Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Az ezermester 1998.10-es számában találtam egy elkó mérő-készülék kapcsolási rajzát, érdekelt a dolg ezért megépítettem.Amit nem értek a leírásból az, hogy a lednek, ha nem mérek kondenzátort, akkor kell-e villognia vagy folyamatosan világít vagy semelyik. Nekem perpillanat ha nem mérek akkor is villog, ha beteszek egy kondit, akkor is villog de más ütemben. A potméterekkel sem tudom bekalibrálni úgy, hogy nekem érthető legyen a működése. Ha valaki megcsinálta ezt a mérőt és tud okosat mondani a működéséről akkor azt megköszönném.
Üdv!

Először azzal kezdeném, hogy az általad megépített kapcsolás leginkább a saccográf kategóriájú mérőművek közé tartozik, tehát ennek megfelelően használd a mérési eredményeket. Első olvasatra nincs megfelelően beszabályozva kapcsolásod, vagy elképzelhető hogy rosszul építetted meg, azonban ez csak a nyák átnézése után lenne megállapítható bizton.

A leírásban kissé megtévesztő a fogalmazás, ezért kissé pontosítanék. Van egy töltőkör, ami a PNP (BC556) tranzisztorra épített potméterek és a mérendő kondenzátor alkot. Minél nagyobb a K kapcsoló által bekapcsolt ellenállás, annál kisebb kapacitású kondenzátort tudsz mérni. A mérendő kondzátoron feltöltött töltést periódikusan süti ki a műveleti erősítő egyik felére épített oszcillátor és NPN (BC140) tranzisztor. Ha nincs mérendő kondenzátor, akkor a komparátor nem-invertáló (+) bemenetére a P1, P2 osztó által beállított potenciál kerül, és ez eltekintve triviális esetektől, magasabb lesz, mint a komparátor invertáló (-) bemenetére jutó, dióda által beállított. Ezért ilyenkor, amíg a mérőpontot az oszcillátor nem zárja rövidre, a led villog, az oszcillátor frekvenciájának megfelelő ütemben.
A beszabályzáshoz próbáld meg a következőket: a mérő pontra ismert értékű, és a leírásban jelzett nagyságrendű, lehetőleg a kisebb értékeknek megfelelő kondenzátort kapcsolj. A P1 és P2 és a sorba kapcsolt osztó határozza meg, hogy milyen feszültségre a a K kapcsoló által kiválasztott R pedig, mekkora árammal töltődhet fel. Állítsd a P1 a testhez mérhető (- sarok) legnagyobb feszültségértékre, a P2-t pedig maximumra. Ha minden OK, akkor a led elvileg nem gyulladhat ki. (Ha igen, akkor a körben lévő 2k7 ellenállás értékét csökkenteni kell.) Csökkensd P2-t kb. középső állásig. Ekkor a lednek kisebb szinten valahol, de fel kellene villannia. Ha nem villogna, a csökkentést a P1-gyel folytasd, amíg a led nem kezd villogni. Ekkor lép fel az a helyzet, amikor a kisütés és töltődés egyensúlyba került, és ami arányos a kondenzátor értékével. Ne nyúlj a továbbiakban P1-hez, és ismételd meg a mérést más, de hasonló nagyságrendű kondenzátorokkal ebben az állásban. Értelemszerűen, ha P2-vel már elérted, hogy a led villog, akkor ismét növelni kell a P2-t és P1-gyel folytatni. A továbbiakban ne nyúlj P2-höz, és más mérési tartományokban ismételd meg az eljárást. Ha P2 itt szabályozni kellene, akkor mérd meg az értékét, és a K kapcsolóval együttesen esetelegesen kiválaszthatsz egy konkrét értéket ehhez a tartományhoz, vagy visszatérsz az elejére és új beszabályzással kezded az eljárást elölről.

Bár kissé hosszadalmasnak tűnik a beállítás, a gyakorlatban vélhetően nem lehet több pár percnél. Ha a fent leírtak nem vezetnek eredményre, akkor célszerű átnézni a kapcsolást, megfelelően lett-e összeállítva, ha igen, célszerűen változtatni kell az oszcillátor frekvenciáján (33k vagy 4u7) az ellenállás vagy kondenzátor értékének csökkentésével. Értelemszerűen ekkor gyakrabban süti ki a mérőkört, viszont egy határnál már nem érdemes tovább menni, mert a rövid felvillanások miatt nem lesz érzékelhető az egyensúlyi állapot.

Remélem sikerült kissé rávilágítanom az áramkör működésére, és eredményesen tudod használni a jövőben.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdvözöllek!
Köszönöm a segítségedet, sikerült bekalibrálnom a mérőt. Egy fél napot elkínlódtam vele, de azért összejött a dolog. Több tucat kondit mértem meg vele, pár csökkent értékűt is sikerült kiszürni.Tehát működik, részemről bevált a mérő. Mégegyszer köszi!
Szia! Én is megépitetettem ezt a kondenzátorméröt amit te , és nekem is villoga led ha kell ha nem .légyszi ird le hogy mit kell csinálnom hogy jol müködjön és egy kicsit ird le azt is hogy hogyan mérsz vele hogy kalibráltad be Elöre is köszönöm a segitségedet nekem is nagy szükségem lenne rá mert nincs mivel megsaccoljamaz elektrolitokat ...mégegyszer köszi és várom leveled akár az e mail cimemere is üdvözlettel Dénes!
Üdv!

Ellenőrizd, hogy a megfelelően állítottad össze a kapcsolást, aztán próbáld meg a lent megadott beállításokkal bekalibrálni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok .Jo napot kivánok. Jomagamat is érdekelne a müszer kapcsolási rajza ,hogy én is megépitsek egy illyen müszert.lajos
Sziasztok!Ez a kapcsolás csak a kondik értékének megsaccolására alkalmas ,ennél joval pontosabb mérést tesz lehetövé az alábbi linkröl letölthetö egyszerü kapcsolás,Egy digitális vagy analog voltmérövel jelzi ki a konkrét értéket .tv javitáshoz használtam és használom tv.kben levö elektrolitok kapacitásának mérésére ,nagyon meg vagyok elégedve vele .még egyszer sem hazudott .valahányszor kicseréltem az általa "gyengécskének" mért kapacitásu kondit, meggyogyult a hibás készülék ugyhogy merem ajánlani mindenkinek aki olcso ,és használhato készüléket akar egyszerüen összehozni
http://www.sendspace.com/file/7kj7k9
perszre lehet épiteni ennél sokkal komolyabbat is ha valakinek nagyobb igényei vannak tisztelettel dddemeter!
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég