Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Fóromozók . A következő problémához, megoldásához, kérem a segitségeteket. A fürdőszobában gázbojler szolgáltatja a melegvizet, a zuhanykabin közelében nincs semmiféle elektromos csatlakozó, a vizvezeték utcai hálózatról jön. A probléma a következő : Zuhanyzás közben néha áramütés szerűt lehet érezni, a tusolót fogva, vagy a csaptelep megfogásakor , ha felemelem egyik lábamat erőssebben jelentkezik a jelenség. Ez a lakás többi csaptelepén nem tapasztalható, még a füdőszobai mosdónál sem. Várom véleményeteket .
Tisztelt feripapa !
Jelen esetben gondolom a statikus elektromosság kizárható. Ez a probléma összefüggésbe hozható e valamilyen készülék beszereléssel vagy valami korábbi villanyszerelési munkával? Gondolom nem állandóan volt hanem csak egy ideje van. Én a védőföld és a vízvezeték összekötésére gyanakszom, úgy hogy a védőföld az a "levegőben lóg" és van valami hibás (földeléses) készülék ami időnként bekapcsol ezért nem tapasztalható állandóan a probléma. Még az is előfordulhat hogy egyik másik konnektornál "felcserélődött" a nulla és a föld. Ezt egy szakember célműszerrel könnyedén megállapítja. Ha semmiféle műszerezettséged hozzáértésed nincs akkor egy elektromos rendszer felülvizsgálatot javaslok szakember által.
Maximálisan egyetértek lalibatyoval sok lakást szereltem a gazda egy hosszabitóval lepet meg .Mivel kéthetenként volt odahaza mivel kovács a szakmája szombat vasárnap a fürdökád enyhén csipet a hosszabitó konektorában nula földelés fölvólt cserélve.javaslom ijenirányu keresést. hejesirásért bócs, üdv. Öreg.
Ajánlom az elektromos hálózat átvizsgáltatását és ÉV relé felszereltetését.
Az egész hálózat átvizsgálása jó,de a főldelt fogyasztok főleg és ha miden jó, utána a fi relé.Ma kellet egy bójlert kikötnöm hatvanfokigfelfüt midig és a firelé leold hiba a fütöbetét.Bocs hogy újra ittvagyok üdv Öreg.
Valami mégsem stimmel, ha a vízvezeték is szabályosan lenne földelve, nem juthatna kóboráram a zuhanyzóig. Felteszem, valahol a vízvezeték földelése nem folytonos.
Helló, üdv mindenkinek sajnos hetven felet lassan kapcsol az ember. A szabvány emlékeim szerint azt írja hogy közös potenciára kell hozni a gáz-víz-közpntifűtés-villany hálozatot, egy tulajdonon belül, továb nem okoskodom sajnos elégé időrabló de remélem sikerül sok szerencsét Öreg.
oregfiu írta: ... közös potenciára kell hozni a gáz-víz-közpntifűtés-villany hálozatot, egy tulajdonon belül, ...

Üdvözletem!

Elsőkörön minden elismerésem, hogy így hetvenfelé bemerészkedik Bátyám az internet szeszélyes világába. Félreértés ne essék, minden tiszteletem az Öné. A fentihez lenne egy apró észrevételem, illetve tanácsom.

A közös potenciál mellett - mindent összekötni mindennel elv alapján - még össze kell kötni a ház, vagy épület földelésével legalább egy, de célszerűen akár több helyen is. Ez a varázslatos EPH hálózat (egyen-potenciálra hozó hálózat). Viszont érdemes belekötni a házban lévő nagyobb fémtárgyakat is, pl vas szerkezetű lépcső, galéria korlát. stb.

Ha a zuhanytálca fém, elképzelhető, hogy a tálca bekötése az idők során elkorrodált, ezért "levált" a hálózatról, és mivel az ember fürdés közben, samponoknak hála, igen jó vezetőnek tekinthető, így a legkisebb potanciál különbséget is észreveszi. (Volt hasonló esetem, ott a kádból kilépve tapasztaltak hasonlót, de az egy másik történet.) Lábat felemelve gyakorlatilag az árameloszlást változtatjuk meg. Csapnál állva általában az emberfia papucsban teszi mindezt+ szárazra dörgölte magát, ez szubjektíve vagy tapasztalja vagy sem.
Ennek analógja a vakfázis esete is, amikor a falban futó, áramjárta vezeték némi elektromos potenciált gerjeszt a mellette lévő, be nem kötött "lógó" vezetékben, amit akár fázisceruzával is ki lehet mutatni, viszont nem ráz :D . ez történhet meg a tálca földelésével is, mivel egykoron az éjszakai áram vezetékét úgy kellett volna kialakítani, hogy az órától a fogyasztóig megszakítás nélkül, közvetlen kellett volna elvinni, de nem egy helyen kissé átalakítva - ma már nyugodtan el lehet mondani - a téli fűtésrásegítés is erről a körről ment. Lehet, hogy valahol, valamely kötés oxidálódott be, és már nem funkcionál rendesen. Így a tálca vezetékestül a "levegőben lóg".

Mivel időközben kiderült, hogy elektromos boiler van a fszobában, elsőkörön annak a tápvezetékét és bekötését, elsősoron a földelő vezetékét nézném át. Mivel - mint írja - leoldott a az áramvédő (fi) relé, mindenképpen egy szigetelés vizsgálatot lenne célszerű elvégezni a boileren, vagy áramtalanított állapotban szemrevételezni, nem-e sérült a boiler test, és nem jut víz a kapcsoló környékére, mert akkor bizony sajnos komplett csere, javítgatni kisiparilag ez nem nagyon megy.
Ha ez rendben, és már elég régen - legalább 5 év vagy ha hosszabb ideje volt cserélve -, akkor egy komplett - anóddal, betéttel, talppal stb - cserét végeznék, ha egyébként maga a boiler test épnek tűnik, és nem talál vizet a kapcsolót fedő műanyag záróelemben. Bár úriember biztosra nem fogad, ez utóbbi tartom legvalószínűbbnek.

Ha valamelyik, vagy éppen egyik sem vált be, akkor kérnék egy visszajelzést, és megyünk tovább. :P

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Heló mindenkinek üdvözletem, nem vagyok sértődős tanúlni meg még midig szeretek különben itt sem volnék. A feripapa lakhejét nem ismerem én csak a véleményem írtam, egy jó szakembert javaslók, a jmedvegy úrnak rében vagy egészben igaza van. Vitát nem kívánok nyitni, mindenkinek jó egészséget kíván az öreg.
Ez a jelenség ismerős: villanybojlernél tapasztaltam hasonlót és akkor, amikor megfogtam a csapot (kádban ülve...). Kimondottan csípett, sőt rázott.
Lehet, hogy álmodtam, de mintha olyat hallottam volna, hogy vízkövesedés okozhatja a bojlerban. Erős vízkövesedés. Nem tudom lehetséges-e. Valami esetleg áthúz...

:)

M
Üdv!

Ilyen csak akkor lehet, ha a boiler és a kád eltérő potenciálon van, egyébiránt nem kívánom magam ismételni ld. alant. Ez csak potenciál különbséggel magyarázható.
A vízkövesedés leginkább a fűtőszálat veszi igénybe, mert nem tud olyan mértékben hőátadást produkálni, mint egy egy fémtiszta esetben. Adott esetben túlmelegszik, a fémburkolat jobban kitágul, mivel ciklikusan kitágul-lehűl, helyileg itt-ott meg is repedhet, a repedésen nedvesség kerül belülre, kész a zárlat, vagy helyileg elég a fűtőszálat alkotó cekasz-szál, és megszakad.
Ha meg valami áthúz, akkor meg már régen rossz...

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv.
A mosógépem,folyamatosan nyomja a vizet a gépbe,mi lehet a probléma ,én a mágnesszelepre gyanakszom,de ha van valakinek valamilyen ötlete,tanácsa szívesen elfogadnám, :roll: előre is köszi a válaszokat.
Típus hiányában csak általánosan az okokról:
- kosz a szelepben. a vízszelep egy finom kis szerkezet, kicsi furatokon átmenő víz nyitja ill. zárja a szelepet, az elektromágnes csak a víz útját tereli. Ha valamelyik kis furat eltömődött, vagy a mágnes megszorult, akkor folyhat a víz folyamatosan. Ha kihúzva a konnektorból a mosógép csatlakozóját továbbra is rendületlenül folyik a víz, nagy az esély a mechanikus hibának
- nyomáskapcsoló hibája, folyamatosan alacsonynak érzi a vízszintet.
- programkapcsoló hibája. A mechanikus programkapcsolónál a vízszintszabályozó megszakítja az áramkört, így ez nem valószínű, de elektronikusnál a vezérlő triac hibája miatt folyamatosan nyitva lehet a vízszelep.
Üdv.
Köszi a tanácsokat,a vízszelep, volt a hunyó,cseréjével megoldódott a probléma,1000 ft.-alkatrész,még-egyszer köszi...
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég