Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3
üdv!
LG márkájú microsütő, inditáskor lassú fordulaton kezd el forogni majd fokozatosan éri el a megfelelő fordulatszámot. Ezt érdekes hallani is. Amúgy tökéletesen teszi dolgát. A gép nem egy öreg darab, nem történt vele szabálytalan melegítés de gondolom az nem is befolyásolná a meghajtó szerepét. Lehetséges, hogy megszorult de még küszködik egy párszor mielött véglegesen nem fog elindulni? Szétbontás elötti tanácsaitok ?
Köszönöm
Üdv!
Arra gyanakszom, hogy a tálcaforgató tengely szorul, vagy a görgős gyűrű, ami az üvegtálca alatt forog. Ez lehet kiömlő étel, folyadék miatti szorulás.
A tálcaforgató motor a mikrókban általában szinkron motor, ami egy fogaskerék áttétellel hajtja a tányérforgató tengelyt. A szinkronmotornak csak egy üzemi fordulatszáma van, amit a hálózati 50 Hz-es frekvencia határoz meg. Ha túlterhelik - kiesik a szinkronból -, akkor leáll és megpróbál újra elindulni. Gondolom ezt érted az "érdekes hallani is" alatt.
Érdemes lenne először ezt a görgős műanyag gyűrűt megnézni, hogy a görgőit könnyen el tudod forgatni, vagy csak nehézkesen szorulva mennek. Ha szorul, áztasd be vízbe, amíg újra könnyedén nem forog.
Ha görgőkkel nincs semmi baj, akkor a következőt nézd meg: rakj egy kis pohár vizet a tányér szélére, és nézd meg indulás után hogyan forgatja a tányért. Láthatóan akadozva, rángatózva megy, akkor valami fogja a tengelyt, vagy az áttételmű szorul. Ekkor már ki kell szerelni a mikróból és megkeresni, mi okozza a szorulást. Előfordulhat, bár nem gyakori, hogy a szinkronmotor tengelye szorul, akkor egy-egy csepp műszerolajjal meg tudod kenni mindkét oldalán a tengelyt.
Hello !
Mikró szereléssel csak óvatosan mert több ezer voltos tápegység van benne, és feltöltött kondenzátorok is amik a konnektorból kihúzás után akár percekig de esetenként még órákig is megtarthatják töltésüket és komoly áramütést okozhatnak. Sőt az erős sugárzás sem veszélytelen ha sikerülne bekapcsolni nyitott ajtóval és leszerelt burkolatokkal.
Tehát ha nem tudod mit csinálsz akkor ne nyúlj hozzá kivéve azt a tisztítást amit az előttem szóló ajánlott.
Üdv !
Köszönöm szépen a tanácsokat, még időben, úgyanis egy "felületes" tisztitáson már túl vagyok. Ezt úgy értem, hogy eddig csak olyan hiba elhárításokkal próbálkoztam ami nem igényelt megbontást. A pohár próbát elvégezve valóban szakaszosan forog a tányér. A tálca alatti görgös gyűrű akadálymentesen gördül, ellenben a tálcaforgató tengely műanyag perselyét eltávolítva mintha egy kissé könnyebben járna, viszont még változatlanul itt van az inditáskori fokozatos fordulatfelvétel problémája. Természetesen tudom, hogy annak a perselynek ott a helye, de ez a próba is "valami" szorulásos hibára enged következtetni. Mindenesetre a további szereléssel óvatosan.
Üdv !
A belső térben felül van egy kb.5x12 cm-es lemez, amin égésnyomok láthatók, ez milyen hibára utal :?: (ELEKTA típus)
Ehhez jó lenne valamilyen fotót mellékelni, vagy konkrétabban behatárolni a jelenséget, így nehéz találgatni. Konkrét égésnyom, vagy csak elszíneződés?
Plaszlo írta: Ehhez jó lenne valamilyen fotót mellékelni, vagy konkrétabban behatárolni a jelenséget, így nehéz találgatni. Konkrét égésnyom, vagy csak elszíneződés?

Ez a lapocska biztonsági okból van, ha pl vasedény került a mikróba, akkor kiég, és meggátolja a komolyabb meghibásodást. Cseréjével ismét jól működik a mikró. Csak azt nem tudom, miből van és hol lehet beszerezni?
Ilyesmi balesetre gondoltam, de a szervizen kívül hol kapható ez a lemez..............passz.
Steve69 írta: ...Ez a lapocska biztonsági okból van, ha pl vasedény került a mikróba, akkor kiég, és meggátolja a komolyabb meghibásodást. ...

Üdv!

Azért ez így nem teljesen korrekt. Ha beraksz egy fémedényt, és a keletkezett reflexió tönkrevágja a mikrohullámú teljesítményt adó magnetront, aligha fog megjavulni, pusztán ezen műanyag lap cseréjével.
Ez egy átalgosan tekintve egy olyan dielektrikum, amely meggátolja, hogy a szennyeződés jusson a tápláló csőtápvonalba, ott lerakódva éppen a kisugárzott teljesítményt vonjon el. Mivel a mikróban az ételek párolognak, zsíros étlekenél nem ritka, hogy némi sercegéssel olaj vagy zsír is fröcskölődik a falra, ami könnyen összegyűlik ez alatt a műanyag lap alatt. Ott a sugárforráshoz közel, koncentráltan nagy energiát kap, aminek hatására az anyagok elszenesednek, valamint a helyileg keletkezett hő a lapot magát is megolvasztja. Célszerű a megfeketedett részeket eltávolítani, a szén is jó vezető, a belső takarítás során is időnként ellenőrizni az állapotát.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Milyen igaz!!
Én az a hülye műszaki vagyok, aki már túlmegy az ok-okozati problémákon. Ismerem a mikró működését, korlátait, ezért nem rakok fémet, vagy fémes bevonatú edényt a mikróba és fröcsögő étel melegítésekor letakarom egy másik tállal. Időnként ki is tisztítom, így bevallom elgondolkoztam, hogyan lehet megégetni, és hogyan működhet egy ilyen "mikróvédő lapka".
Hááááát, csőbe lettem húzva! Köszönöm a kimerítő választ Jmedvegy, helyreállt a lelki egyensúlyom. :lol: :lol:
Laci!

A jó pap is holtig tanul, akkor én már nem is mondok semmit! :D :D
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Philips márkájú mikro belül a jobb oldalon levő nyilásnál,ahol a takarást egy csillámpapir biztositja gyenge szikrázás volt látható. A csillámon gyenge koromfüst öt vettem észre.A mikrot természetesen áramtalanitottam.Olvastam az esetlegességekrőlPl. fém tárgy, vagy elkoszlódás, de ezek nem állnak fenn. MI a teendő ? Kérem a hozzáértők válaszát.Köszönöm.
Az a takarás a Magnetron kimeneti nyílását takarja, itt a legintenzívebb a mikrohullámú sugárzás. Megnéztem a munkahelyemen lévő két mikrót, az egyiken csillámlemez, a másikon műanyag takarólemez van. A csillámlemezen nem láttam égésnyomokat és szennyeződést, de megtapintva zsíros/olajos a felülete, enyhén ragacsos. Próbáld oldószeres valamivel - pl. hideg zsíroldó - tisztítsd le. Az égésnyomokat is távolítsd el, mert az elszenesedett rész tovább fog égni.
Üdv!

Vélhetően elkoszolódás lesz a problémád forrása, bár konkrétan nem írtad, hogy a szikra mely részen látható, alsó szélen vagy a teljes felületen, de a csillám lemezről annyit érdemes tudni, hogy a csillám egy ásványi anyag, ami nagy hőmérsékletet és nagy szigetelési ellenállást biztosít. Régen az elektroncsövekben használták. Ilyen helyekre gyakorlatilag kézenfekvő és ideális megoldás. Ezen lapok látható része, mivel gondos asszonykezek :D általában mindig kitörlik a sütőteret - tisztának látszanak, a jelentősebb koszolódás a lap túlsófelén, annak is az alsó részén gyülemlik fel. Ha tapintás olajos, zsírosra emlékeztett, akkor az biza, szennyezett...

Másodrészt a mikrohullámú sütőkben a műanyag vagy éppen csillámlap nem csak mechanikai védelmet biztosít, hanem egyfajta illesztést is biztosít a magnetron tápvonala és a szakadásnak tekinthető sütőtér között. Ha a felület elszennyeződik, mivel az energia nem pusztán csak "vizes" anyagokban nyelődik el, az itt lévő szennyeződés előbb-utóbb oxidálódni "égni" kezd, és ez a égési hőmérséklete már károsíthatja a szigetelést, mitöbb, energia elvonás mellett az illesztést is megváltoztatja, így kisebb, kevesebb energia jut a belső térbe. Üzemközben a szigetelő két oldalán jelentés potenciál kölünbség is van, ami a gyengülő szigetelési szilárdság esetén akár gyenge ívkisülésekhez is vezethet, de ez már - ismerve a lap adott vastagságát - jelentős mérvű károsodást feltételezne. Műanyag lap esetén nem egyszer a lap maga egyfajta alakváltozást szenved, magyarán mintha kissé "megolvadt" volna..
Elmélet után jöjjön a gyakorlat.
Tanácslom, vedd ki a lapot - általában egy csavar, vagy a kialakított fészek rögzíti a helyén - és mivel a csillám vizet nem vesz fel, akár meleg, mosószeres vízben is alaposan mosd át, majd szárítsd meg. Vigyázat, a csillám hajlítószilárdsága gyakorlatilag nulla, azaz könnyen törik!! Mosószeres, vizes - de nem csöpögő vizes!! - ruhával a nyílás környékét is alaposan tísztísd meg, majd egy másik szárazzal szárazra kell törölni. Természetesen alapvetően áramtalanított, kihúzott dugaszú készüléken dolgozz, és ne még vélelenüs se kerüljön víz, vagy mosószeres oldat a belső részekbe!!
Hagyd nyitva az ajtót, és hagyd az egészet átszellőzni. Visszaszerelve a lapot egy pohár víz felemelegítésével ellenőrizd az eredményt. Ha sikerült minden megfelelően kisztítani és szárazra törölni, nem volna szabad semmilyen felvillanásokat látnod. Ezt az eljárást a mikro használatától függően a fél évente érdemes megismételni.
Azonban még egy kávéspohárban felejtett kiskanáltól nem fog egy ilyen eszköz tönkremenni, viszont állandóan ennek kitéve a fém, mint reflektáló felület, hosszútávon valóban tönkreteszi(heti) a sütőt.

Remélem még sokáig tudod majd melegíteni a reggeli kávéidat kedvenc mikródban.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Hello!

Nékem van egy 3 éves mikróm, ami két éve a pincében lebzsel.
Mindössze egy évet működött.
Egyszer csak nem indult be.
Mit lehet ezzel kezdeni?
Mennyibe kerül egy olyan nagyfrekvenciás izé?
Van benne egy kis panel elektronikus alkatrészekkel, az mennyibe kerül?
Talán megjavítanám, ha megéri.
Most két éves az új, rohadt drága (D) volt, akcióban 8.900 Ft.
Ez eddig jó.
Van valami tapasztalat, vagy szerelő a fórumon?
A választ előre is köszönöm.

Üdv: Táltos Károly
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég