Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni.
Kb. 1 hete észrevettük, hogy a régi, ~10 éves Hajdú bojler napról napra gyengébben melegítette fel a vizet. Első körben rögtön a vízkő jutott eszembe, de azért ránéztem az éjszakai áram mérőjére, hogy működik-e, pont akkor, mikor éppen fogyasztott a bojler, úgyhogy ezt a részét lerendezettnek gondoltam. Mindezt közöltük a villanyszerelővel, aki mondott 1-1 árat javításra, ill. cserére, utóbbi főbérlőnek szimpatikusabb volt, így megvolt a bojlercsere.
Most egy kisebb 80 l-es Hajdú van helyette, ami 1,8kW-t fogyaszt, és üszkve 3 óra alatt kéne felmelegítenie a vizet 65 C fokra. Csere történt délelőtt 10-kor, másnap reggelre a bojler közepes fokozaton a csap legmelegebb állásában is elég gyenge, langyos vizet produkált. Feltekertem maximumra, most 2 éjszaka alatt ~35-37 fokos vizet ad legmelegebb állásban a csap. Pár napja gyanússá kezdett válni a vezérelt áram léte/nem léte, uh. elkezdtem írogatni a mérő állását.
Szerda 12 175,4 kWh, Csütörtök 12 176,8 kWh, ma pedig 12 177,8 kWh. Jelenleg a víz kb 35-37 fokos, de úgy, hogy asszony 2 napja nincs itthon, én pedig úgy dolgoztam, hogy melóban fürödtem, itthon csak mosogattam néhány edényt. Felhívtam az ELMŰ-t, azt mondták, kijönnek, de ha nem azzal van a probléma, illetve a mérőig, akkor 7500,- FT-om bánja.
Abban szeretnék a segítségeteket kérni, hogy aki tapasztalt a témában, meg tudná-e mondani a fentiek alapján, normális-e ez a fajta fogyasztás, illetve mi az, amit kifelejtettem, mi más egyéb lehet a baja? Egyébként a hangfrekvenciás vevő zölden villog, értelemszerűen utóbbi napokban nem sikerült elcsípnem ezt az egy órát, míg ad áramot, uh. mindig nulla állásban látom a jelzőjét.
Üdv!

Hát a vezérelt áram, sajnos nem egy egyszerű történet, sok benne a buktató, megpróbálok egyfajta irányelvet adni, de a helyi környezetben sok egyéb más dolog is közre játszhat.
A vezérelt árammal az a probléma, hogy itt a szolgáltató csak azt vállalja, hogy 24 óra alatt, legalább 8 óra időtartamban biztosít ezen a körön fogyasztási lehetőséget. Ez véleményem szerint az elmű területén is hasonlóképpen van. Ha a rendelkezésre állás megvan - időben -, akkor már csak a fogyasztóval lehet gond. Elvileg.
Az, hogy a naponta kb. másfél kW elfogy, jelzi, hogy a körön van fogyasztás. Amit mindenképpen megvizsgálnék, maga az új boiler valóban képes-e felmelegíteni a vizet. Nem tudom fix-e a bekötés, ha nem, pl. konnektoros, bár ez ma már a legritkább, át kellene dugni, vagy ha fix bekötésű, egy szakember, de mindenképpen hozzáértővel át kellene kötni a nappali részre. Ha most 3 óra elteltével van meleg víz, olyan hőn, amit a skála alapján várható, akkor a betápláló áramrésszel van gond. Ha viszont nem, akkor viszont a melegítő hőfokszabályozója nem engedi jobban felmelegedni a vizet. Hiába van feszültség, ha a szabályzó idő előtt lekapcsol.
Ami azonban ebben a buktató.
A vezérelt áram arra ad lehetőséget a termelőknek, ld. erőművek, áramtelepek, hogy mivel ők a fogyasztást nem képesek olyan módon követni, mint ahogy mi egy autóban ülve, a forgalom alakulásához nyomjuk a gáz vagy fékpedált, itt egy "fékezés" vagy "gyorsítás" órákig is eltartó folyamat. Próbálják a terhelést ezen fogyasztók időközönkénti ki- ill bekapcsolásával egyenletessé tenni. Azért volt ennek éppen az éjszakai áram a neve, mert éjszaka, kevés fogyasztás mellett simán működhetett a sokezernyi boiler, a megtermelt energia nem veszett el. Ennek sokkal korszerűbb verziója a vezérelt megoldás. DE. Visszatérve az első mondatokhoz, ez azt jelenti, hogy triviális esetben a 24/8 hányados a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy a boiler 1 órát fűt, míg 2 órát pihen, miközben persze hűl. Így ha a fogyasztói részen az előzőek alapján még ha mindent rendben is találunk, akkor sem lesz a végeredmény forró víz, hiszen a szolgáltatói oldalon megvolt a napi 8 óra. Remélem, érthető az okfejtés.
Sokan panaszkodnak a vezérelt áramra, éppen a fentiek miatt. Mivel közben egyre több a klíma is a háztartásokban, boldog-boldogtalan szereltet fel hűtő-fűtő készülékeket, ezek legtöbbször éjszaka is mennek, így hát a fogyasztás, egyben a rendelkezésre állás időtartama is jelentősen széthúzódhat, teljesen rapszódikusan a környezeti hőmérséklet függvényében.
Viszont. Mivel a sorokból számomra az olvasható ki, hogy ez egy albérlet, mindenképpen érdemes és be is kell vonni a főbérlőt, hiszen 30 valahány fokos víz nem éppen a meleg, bár langyos, és közösen kell valamiféle megoldást találni. Hangsúlyozva, hogy a fenntiek alapján, mindkét oldalnak lehet igaza, ld elmű-fogyasztó, több mint valószínű, de sajnos ettől még nem lesz meleg víz.

Ha van valami fejlemény, vagy tapasztalat akkor mindenképpen kérek egy visszajelzést, mert ez a téma, ld vezérelt áram, szinte mindig visszatérő.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok
Én egyszerűbben közelíteném meg a problémát. Be kell dugni a bijler vezetékét egy konnektorba 3 órára. ( átkötni a nem vezérelt áramra) Ha felfűtött és minden OK akkor a vezérelt árammal van probléma. Természetesen az előttem szóló minden gondolatát csak helyeselni tudom a vezérelt árammal kapcsolatban. Ha nem fűtött fel akkor valami más probléma lesz, de hát egy garis eszközről beszélünk. Én nehezen hiszem hogy ebben a melegben kihűlne egy bojler még ha 8 szor fűt 1 órát akkor is. Viszont ha a bemenő csonkon nincs az a spec szelep akkor bizony a nyomásingadozás kiviszi a meleg vizet belőle de ezt éreznéd hiszen a hideg csapból is meleg víz jönne.
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat! Több okból kifolyólag is különös a dolog, bár csak március óta lakunk itt, eddig nem volt probléma a meleg vízzel.
Be van kötve sajnos, de most este kikapcsolom a bojlert, holnap pedig meló közben próbálok venni hálózati kábelt és csatlakozót, és ha már teljesen hideg a víz, átdugom a nappaliba, megnézem, mennyi idő alatt fűti fel, illetve mennyi ideig fogyaszt, és ennek függvényében vagy gariztatás vagy pedig egy villanyszerelővel próbáljuk folytatni a dolgot. A bemenő csonkon rajta van szelep.
Bizonyos értelemben "zavar" engem is az, hogy fogyaszt a bojler, mert így nehezebb lesz megmagyarázni az ELMŰ-nek, mi is a probléma, másfelől pedig bekötés után a jéghideg vizet sem melegítette ~25-27 fok főlé, elhasználta azt a kb 1,5 kwh-t, és annyi. Ha minden kötél szakad, átkötjük nappali áramra, kb +1000 FT különbség volna, ami nem sok, de azért szerintem már a nem mindegy kategória, főleg, ha mindez a szolgáltató hibájából ered.
A főbérlő szerencsére a tőle várható maximális rugalmassággal és segítőkészséggel állt eddig is a problémához, úgyhogy azt gondolom, nem lesz vele gond.
A klímás dolog pedig érdekes gondolat, kb a nagy meleg megjötte után nem sokkal kezdett probléma lenni a vízzel...
Üdv
A vezérelt áramodra rádugsz egy időkapcsolót http://www.argep.hu/trend/IDOK/Idoekapcsolo-napi.html de barkácsboltban hipermarketben még ettől olcsóbban is kapsz.
Ennek csak akkor jár az órája ha kap áramot. Beállítod 0 órára bedugod, 1 nap múlva megnézed aztán látod hogy hány pecig ( kb 5-10 perces pontossággal) volt vezérelt áramod egy nap alatt mert annyit fordult az idő tárcsa. A baj akkor van ha a villany óra után lesz valami gond és reklamálsz az ez elműnél, ezért talán nem ártana megmérni közvetlen az óra után az ídőtartamot, nehogy egy érintkezési probléma áldozata legyél. Persze ekkora fogyasztás mellett az érintkezési probléma már jelentős melegedéssel is járhat, sőt tüzet is okozhat ezért nem árt az óvatosság.
Üdv.

Saját tapasztalat a vezérelt áramról: 2012 december 2013 januárjában volt gondom vele össze-vissza
kapcsolgatta a mágneskapcsolót végülis a rádiófrekvenciás vevőt cserélték a mágneskapcsoló ki lett
iktatva. Ekkor és még 2014 márciusáig írtam hogy meddig van feszültség a boyler betápon:
H-P 0h00min-9h30min, 12h30min-13h30min,16h00min-18h00min =12h 30min
Sz-V0h00min-9h30min,12h30min-13h30min,13h50min-18h00min,18h20min-24h00min=20h20min a téli időszámitás alapján.Ekkoriban jött be a rezsicsökkentés és szerintem amiatt nem kapcsolnak rá az esti órákban azelőtt akkor is szoktak nekem az a tapasztalatom hogy emiatt 25%-kal nőtt a mért fogyasztásom.Előtte évekre visszamenően szinte egyforma volt a mért fogyasztásom.
Üdv!

Sajnos az a tapasztalat, ha nagyon elaprózzák a bekapcsolt időszakokat, akkor hiába kapja meg a bojler az elvileg szükséges időtartamú áramot, mégsem fűt fel teljesen, viszont a fogyasztása megnő. Nem az én tapasztalatom, nekem már nincs ilyenem, de olvastam más fórumokon róla, nem csak nálad probléma. Elvileg a szerződésben benne kell lennie, milyen időszakokban mennyi egybefüggő kapcsolt időt garantálnak. Van aki úgy oldotta meg, hogy időkapcsolót szerelt a bojler elé és egyszerűen kizárta a bojler fűtését az elaprózott napközbeni időszakokból.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég