Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy a központi fűtésemben van egy gázkazán beépített keringető szivattyúval és egy vegyes tüzelésű kazán különálló szivattyúval, de a vegyes tüzelésűé erősebb. Azt szeretném elérni, hogy a két szivattyú ne dolgozzon egyszerre, például: a vegyes tüzelésűé még dolgozik mert a csőtermosztát még nem kapcsolt ki, de a szobatermosztát már bekapcsolta a gázkazánt. A termosztátok beállításán nem szeretnék módosítani, ezért azt gondoltam, hogy a két termosztátot valahogy össze kellene kötni, hogy mindig csak az egyik szivattyú dolgozzon. Már csak az a kérdés, hogy kivitelezhető e az elméletem? Ha igen, akkor hogyan? :wink:
Ki lehetne zárni a két szivattyú egyszerre történő működését egyszerűen egy relével, addig nem engedi a gázkazánt bekapcsolni, amíg a vegyes tüzelésű kazán biztonságos hőfokra nem hűl le. Amint a vt kazán csőtermosztátja leállítja a szivattyút, akkor a relé összekapcsolja a gázkazán termosztátját a kazánnal. A gázkazán addig nem kap jelet a termosztát felől, amíg a vt kazán szivattyúja működik.
Ide nem kell nagy teljesítményű relé. Egy dugaszolható, 220 V-os Omron vagy bármilyen megbízható relé, amit a vt kazán szivattyújának áramkörére kell kötni. Ameddig a vt kazán szivattyúja kap áramot, addig a relé is, és a bontó kontaktusa megszakítja a gázkazán termosztátjának áramkörét. A gázkazán úgy érzi, nem kell működnie, mert nem kap jelet. Amint a szivattyú leáll, a relé is elenged és a nyitó kontaktusa zárt állapotba kerül (nyugalmi helyzet), összeköti a gázkazánt a termosztátjával.
Üdv!

Valahogy így:

rajz.jpg
rajz.jpg (70.28 KiB) Megtekintve 5377 alkalommal.

Az már csak tehermentesítés kérdése, hogy a relé záróérintkezői felhasználhatók a szivattyú bekapcsolására is, lehetőség szerint kétsarkúan, így a csőtermosztátnak sem kell a motor üzemi áramát kapcsolgatnia.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv János!
Köszönöm a rajzot, nekiálltam Paint-ben elkészíteni, de feladtam, nem volt türelmem hozzá. :roll:
Levágtam a rajzodnak a két üres oldalát, hogy egyből látsszon a teljes kapcsolás, ne kelljen tologatni oldalra.
Köszönöm.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég