Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Érdeklődni szeretnék, hogy repedt csaptelep (hajszálrepedés, amelyen keresztül nyomás alatt spriccel a víz) javítására van-e valamilyen módszer?
Üdv
Gondolom valami fagyás okozta repedésről van szó. Talán néhány kép ha lenne ?
Üdv!

Nem hiszem, hogy fagyásról lehet szó. Inkább gyártási hiba lehet. 2 db ramon soler fürdőszobai keverős kádtöltő, amiket a munkahelyemről hoztam el, mert ott hevertek. Most már tudom miért... Fényképezni nem nagyon tudom, mert szabad szemmel szinte nem is látszik. 2-3 cm-es hajszálrepedés van mindkettőn, az egyiken csak gyöngyözik a víz, a másikon nagyon vékony sugárban spriccel (permetszerűen).
Üdv
Hát én már szétfagyott golyóscsapot (szükségből) lágyforrasszal javítottam. Ezek bronz öntvények (könnyen forrasztható) szétszedést követően egyszerű mechanikai felület előkészítés után egy meglehetősen nagy teljesítményű forrasztópákával megfuttatam a repedést forrasztóónnal. Persze ez egy kerticsapnál még csak elmegy de egy elegáns fürdőszobai csaptelepnél csak akkor ha olyan helyen van ahol nem nagyon látszana vagy esetleg a javítás után újra lesz krómozva, vagy a javítás helye lesz krómozva. A Conrad forgalmaz barkácsolóknak galvanizáló anyagot eszközt.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=2512190
Kérdés hogy ekkora macerával is megéri e ? Ha galvanizálásra adnád a fejed mindenképp járj utánna a trükköknek
Pl itt : http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2595_from.html
Persze ha egy kis keskeny "árkot" köszörülsz (reszelsz) be ahol van a repedés, majd ezt feltöltöd forrasszal és egybe polírozod a mellette lévő területtel akkor akár ez is elegendő és kis "szódával" esztétikus is.
Egyes számú csap - repedés

Csatolmányok

Egyes számú csap - repedés helye

Csatolmányok

Kettes számú csap - repedés

Csatolmányok

Kettes számú csap - repedés helye

Csatolmányok

Lefotóztam a csapokat, és repedéseiket. Szerintem a második módszer amit írtál, pont jó lenne (reszelés-forrasz-polír), mert ezek úgysem látszó részek. Elég drága kádtöltők ezek, gondoltam valahogy meg kellene javítani:) Egy kérdésem merült fel: A forrasztás bírni fogja hosszú távon is a víznyomást?
Üdv!
Nem akarom Lalibátyó tanácsait felülbírálni, de én meggondolnám a javítás lehetőségét, és főleg a tartósságát. Nem tudnék olyan csaptelepben bízni, aminek az öntvényanyaga így szétreped. Lehet megtudod csinálni jóra és tartósra, de mi lesz ha később máshol reped meg? Egy jó csaptelepben anyag van, normál nyomáson lehetetlen, hogy így szétrepedjen, csak ha nagyon vékony az anyag, vagy öntvényhibás. Lehet tényleg nem véletlenül hevertek a munkahelyeden.
Amikor az első egykarú csaptelepemet vettem, kicsit körbekérdezősködtem és olvastam a neten, hogy mire kell figyelni. Az egyik az öntvény tömege, minél nehezebb a csaptelep, annál masszívabb, erősebb és főleg csendesebb. Ezért választottam a magyar Mofém csaptelepét, mert ebben még anyag volt, a betétet meg úgysem itthon gyártják. Csak nézd meg egy barkácsáruház csaptelep kínálatát, csupa csili-vili, gyönyörű formájú csaptelepet látsz, de ha megemeled, némelyik könnyű, mintha műanyagból lenne. Ezeket biztos nem szabad megvenni, ha hosszabb távra tervezel.
Üdv
Szerintem ezek fagyás miatti repedések, legfeljebb te nem tudsz róla hogy mikor és hol történt. Számomra nem tűnik túl macerásnak de abban igaza van Plászlónak hogy ha gagyi akkor kár ráfecsérelni az időt. Szerencsére kádtöltő így csak akkor úsztatja meg a házat ha be van dugva a kád :)
Üdv!

1,8 kg egy db kádtöltő súlya. Az nehéznek számít? Van benne anyag? Egy próbát megér a javításuk... Az lenne a kérdésem, hogy milyen reszelővel fognátok hozzá?
Üdv
Inkább kis sarokcsiszolóval próbálkoznék mert a króm az elég kemény és a reszelő nem nagyon viszi csak a bronzot. Ha lejött a króm akkor én 3 szög reszelővel csinosítgatnám a lágyforrasz helyét. Ha van gyámánt poros reszelőd az biztosan megbirkózik a krómmal is.
Viccesen azt mondanám,hogy szilikonzsírral vékonyan bekenni,és laza csuklómozdulattal eldobni a fenébe. Én gyári új Mofém egykaros csaptelepet vettem és hasonlóképpen jártam. Az üzletben nem akarták elhinni,mondván ők ilyen hajszálrepedtet nem gyártanak. Az első kukába kidobtam a csapot.. Szerintem kár vele vesződni!!!
Mirror,
normál hálózati víznyomás hatására repedt meg, vagy eleve ilyen volt?
Volt egy pár, és van is Mofém csaptelepem, de ilyen bajom sosem volt, csak a szelepházzal. Én asszem továbbmentem volna, ha zárványos volt az anyag, vagy öntvényhibás, akkor cseréljék ki.
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron