Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van egy 3 éves mozgásérzékelőm és magától fel le kapcsolgatja a lámpát. A mai napon leszereltem és tettem fel egy vadonat újat. Ez most tökéletesen működik.
A másikat szétszedtem, de nem látom mi lehet a hibája. Egy panel van benne.
kép:
http://kepfeltoltes.hu/140113/107523807 ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140113/HPIM5365_ ... es.hu_.jpg

Szerintetek mi romolhatott el benne? Lehet ezt orvosolni egy pár száz forintos dologból? Vagy dobjam el és lejárt az ideje?
Üdv!

Ezt így igazán nehéz megállapítani, csak találgatni lehet, elég sok minden okozhatja. Kezdjük a fotocellával, majd az aktív alkatrészekkel, mint IC, tranzisztor, diódák, majd lehet a passzív alkatrészekkel folytatni, ellenállás, kondenzátor. Méregetni kellene, hogy be lehessen határolni a hibát.
Minden áramkör megbízhatósága azon múlik, hogy mennyire jól tervezték az áramkört és a nyáklemezt, de főleg, milyen alkatrészekből építették fel. A nagy haszonnal kecsegtető tömeggyártás lényege: olcsón és nagy mennyiségben előállítani és jó áron eladni. Ehhez olcsó alkatrészek és nagyon olcsó gépek, munkások kellenek. Az olcsó alkatrészeknek általában rövid az élettartamuk, tulajdonképp nem is cél a hosszú élettartam, vegyen újat ha bedöglik. Ahhoz elég olcsó az új is, hogy az ember inkább megvegye, mint javítgassa, vacakoljon vele.
Tehát az olcsó alkatrészeknek erősen korlátolt az élettartama, de ha nem is hibásodik meg, az értéke, jellemzői változhatnak az idő múlásával. Elég néhány alkatrész gyári értékének "elmászása" és labilis lesz az áramkör, vagy hibásan, esetleg egyáltalán nem fog működni. A javításához méregetni kellene, alkatrészeket cserélni, próbálkozni. Ehhez kapcsolási rajzot nem valószínű, hogy be lehet szerezni, így csak a gyakorlati tudás és tapasztalat alapján lehet nekiállni a javításához.

Röviden válaszolva a kérdésedre: bármi baja lehet. 8) :lol:

Remélem segítettem... :wink:

Legyen valami kapaszkodó: bár az első képen nem látszik jól a vakutól, de ha az elkók valamelyikének a teteje púpos, vagy púposodni kezd, akkor első lépésben ugyanolyan értékű, új darabra cserélni kell. Ránézésre ennyit lehetne megállapítani.
Üdv!

Nagyon röviden: bármi. Hivatalból a lelke az a piciny érzékelő, amely az felső nézetben kis szilícium lapka mögött figyeli a külvilágot. Ez a legritkább esetben megy tönkre.
A kép alján lévő potenciométer arra szolgál, hogy milyen külső megvilágításnál és milyen hosszan lépjen működésbe az áramkör. Logikai működtetést a 14 lábas, feltehetően műveleti erősítőket tartalmazó IC végzi, ami egy kapcsoló tranzisztoron - két potméter közötti 3 lábú elem - keresztül kapcsolja a relét, ami a panel alján lévő fekete kocka lenne. A bejövő 230v-ból az itt lévő terjedelmes ellenállás és kondenzátor hivatott a szükséges tápfeszültséget kialakítani. Nem csak túlfeszültség de kiszáradás is létezik, elképzelhető, hogy a tápfeszültséget szűrő kondenzátor - az IC melletti nagyméretű elektrolit - ami a hálózatból kialakult brumm feszültséget nem képes megfelelően kisimítani, emiatt a hibás működés. Mivel mindkét potméter nyitott, lehet, hogy csak kontakt hibásak, egy csepp olaj a csúszkákra, némi átjáratás ismét működőképessé teheti a szerkezetet. De ez innen már tényleg az a kategória, amit könyvből történő operálásnak nevezünk. Javításnál viszont arra illik figyelni, hogy bármit is teszünk, az egész panel fázis feszültségen van, ami megrázó élmény lehet. tehát laikusként INKÁBB NE, vagy vállalva a nagy DURR kockázatát.
Lehet elemi szinten próbálkozni, de biztosat csak egy szakember mondhat, legalább is javítható vagy sem. Mindenesetre ha vásároltál egy másikat, és az megfelelően működik, akkor ezt legfeljebb mechanikai sérülések szempontjából érdemes megtartani, vagy ha a fentiek esetén valamely után ismét normálisan működne, akkor csre, vagy pótalkatrésznek érdemes megtartani.

További sok sikert!

A fejleményekről kérek visszajelzést, legyen az negatív vagy éppen pozitív.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm. Nagynehezen bekötöttem helyesen. Felüre kötöttem a bejövő ágat alul pedig fésüs sínnel összekötöttem a kismegszakítokkal.
Sign up with 250-271 for getting incredible online wikipedia courses exam and Princeton University We also provide best EMC and selftestengine with guaranteed HITACHI
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég