelő megoldás.

Remélem tudtam segíteni.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok!

Az én kérdésem is hasonló lenne mint itt az első hozzászólóé.Röviden.Panel-2 egymás melletti szoba-vacak ajtó alul nagy réssel.MINDEN kis nesz meg a TV zaja tisztán áthallatszik .

Megoldást szeretnék rá mert a ludas szerintem egyértelműen az ajtó (szomszéd felé is ilyen vastagságú fal van és onnan semmi nem hallatszik át).

A lényeg hogy az ajtónak NEM KELL nyithatónak lennie.SŐT igazából a lyuk 'eltüntetésére' tennék tervezetet.

Amire én gondoltam: ajtó marad, a keretbe hangszigetelő kőzetgyapont vagy bármi és a keret külső peremére gipszkarton a réshez púrhab,kulcslyukba szintén.

Tegyük fel hogy a pénz nem számít mivel 2 m2-ről van szó. a LEGhatékonyabb megoldás érdekelne hogy egyáltalán jó úton járok-e.

Előre is köszönöm.
Szia.
Az ajtóval én nem kínlódnék, levenném, ha nem lényeg a későbbi visszaállítási lehetőség.

A legegyszerűbb módszer, OSB lappal befedni az ajtónyílást, közte kőzet, vagy üveggyapottal kitölteni hangszigetelésként. 16 mm-es (esetleg 20 mm-es) OSB lapot lapszabászatban le tudod vágatni az ajtó méretére és felcsavarozni az ajtókeretbe. A jobb tartás érdekében 2 vízszintes távtartó lécet is csavarozz fel az OSB lapra és rögzítsd az ajtókerethez is. Olyan vastagságú léceket használj, mint a két OSB lap közötti távolság lesz. Miután az egyik oldali lapot felcsavaroztad a helyére, a másik oldalról berakod kőzet, vagy üveggyapot táblás szigetelőt, kitöltve a teljes rendelkezésre álló helyet. A szigetelőgyapotból a sűrűbb, nagyobb tömegűt érdemes venni, ami jobb hangszigetelő. A nagyon laza gyapot nem sokat ér hangszigetelés szempontjából.
A szigetelőgyapot behelyezése után csavarozd fel a másik oldali OSB lapot is, de előtte jelöld be a távtartó lécek helyét. Ezután tapétával szépen befejezhető a "befalazás".

Másik módszer a gipszkartonozás (vagy lambériázás). Ehhez először egy tartókeretet kell építened lécekből, ami szorosan passzol az ajtónyílásba, vastagsága megegyezik a gipszkartonok közötti távolsággal. Keret merevítő, vagy tartólécei az adott burkolóanyagnak megfelelően legyen elhelyezve. A gipszkarton lemezek tartóléceit 50 cm-es távolságra kell rakni egymástól. Ki kell számolni, hogy az ajtónyílást hogyan és hány darab gipszkarton lappal lehet befedni. A gipszkarton lapok illesztési vonalában mindig kell tartólécnek lennie, ehhez kell hozzácsavarozni mindkét lemez szélét. A jobb hangcsillapítás miatt dupla kartonozást szoktak alkalmazni, tehát két réteget raknak egymásra mindkét oldalon. Ezt neked kell eldönteni mennyit akarsz dolgozni vele, és mennyi anyagot cipelni. Ha a jobb eredményt adó dupla kartonozást fogod alkalmazni, a két felület illesztési vonalai nem eshetnek egymás fölé, eltolva kell az illesztéseket létrehozni. A gipszkarton lapok közét az előbb említett nagyobb tömegű, sűrűbb gyapottal kell teljesen kitölteni. Gipszkarton lapot nem szoktak méretre vágni, de léteznek kisebb méretű táblák is, amit könnyebb szállítani és mozgatni.
Lambériázásnál szintén kell tartókeretet építeni és erre kell a lambéria elemeket felszögelni. Kitöltés itt is szálas szigetelőanyag. Lehet variálni is, nem feltétlenül kell mindkét oldalon a burkolatnak egyformának lennie, ízlés dolga ki mit szeret.
A léceket barkácsáruházakban, vagy barkácsboltokban lehet beszerezni, van ahol méretre is vágják. Az OSB lapokat, gipszkartont és a lambériát szintén barkácsáruházakban tudod beszerezni.

Most nem írom le lépésről lépésre hogyan kell lambériázni és gipszkartont szerelni, ezekkel már többször foglalkoztunk, keress rá a fórumban.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 18 vendég