Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A készülék nem indul,a tápba kondikat cseréltem.A biztossiték helyére égöt tettem ,bekapcsolásnál az égö felvillan és az után haványan világit.Egy kéréssel fordolok a szakikhoz hogy ha valakinek van egy rajza készülékhez ossza meg vellem.Elöre is köszönöm.Lajos
Nem akarlak elkeseríteni, de a kondik cseréjével csak az esetek többségében javítható a kapcsoló üzemű táp. Azért vannak benne aktív elemek (félvezetők) és más passzív elemek, amik szintén meghibásodhatnak. Ehhez már kellene egy kis javítási tapasztalat, méricskélés, szkóppal keresgélés...stb.

Pár hete állt le Anyám Grundig LCD tv-je, ami szintén nem indult el. Nos nem a táp volt hibás - bár erre gyanakodtunk -, hanem a vezérlő panel, amit csak cserélni tudtak laza 35.000 Ft-ért. Mivel csak 3 éves volt a készülék és egyébként hibátlan a képe (persze amíg működött), javíttatva lett.
Üdv!

Próbáld meg az elektrotanya.hu oldalon, illetve orosz oldalakon tesznek fel komplett dokumentációkat tv-kről, videókról stb.
Egy ilyen tápnál azért elkélne egy kéziműszeren kívül legalább egy egyszerűbb szkóp, mivel az impulzus szélességgel operáló tápegységek működtetési frekvenciája nem változik, mi több, olyan frekin működnek 40-90 kHz, ami még csak vájtfülűnek sem hallatszik.
Azt viszont tisztázni kellene, hogy FET-es vagy tranzisztoros a tápja, de ha nem túl régi, akkor inkább az előtti, akkor még a vezérlő IC is ludas lehet, vagy az egyenirányító kör valamely diódája zárlatos, és a váltót engedi tovább a bemeneti kondira.
Érdemes átnézni a forrasztási pontokat, nem e kráteresek azon láb körül, amelyik jobban melegszik, - transzformátor, meghajtó tranzisztor. Régebben még én is kontárkodtam TV-kban, de ez a mai technik, még nekem is feladja a leckét.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia.Köszi a tippekért ,a táp tirisztorral van és a hátlapon van egy jo pár smd alkatrész ezzért kénne a rajz.Lajos
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég