Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
25 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni olyanban hogy van egy hifi torony amelynek a hangfalaiban egy 50w és 6 Ohm-os hangszórók vannak,ebből az eggyik kiszakadt és ezt kellene kicserélni. Én már interneten néztem hátha meglehet rendelni ilyet de csak 8Ohm-os van és 4 Ohm-os van, hangszóró átmérője 13 cm.
A kicserélése nem okozna gondot, de lehet hogy valami ellenállást be kell építeni, ehhez viszont nem értek milyen alkatrészek kellenek hozzá.
Köszönöm a segítséget
Asztalos József
Üdv!

Egy kissé összetettebb a probléma, mint az elsőra adódik, de remélem sikerül a lényeget megvilágítanom.

Amit keresel azt gyakorlatilag hangváltónak nevezik, és elvileg ez az ami illeszti az egyes hangszórókat az erősítő kimenetéhez, illetve az adott hangfrekvenciás sávot a hangszórók jellegének megfelelően választja szét. Jó hangváltót építeni -tervezni is - elég nehéz. ( Hogy a példánál maradjak a feltüntetett ohm érték (ld. 4 ill. 8 ohm) a hangszóró impedanciáját jelenti 1kHz mérőfrekvencián mérve.) A hangváltó a hangszóróhoz szervesen kapcsolódik, tehát ha az egyik változik, változnia kell szükségszerűen a másiknak is. A kapcsolat ilyetén formán mondhatni kölcsönös.

4 ohmos hangszóró esetén egy sorbakötött ellenállás ugyan megoldást jelentene, de jelentős hődisszipálódás mellett, miközben a hangszóró is nem azt a hangteljesítményt adja le, ami elvárt tőle, ezért azt ilyetén formán nem ajánlom.
Ellenállás nélkül viszont előfordulhat, hogy az erősítő csúcsárama jelentősen megnövekszik (a csökkenés értékével négyzetes arányban), ami extrém esetekben annak tönkremenetelét okozhatja. Viszont nem is szól jobban, mivel már nem illesztett az erősítőhöz a hangfal. A nagyobb ellenállású ilyen szempontból biztonságosabb, azonban a másikban is hasonló módon cserélni kellene, mivel az eredeti jobban fog szólni a másikhoz viszonyítva.
A teljesség igénye nélkül így két út áll előtted.
Az egyik, egyben az egyszerűbb és könnyebb, hogy célszerűen nagyobbra cseréled a másikban is a hangszórót a nagyobb értékűre (8ohm), és ha nem vagy különösebben vájtfülű, és a hangzással elégedett vagy, akkor hagyod úgy, ahogy van. Hoszzútávon nem okozhat gondot.
Ha a kisebb értékűt választod, akkor viszont célszerű belepiszkálni a hangváltóba, elsősorban a fennti okok miatt, bár szobahangerőn gyakorlatilag örök élet, meg még két nap. :D
Cserénél mindenképp figyelj a hangszórók "polaritására", így a műélvezet is teljes, ellenkező esetben az ellentétes fázisban, hangszóró által keltett azonos frekvenciájú összetevők kioltják egymást bizonyos helyeken, és kissé furcsa hangzást kelthet, de ez már az akusztika terület, amiben én sem vagyok oly annyira járatos.

Mindamellett meg kell jegyeznem, hogy azt is tudnunk kell, hogy a HIFI - bár elvileg nagy hangzáshűséget feltételez - napjainkra igen tág határok között értlemezett. Hogy pórias legyen, így egy kategóriába sorolható ugyanazon gyár hasonló terméke is. Ha emlékeim nem csalnak, anno még a kazettás magnók fénykorában, ha nem tévedek, 1 kHz sávszélesség uszkve 15eFt áreltérést jelentett két készülék között. Mindenképp megfontolandó, hogy mennyit fordítunk a probléma javítására, és milyen eredményt várunk el tőle.

Mindamellett, ha van rá lehetőség, le kellene skiccelni - ha csak egy móricka rajz erejéig is - a most meglévő áramkört, illetve az ezekhez kapcsolódó hangszórókat. Megkeresem régi jegyzeteim ezzel kapcsolatban, ha tudok még, megpróbálok még segíteni. Egyelőre most ennyi.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a választ ez elég kimerítő válasz volt :D .
Ha két hangszórót kell cserélni az nem okoz gondot, csak azt nem tudom hogy a hifi toronyban nem okoz-e kárt ha más ellenállású hangszórót rakok bele.
Hogy milyen áramkörű hááát ez nagyon jó kérdés, ezt nem tudom.
Tipust tudnék mondani ha segít Philips FW768P és öt hangszórós, a tönkre ment hangszóró a bal szélső.
Asztalos József
Üdv!

Bocsánat, ha tudom, akkor két részre osztom, mostanában úgyis a sorozatok a kedveltebbek :D :D .
Ha nagyobb értékűt teszel bele, akkor biztosan nem okozhat gondot. Az illesztés esetén lehet az erősítőből és minden másból a maximális teljesítményt kinyerni. Ezért fontos. Ha megváltozik a hozzácsatlakozó kör impedenaciája, így a kivehető teljesítmény is változik, gyakorlatilag mindig csökken, és felborul a rendszer szimmetriája.
Másrészt, lévén hangerősítőről van szó, mivel azt az eredeti (erősítő, hangváltó és hangszórók) elemek impedanciájával méretezték, kis mértékben változik a teljes rendszer frekvencia menete, + a új hangszóró saját átviteli karakterisztikája ezt még befolyásolja is. Ezt leginkább a hangzás színezetén, hangszínén lehet felismerni, vagy műszeresen bevizsgálni.

Mmivel az ilyen jellegű erősítők kimenetei általában ún. földfüggetlenek, szimmetrikus tápfeszültségről dolgoznak. Nagy kivezérlés esetén a két + és - táp közé kapcsolódik maga a hangszóró, ilyenkor a kimeneti csúcsáram a pillanatnyi impedencia értékének megfelően fordított arányban megnő. Ez az ami meghaladva a kimeneti fokozat által elviselhető dinamikus maximumot, amit a hőmérséklet növekedése még tovább csökkent, a végén a fokozat meghibásodásához vezet.
Így a hangszórónak a kisebb ellenállásúra történő cseréjénél lenne veszélyben a végfokozat, amit ajánlok elkerülni.

Remélem nem volt túl tudományos, és érthető volt számodra is.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Igen teljesen érthető volt a válaszod és nagyon köszönöm az információt!
Asztalos József
Üdv!
A hangszórók membránját lehet javíttatni, és az eredeti értékek megmaradnak. Néhány példa a Google kereső által:

http://www.hangszorobolt.hu/?page=sub&inc=hangszorojavitas
http://www.reflexsound.hu/REFLEX%20Javitas.htm
http://yellow1975.freeweb.hu/
http://web.axelero.hu/betasnd/htm/hangszjav.htm#hsz
Szia !

Nekem van egy Videoton 3 utas Hangfalpárom.
Annak a mély hangszórójának a gumis része ment tönkre !
Azt hogy lehet javítani ?
Hello joco0907 !
Sajnos a gumi és habperemek elöregszenek idővel de szerencsére van megoldás. Kicsit "hazabeszélek" :D mikor azt mondom hogy itt : http://h2000.hangszoro.net/jav.html Szóval nyitott kapukat döngetsz, dolgoztattam velük, a mai napig működik amit 5 éve javítottak.
üdv !
Nekem az Infinity hangalam mély-közép sugárzójának a habszél pereme ment tönkre. Vagyis inkább szétporladt. De az a vicc, hogy nem több 3 évesnél? Mitől mehet még tönkre?
Szerintem UV sugarat kaphatott (süti a nap ablakon keresztül) Esetleg az anyaga nem a legjobb. De lehet festás, parketta lakkozás volt aztán nem bírta a levegőbe kipárolgott oldószereket.
Nekem is hasonló problémám van a régi hangfalaimmal és sajnos nem tudom megoldani mert nincs már hozzá alkatrész :(
Kicsit visszaolvas néhány hozzászólásnyit, le van írva a megoldás. Ezek javítható hibák.
Dejó! Megtaláltam a megoldást a problémámra, amit kerestem. Végre. sokat segített, az amit ide leírtatok.
Sziasztok.

A mai napon beüzemeltem egy régi 4.1-es hangfalrendszerem. Az első 5 percben minden rendben volt, azt leszámítva, hogy a mélynyomó folyamatosan búgott, recsegett, majd megmozgattam a tápkábelét, amikoris megszűnt ez az alapzaj, de onnantól kezdve alig van mélye és max hangerőn is nagyon halk.
A 4 szatellit tökéletesen üzemel. Mi történhetett? Valamelyik aktív elem azt mondta, köszönöm, nekem ennyi elég volt?

Köszi a válaszokat (ha lesznek :) )
Üdv
Az aktív hangfal az egy erősítő és egy hangszóró egy dobozon belül. ( Szerintem tudod de nem biztos hogy mindenki is tudja ) Tehát azt kellene eldönteni hogy mi a roszz. De mielőtt szétszednéd meg kell győződni hogy a jel ami vezérli az megfelelő e vagy elegendő e. Tehát az erősítő kimenete és a hangfal közt a kábel csatlakozásait is ellenőrizni kell ill az erősítő beállítását hogy egyeltalán küld e ki jelet a mélynyomónak mert megeshet hogy le van halkítva. Tehát monduk egy CD játszó vagy tuner stb RCA kimenetét ( ami az erősítő bemenetére van csatlakoztatva) annak egyik csatornájával kellene tesztelni a mélynyomót. Természetresen teljesen lehalkított állapottal kezdünk és óvatosan emeljük a hangerőt mert kijöhet a füst a hangszóróból :) Ha így jó akkor a jelforrással van gond. Ha nem akkor lehet szétszedni és némi műszerezettséggel megkezdeni a vizsgálatot. Először a tápot kell ellenőrizni hogy rendben van e, majd a többit. Sanos jelgenerátor és szkóp nem terem minden házban de az igazi ellenőrzést az nélkül nehéz csinálni. Ezek az aktív hangfalak egyébként többnyire valami spec IC ket tartalmaznak a végfokban amik viszonylag olcsón be is szerezhetőek és a cseréjük sem egy agysebészet, de aki még nem forrasztgatott annak nem ajánlom mert csak "szénné melegítené" beforrasztáskor.
25 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég