Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Szakértők.

A következő problémával fordulok hozzátok.
Adott egy fűtőpatronos medencefűtés(6KW). A specifikáció szerint (http://medences.hu/webshop/wp-content/u ... adatok.pdf) és itt a 6 KW-os, 3 és 1 fázisra is rá lehet kötni, viszont a mellékelt linken is látszik, hogy 1 fázis esetén 26.1A az áramfelvétel. Namost nálunk csak 1 fázis van(1x32) (ami nem teljesen igaz, de erről majd később) és az első terv az, hogy kap a fűtés egy önálló, 3x4-es kábellel szerelt áramkört saját kismegszakítóval.
A dolgot még az bonyolítja, hogy nem tudom egyben kihúzni, hanem be kell iktatnom legalább 1, de inkább 2 kötést sorkapoccsal.
Mivel elég nagy az áramfelvétele, ezért felvetődhet a kérdés, hogy akkor mi marad a háznak. Ez a fűtés nyilván csak éjszaka menne, amikor is nincs igazából fogyasztás a házban, tehát nem főzünk, nem mosunk, semmi ilyesmi, ergó akár még elég is lehet.

Az lenne az első kérdésem, hogy ez a 3x4-es kábel­+2 sorkapocs kombináció elég lenne-e ahhoz, hogy ne égjen szét az első indításkor. Ahogy sejtem, a 6 KW-ot nem igényli folyamatosan, hanem csak a gyors felfűtéshez kell, de ebben nem vagyok biztos...nem értek annyira hozzá :(
Illetve mekkora kismegszakítót kellene rátenni a végére?

A második kérdésem az, hogy ugye említettem, hogy valójában van 3 fázis, de éjszakai áram és mérő van, amit nem használunk. Ezt valahogyan át lehet szereltetni, minősíttetni nappalivá? Tudom, hogy az ellenkezője a tipikus, tehát nappali áramot akarnak "éjszakaisíttatni", de talán ez is megoldható.

Köszönök minden választ előre is.

Molnár Péter
Közben még nézelődtem és arra jutottam, hogy valószínűleg teljesítmény bővítést kell kérnem, mivel a 26A nem biztosítható 25-ös kismegszakítóval, 32-est meg nem tehetek fel, mert a fő megszakító is 32-es :( Jól gondolom?
Ennek még kergető szivattyú is kell meg pár huncutság aztán ha bekapcsolod a mikrót akkor lecsapja a 32es biztit. Bővítsél ne centizz. Amúgy milyen hosszú az a vezeték ?
lalibatyo írta: Ennek még kergető szivattyú is kell meg pár huncutság aztán ha bekapcsolod a mikrót akkor lecsapja a 32es biztit. Bővítsél ne centizz. Amúgy milyen hosszú az a vezeték ?


Szia! Nos, a rendszer már össze van rakva. A mester azt hitte, hogy van 3 fázisom(belenézett a szekrénybe, de az éjszakait látta meg csak vmiért). Így is van bekötve, 3 db kismegszakító a medence oldalon, amivel 2KW-ént tudom felnyomni a szálakat. Természetesen szivattyúval együtt, mivel keringetés nélkül nem is megy a fűtés. Elvileg 4KW-ot is bír(kipróbáltam), egy 3x2.5-ös madzag van jelenleg, de hosszú....25-30 méter. A 3.-at nem merem bekapcsolni :)

Egy szónak is 100 a vége, bővíteni fogok, az a tuti. Illetve a második kérdésemre nem tudod esetleg a választ? Éjszakai rész 3 fázis, de rajta van az qrva kapcsoló, illetve éjszakai mérőnek van bejelentve. Ezt akarnám átminősíteni nappalivá...nem tudom, hogy működne-e. Mert akkor nem tökölnék az egy fázissal.
Üdv!

Hát ez egy kisebbfajta katasztrófa, nem csak a kivitelezés, hanem az előre gondolkodás oldaláról is.
25A-hez szabvány szerint legalább 6mm2 vezeték szükségeltetik, a 4mm2 olyan max. 4kw, de inkább kevesebb teljesítményre használatos, így helyből ennyire emlékszem.
A kötés az olyan, mint a varázsige. Valahogy mindenki ettől várja a csodát. De amit meg lehet kötni, az tovább is lehet húzni, de előzetesen fel kellene mérni, milyen hosszra kellene vásárolni vezetéket, a szaküzletekben pedig mindig van annyi, hogy el is adnak belőle, olyan hosszra, amilyenre kérjük. Az elektromos tüzek sohasem a falban lévő vezetékekből, hanem a kötődobozokban lévő, idővel korrodálódott, megnövekedett átmeneti ellenállással rendelkező kötésekből és kötődobozokból indul ki. Nem egy ilyen összeolvadt vezetékgubanccal találkoztam már, de ezt majd a köv. alkalommal vesszük. De egy pl. villanyboilerhez a vezeték szintúgy kötés nélkül, ha több dobozon is megy át, megszakítás nélkül kell lehúzni, pedig az egy picit kisebb teljesítmény.

Egy fűtőbetét még a sütőben sem viselkedik úgy, hogy most meleg van, akkor kevesebb áramot veszek fel. A termosztát vagy annak megfelelő vezérlő elem, a beállított hőmérsékletnek megfelelően rövidebb-hosszabb időre bekapcsolja, és most ne keverjük ide az intelligens megoldású eszközöket, mert az más lapra tartozik. Ez itt nem az.

Az éjszakai áram pill. vezérelt áram néven fut. Többször már jeleztem ez nagyjából azt jelenti, hogy hozzávetőleg 24 óra alatt 8 óra időtartamban lesz feszültség alatt a kimeneti pont. Aki melegvíz előállításra használta fel, bizony sokan panaszkodtak, hogy ez nem mindig akkor és úgy adja a kellő meleget, amikor és ahogy az igények felmerülnek, így sokan át is köttették nappalira a boilert, vagy egyéb vízmelegítőt. Hogy ez működne egy medencénél, azt nem tudom.

A patron, adattáblája alapján köthető deltába illetve csillagba. Hogy ez hogy megvalósítható, azt nem tudom, ilyennel még nem találkoztam. Szép dolog a matematika, de laikus mindig szeret összeadni, de hogy most teljesítménybővítés címén ld (40-32)*4000= 32 000 Ft-t kifizessek, hogy működjön a medence fűtés. hát az nekem kicsit sok.

Nem tudom, mit javasolt a helyi mester, de én a következőket tenném:
1: Nem lett taglalva, az éjszakai 3F milyen biztosítókkal szerelt. Vélhetően régen elektromos fűtés volt a házban, abból maradhatott meg, mert az elektromos kályhák voltak 3F bekötésűek. Ha legalább 3x10A, már kedvező, erre kötnék rá az első körben, hogy a meglévő vezeték mellé még két 4 mm2 vezetéket behúzva - megszakítás és kötések nélkül- a két végpont közé. Az éjszakainál mindig volt egy áramtalanító kapcsoló - régebben boiler kapcsolónk is hívták - egy nagyméretű 3 sarkú leválasztó kapcsoló, ahol rá is lehet kötni gond nélkül az "éjszakai" áram hálózatra, áramvédő kapcsolóval kiegészítve.

2. Ha nem lenne elegendő ez, idővel kitapasztalva, meg lehet próbálni átkötni nappali 1F-re, és nem is lenne szükséges vezetéket cserélni, csak a az egyes vezetékeket alkalmasan párosítva - ld 4+4=8 > 6 mm2 - meg lehetne táplálni egy fázisról is. Egy 25A "C" típusú biztosító tökéletes megoldás erre, mert a biztosító mind zárlatra, mind túláramra méretezett, a "C" típus ebben a megfelelő választás. Bár a védővezető kissé megsínyli, mert annak hivatalból meg kellene egyeznie keresztmetszetileg a fázisvezetővel, de mert ezen általában áram nem folyik, kiegészítve itt is egy áramvédő kapcsolóval - ld Fi-relé 40A/32mA - tökéletes védelmet biztosít nem csak a medencének, hanem a háznak is, persze, ha még nincs.

Nem ismert, milyen hosszban kell vezetéket húzni, nem tudom, egyáltalán csövezve van-e, vagy rosszabb esetben egy 16-os csővel, triviálisan 13,5-s csővel oldották meg, bár ilyet ma már legfeljebb gégébe és világítás vezetékhez használunk, 4mm2 MKH vezeték 130-150Ft/m árral számolva, hát nem egy nagy tétel. Általában az ilyen rendszerekhez előírnak mindig áramvédő kapcsolót is, ez a linken nem lelhető fel, ez még hozzá jöhet a költségekhez. '1F bekötésnél érdemes egy időkapcsolót is beiktatni, pl. este 10 és hajnali 6 közt használva az áramot, mert akkor biztosan gond nélkül lehet felfűteni a medencét, de nem sütünk pitét a sütőben, vagy éppen nem a nagymosást rendezi az asszonyka.

Át kell gondolni, mely megoldás kedvezőbb elsőre, mely kivitelezhető, egyáltalán van-e lehetőség plussz vezetékek behúzására, mert ha nem, hát akkor tényleg le kell ülni gondolkodni, i is lenne a megfelelő.

Hát nekem elsőre ezek a megoldások jutottak eszembe, de biztosat a helyi körülmények ismeretében lehetne mondani.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Először is nagyon köszönöm a kimerítő választ :)

Másodszor a kritika nagyon is jogos, valóban nem lett ez igazából átgondolva. A megoldás meg igazából adott volt, ilyen fűtőt szereltek fel én meg simán bexoptam a kivitelezőnek, hogy ez a meglévő infrastruktúrával csont nélkül menni fog. Sajnos nem igazán vagyok a téma szakértője és akkor finoman fogalmaztam, de próbálom betömni az ismereteimen tátongó lyukakat.

Nos, az 1. pont kapcsán telibe trafáltál, valóban elektromos fűtés volt annó, hőtárolós kályhákkal. Megnézem, hogy mekkora biztik vannak rákötve, szerintem erre fogunk inkább menni, de majd megvitatom apósommal, aki egyébként villanyszerelő. Persze, jöhet most, hogy hol volt a papa, amikor ez az egész indult, sajnos kórházban egész nyáron, így vajmi kevés rálátása és lehetősége volt a műszaki ellenőrzésre :(

Nagyon köszönöm még egyszer a válaszod, valóban hasznos dolgokat fogalmaztál meg.

Maradok tisztelettel és köszönettel:

Molnár Péter
Kedves Péter!

Mint ahogy két dudás egy csárdában, úgy két villanyszerelő sem fog pontosan megegyezni adott dolgokban.
Az óra alatti biztosító talán a legkönnyebb, ha színjelölésű akkor a piros a tuti, a zöld már kevésbé. De ha feliratozva van, akkor valami XXA jelzést kell keresni.
Egyébiránt, nem nehéz abban szakértőnek lenni, amiből próbál megélni az ember, a gond az, hogy napjainkban annyira összetetté vált már a villanyszerelés is - ld okosított házak, vagy akár egy egyszerű kapunyitó elektronika - hogy nehéz mindenben a toppon lenni, a környéken igazából fűthető medencével én sem futottam még össze, de talán nem is baj.
Sok sikert a kivitelezéshez és jobbulást a mesternek ! :)

Üdvözlettel:
Medvegy János
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég