Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Vettem egy kishibás ,17"-os Prestigo LED-monitort,amit a Prohardveres sámánok szerint egy filléres alkatrész cseréjével meg lehet javítani.
Kérdésem az,hogy meg tudom -e sajátkezűleg javítani /barkács-tapasztalattal,és pákával/?
A hibajelenség,hogy időnként elkezd *hullámozni* a képe,majd pálcikák öntik el a képernyőt.
Valóban olyan egyszerű,és egyértelmű a hibajelenség,hogy -mondjuk-egy kondicserével,vagy szakboltban kapható olcsó alkatrésszel megjavitható?
Üdv!

Szerintem biztosan. De érdemes visszamenni a Prohardveres sámánokhoz, hogy pusztán csak határozzák meg azt a filléres, apróság alkatrészt, pozíciószám-érték, ami a leírt jelenséget okozza. Egy kondenzátor, ne adj isten, tranzisztor cseréje innen már gyerekjáték. Talán az SMD alkatrész cseréje tekinthető egy kissé bonyolultnak, de egy Weller pákával ez sem lehet kihívás.
Annyit azért illik tudni, hogy a LED-es monitorok működése egy icike-picikét eltér a hagyományos CRT-sektől, ezért a hibahely behatárolása esetenként egy tárolós, vagy legalább két csatornás oszcilloszkóp használatát megkövetelné, de az is meglehet, pusztán elegendő a tápegység minden tápszűrő kondenzátorát újra cserélni, ami után nem jelentkezik a hiba.
Fenntiek megfontolása után vágj bele egy pákával és barkács tapasztalattal a monitor javításába.

Még egy apróság: Led monitorok kijelző panelja hátulról sokkal érzékenyebb, mint elölről, ld. klf mechanikai védelmek, ezért szereléskor itt egy apró mechanikai sérülés a monitor egészének vagy csak egy részének teljes kiesését jelentheti a későbbiekben.
Sok szerencsét!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sajnos a sámánok nem adják ki a varázslatokat,mert akkor már nem Ők a sámánok!
Ezek után csak a próba-szerencse módszer következhet,aminek viszont a kimenetele nagy valószínűséggel a moncsi halála.
Vannak ugyan *alapsémák*,mint tápegység,inverter,háttérvilágítás,stb. de ezekhez azért egy kicsit már érteni kellene,különben az *ezermester*még azt sem tudja,hogy mi-micsoda...
De köszi a tanácsokat!
Üdv!
A tápegységben nézd meg az elektrolit kondikat. Ha púpos némelyik kondi teteje, vagy csak kezd púposodni, akkor azokat cseréld ki. Ezzel esélyes lehet, hogy rendbe jön a monitor, mert a kapcsolóüzemű tápok érzékenyek a kondik kapacitásváltozására. De ha mégsem, akkor vidd szerelőhöz, nekik nagyobb rutinjuk és tapasztalatuk van.
Ha bizonytalan vagy ne kockáztass, olcsóbb a szerviz mint egy új monitor. Az ezermesterkedés káros mellékhatásokkal járhat a pénztárcára nézve. :wink: :lol:
Első menetben kicseréltem a monitorkábelt - egy újra.
Most tiszta a kép,de lehet,hogy a hiba csak időnként ugrik be.
Mindenesetre,ha ismét jelentkezik,akkor a következő a tápegység kondiellenőrzése lesz!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég