Szerző:
jmedvegy » csüt. dec. 28, 2017 10:38 pm
Üdv!
Hát ez egy klasszikus eset. Hasonló történik, ha energia takarékos izzó kerül visszajelzős kapcsoló körbe, időszakonként fel-fel villan.
A problémát tulajdonképpen az okozza, hogy a lámpákban van egy feszültségcsökkentő kapcsolás, melyről a LED-ek működnek. Mivel a LED nem hajlandó váltakozó feszültségről működni, a bejövő hálózati feszültséget egy belső kapcsolás egyenirányítja, valamint a villogás elkerülésére alkalmaznak egy kondenzátort is. Maga a kapcsoló viszont úgy tud jelezni, hogyha kikapcsoláskor a terhelésen (LED izzó) keresztül megkapja a nullát. Így zárul a kör, ha kis áram is, de folyik folyamatosan az izzón át, mely egyben tölti is a belső kondenzátort, és amikor azon a feszültség eléri a LED-ek nyitási feszültségét, kisül, felvillantva azokat, és a folyamat kezdődik elölről. Amikor bejöttek az első energia takarékos izzók, első körön engem is próbára tett, de egy kis után gondolkodással, meg persze először bontottunk mi is dobozt, kapcsolót, mindent, rájöttünk a titokra.
A villogás csak a kapcsolók hagyományos kapcsoló gombra cserélésével oldható meg, minden más esetben együtt kell élni ezzel a problémával. Vannak típusok, melyeken ilyen nem tapasztalható, de ez jobbára szerintem valamiféle konstrukciós megoldás, a gyártók utálnak többet belepakolni a készülékbe, mint ami feltétlenül szükséges a működéshez.
Másrészről, az irányjelzéssel rendelkező kapcsolóknál a cél, hogy lássuk, merre is keressük. Ha ez olyan helyen van kialakítva, ahol több kapcsoló is van pl. egy soroló keretben, ld. pl folyosón, akkor célszerű a fedelek felcserélésével esetleg egy másik körre átrakni a jelzős gombot, vagy ha másképp nem, mivel a legtöbb típusnál a kapcsoló, keret és fedél külön-külön is megvehető, tegyünk egy hagyományos kapcsoló fedelet a leveit hullató fenyő alá, majd örüljünk meg neki, és cseréljük le az így fellelt gombra
.
Visszajelzős gomb az egysarkú, kétsarkú ( külön jelzéssel), kereszt és váltó (alternatív) kapcsolókra rakható fel, minden más ilyen képességgel ezidáig nem rendelkezik, de lehet hogy van már újabb megoldás, én ilyennel még nem találkoztam.
További kellemes Ünnepeket!