Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Mennyire jellemző, hogy egy átfolyós gázbojler vízkövesedik? Egy FÉG MV21-es üzemel a lakásban, kb 10 éves lehet. Nincs vele semmi gond, de mivel nálunk elég kemény a víz, arra gondoltam, hogy ennyi idő alatt már biztosan összegyűlhetett benne valamennyi vízkő. Portalanítás miatt már többször volt szétszedve, de a vízkőtelenítéshez az egész hőcserélőt ki kellene venni, ennyire még nem volt szétkapva.
Szóval a kérdésem, hogy csinált-e már valaki ilyet?
Tudom az általános tanácsot, hogy gázkészülékeket ne nagyon babráljunk, de én azért csak megpróbálnám, természetesen kellő körültekintéssel.
Üdv.
Erre is jellemző, csakúgy mint egy sima vízforralóra.
Ezt úgy szokták csinálni, hogy kiszerelik a hőcserélőt, majd egy olyan gépre kötik, ami savas folyadékot keringet benne és a leoldott vízkövet kiszűri a folyadékból. Ezután többször alaposan át kell öblíteni, hogy ne maradjon benne semmi a savból.
Otthon ezzel nem sokat tudsz csinálni, bár feltöltheted vízkőoldóval, de a fellazított vízkövet valahogy el kell távolítani. A vízkőoldós lötyi kiöntésével nem távozik el a vízkő jelentős része, ehhez valami intenzív áramlás szükséges. Amennyiben nem tudod teljesen kitisztítani a fellazított vízkövet, akkor menet közben fog leválni és a csapokat tömítheti el. A kerámiabetétes csaptelepek érzékenyek az ilyenre.
Én anno próbáltam a FÉG cirkómmal a házi bűvészkedést, de nem sok eredményt értem el. :( Hacsak nem szerkesztesz egy ilyen gépet.... :roll:
Kösz a választ!
Végül szétszedtem, de alig jött ki belőle valami, szóval ha nem érezhető nyomáscsökkenés, akkor nem érdemes vele kínlódni.
Laport írta: Kösz a választ!
Végül szétszedtem, de alig jött ki belőle valami, szóval ha nem érezhető nyomáscsökkenés, akkor nem érdemes vele kínlódni.


Nagyjából igen. Sajnos a csapvíz általában elég kemény és a kitisztított kazán nemsokára újra vízköves lesz. Amennyiben érezni a teljesítménycsökkenést, akkor érdemes szervizzel megcsináltatni.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég