Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!

Az alábbiakban lenne szükségem egy kis segítésgre. A kert hátsó végéből 50 m hosszú vezeték kellene, szivattyű működtetéséhéz, de nem tudom, milyet vegyek. A szivattyú (autó) akkumulátorról megy, azt pedig egy napelem tölti. A napelem 13 wattos, a szivattyú teljesítménye 12 volt 3 Am. Sima két eres vezeték elegendő hozzá?

Köszi!

Egy női felhasználó :)
130 wattos, elírtam
A napelem közvetlenül csatlakozik a szivattyúra vagy valami aksit töltöget és az van a szivattyúra kötve ? A szivattyúnak a 12 volt 3 amper van az adatlapján ?
Ha ez 220 as rendszer lenne akkor egy sima hosszabbító is megtenné de attól tartok a vezeték ellenállás miatti feszültség esés a 12 voltos szivattyúnál már hamar jelenthet komolyabb feszültség esést is. az 50 méter távolság az 100 méter vezetőhosszt jelent és ez pl az 1mm2 réz vezetővel 1,7 ohm az ellenállás ( olcsó hosszabbító zsinórok) és ezen 5 volt feszültség esik az alkalmazásban, tehát a szivattyúra csak kb. 7 volt jut ami nagyon kevéske, tehát nem jó. Általában 10 % nál nagyobb feszültség esés nem javasolt, ha ezen belül akarunk maradni akkor kb erenként 4-5 mm2 keresztmetszetű réz vezeték kellene. Ez pl párhuzamosított erekkel MT/MTK 4x2,5 ös kábellel megoldható. Az 50 méter kb 20 ezerbe kerül. MBCU ( tömör réz) valamivel olcsóbb de nagyon merev, csak fix telepítésre való. A másik megoldás hogy akkora feszültséget küldünk a vékony vezetékre hogy a másik végén még meg legyen a 12 volt ami kell a szivattyúnak, tehát a fenti példa alapján 18-20 voltos tápegységet kell csinálni neki. Ez sem lehetetlen elektronikával minden megoldható viszont lesz kb 15 watt veszteségi teljesítményünk amivel fűtjük a semmit.
A napelem autó akksit tölt és arról megy a szivattyú. Reméltem, hogy olcsóbban megúszhatom az egészet, de már látom, hogy esélytelen.
Köszi a segítséget!
Valami nem tiszta, mi 130W-os, a napelem, vagy a szivattyú?

Brutális vezetékátmérők szükségesek, ha azt szeretnénk, hogy az 50 m. végén nagyjából 12 V jelenjen meg. Minél nagyobb a feszültségesés a kábelen, annál kisebb lesz a kapocsfeszültség a szivattyún, ami erősen rontja a teljesítményét, vízhozamát.
Szerintem nem nagyon éri meg egyenáramú, 12V-os szivattyúban gondolkodni, a vezetékezés egy vagyon lesz.
10A-es terhelés 35mm2-es kábelen már majdnem 0,5 V-os feszültségesést eredményez, tehát a szivattyú már csak 11,5V-on dolgozik.

Lehet számolgatni.
http://riarex.hu/index.rfs?md=calc&sub=1
http://digita.uw.hu/VillM/muvek_02.pdf
http://www.panelectron.hu/datasheets/napelemes_segedlet.pdf
http://www.vistar.hu/katalogus/Kabel.pdf
A napelem a 130 wattos. Most probaltuk ki 20 meter hosszu hagyomanyos 3 eres hosszabbitoval es mukodott a szivattyu.Hogy lehetseges ez? Ugyanazt a voltot adja hosszu vezetekkel mint kozvetlenul a napelemnel.
Mérési adatok működés közben ?
Feszültség az akkunál, feszültség a motornál , áramfelvétel ?
Senki nem mondta hogy nem fog működni :)
Azt mondtuk hogy a nagy lesz feszültségesés vékony 100 méternyi vezetékkel ami káros a működésre és veszteségi teljesítményt generál. ( ha a megadott paraméterek jók ) Egyébként a 20 méteres hosszabító az 40 méter hosszú vezeték csak, tehát még a fele sincs annak amivel számoltam és lehet hogy vastagabb is attól mint amivel számoltam. Egy asi is ha töltés alatt van akkor ( napelemnél igen ha süt a nap) akkor 13,5-14 volt körüli a feszültsége, tehát van miből fedezni a veszteség egy részét. Mérési adatok nélkül ettől okosabbat nem tudok mondani sajnos.
Azt viszont még mindig nem tudjuk, hány wattos a szivattyú? Mert az áramfelvétele lenne még egy fontos adat a távolság és névleges feszültség mellett.

Válasszuk kétfelé a megoldást:
- van a professzionális, amikor a villanyszerelő számol feszültségeséssel, melegedéssel, üzemi paraméterekkel, hogy a szivattyú kapcsain is megjelenjen a névleges kapocsfeszültség és ezek tükrében telepíti a megfelelő vastagságú kábelt, ami minden körülmények között megfelelő,
- és van az amatőr, amikor házilag kísérletezünk és azt mondjuk, jó ez így működik. De vajon hozza-e a szivattyú a megfelelő teljesítményét és vajon mennyi áram megy el feleslegesen a vezeték fűtésére?
Hát Lacikám lehet sosem tudjuk meg a mérési adatokat.
lalibatyo írta: Hát Lacikám lehet sosem tudjuk meg a mérési adatokat.


Úgy tűnik... :D B verzió rulez! 8)
Sziasztok!

Sima hosszabbítóval lett megoldva. Ugyanannyit lehet mérni a napelemnél is, mint a 40 méteres vezeték másik végén. Szóval jól működik, a víz ugyanúgy folyik és a paprikák, paradicsomok szépen nőhetnek a kertben.

Üdv mindenkinek! :D
Nesze neked Georg Simon Ohm, a női logikán nem tudsz kifogni a törvényeddel! :roll:
Mi nők úgyis arra teremtettünk, hogy színt vigyünk a férfiak életébe. S lám, ez most is sikerült. :D
Ha terhelés alatt méred akkor van rá 10 ezermester újságom hogy nem lesz ugyanannyi :)
Lalibátyó! Nem szertném elorozni a verejtékkel megszerzett 10 db ezermester újságod. Így inkább elismerem: igazad van. :D (na meg talán te nagyobb hasznát veszed :wink: )
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég