Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Ezermesterek!

A következő problémában szeretném segítségeteket kérni. Eddig egy olyan "ágy" megoldást használtam, hogy a galéria alját alkotó bútorlapon egy egyszerű szívacsbetét volt leterítve. Sajnos elfeledkeztem arról, hogy a szivacsot néha megforgassam, szellőztessem, meg a bútorlap is jól szigetelt alulról, így aztán előbb utóbb elég nedvesség került alá, hogy penész jelenjen meg 2-3 év használat után.

Most vettem két ágyrácsot, és arra készülök, hogy fenyőfából egyfajta keretet ("ágyat") eszkábáljak köré, hogy pár centi légrés alakuljon ki az új matrac és a galéria alja között, biztosítva a folyamatos szellőzést. Kezeletlen fát találtam az OBI-ban, de a biztonság kedvéért lekenném valamivel, még akkor is, ha reményeim szerint a szellőzés elegendő védelem lesz az ismételt bepenészedés ellen, főleg mivel azt olvastam itt korábbi hozzászólásokban, hogy utólag szinte kiirthatatlan a penész, inkább megelőzni kellene.

Milyen házilag is felvihető anyagot ajánlanátok? Mivel alapjában véve ugye nem stéget vagy esőálló teraszt építek, így szerintem nem kell tökéletes vízálló szerkezetet kapnom, és nem kell túl aggresszív cucc sem, mégiscsak az ágyam lesz. Viszont jó lenne, ha árban is inkább az elérhető kategóriát képviselné, esetleg nem lenne csúnya az eredmény. :)

Erről mi a vélemény? Érdemes ilyesmivel próbálkozni? Kapna egy kis színt a felület, és állítólag beltéri körülmények között megvédi a fát a nem extrém igénybevételektől: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/10057468
Üdv!

Nem ismerem ezt a festéket és az Ikea honlapja sem túl beszédes. Annyit sikerült kideríteni, hogy beltéri fafesték és védi a fát a felszíni és a mélyebb rétegekben is, valamint szép felületet ad. Elvileg jónak kell lennie, a svédek nagy környezetbarátok. A kis kiszerelés különösen előnyös az esetedben, a rácsra bőven elég lesz.
Amit ismerek és használtam, az mind ennél nagyobb kiszerelésben kapható, ha nincs szükséged a maradék festékre (más faanyagot is levédeni), felesleges ennél többet venni.
Köszönöm szépen a segítséget!

az ikeás cuccra azt írja, hogy "Lenolaj, Faolaj, Színezőanyag" van benne, remélem ennyi elég, hogy távoltartsa azt a nedvességet, amit ott összeszedhet.
A nedvesség távol tartására két alapvető módszer van: 1. a nedvesség keletkezésének megakadályozása, 2. szellőzés.
Néha nem árt kiszellőztetni alaposan az ágyadat, mert a matracnak is lehet, poshadt, rossza szaga, bepenészedhet. Ezek a favédőszerek nem teszik vízállóvá a fát, csak az átmeneti nedvesség ellen védik, valamint a gombák kialakulásától, de ennek is az a feltétele, hogy időnként ki tudjon száradni. Ha folyamatosan párás marad az ágyrács, akkor még a festék sem oldja meg a problémádat. Bármilyen fa szerkezetet készítesz, fontos, hogy tudjon szellőzni.
Úgy készítsd el a rácsot, hogy legalább valamelyik oldalán szabadon szellőzhessen.
Plaszlo írta: Bármilyen fa szerkezetet készítesz, fontos, hogy tudjon szellőzni.
Úgy készítsd el a rácsot, hogy legalább valamelyik oldalán szabadon szellőzhessen.


Pont ez a célom a mostani kerettel. A bútorlapra fektetett matrac ugye sehogysem tudott szellőzni, mert elég jól szigetelte önmagát. Most a célom, hogy a matracot elemeljem a bútorlaptól, erre szolgál majd az ágyrács, tehát reményeim szerint a szellőzés fényévekkel jobb lesz, a fa kezelését csak afféle plusz biztonsági megoldásnak szánom.
Pontosítok.
A legtöbb ágy alja nincs telibe burkolva. Általában ágyrácsot használnak, ami a rugalmassága mellett a matrac szellőzését is biztosítani tudja alulról.
Nem tudom milyen pontosan az ágyszerkezeted, a matrac oldalról mennyit tud szellőzni, de valamiért benedvesedett a matracod alulról és nem tud rendesen szellőzni. Most ha készítesz egy zárt oldalú keretet, azzal sokra nem mész, mert a keret oldalról lezárja a levegő útját, alulról a galéria alja, tehát majdnem ugyanott vagy ahonnan elindultál. Most lesz egy zárt légterű ágyrácsod, ami csak annyival jobb, hogy nem közvetlenül fekszik fel a födémre. Tehát ezt a keretet kellene úgy megoldanod, hogy vagy az egyik oldala nyitott legyen, vagy körkivágóval olyan méretű lyukakat vágsz rá, amin tud szellőzni. A matracra amikor ráfekszel, összenyomódik, a levegő amerre tud távozik belőle. Alvás közben a legtöbb ember forgolódik, hol lenyomja a matracot, hol engedi kirugóznia, ez levegőmozgással jár. Ezt a levegőmozgást lehet kihasználni a matrac szellőzésére, ha a keretben és a keretből ki-be tud mozogni a levegő.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég