Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!


Segítséget szeretnék kérni azügyben, hogy van egy elektromos sütőm, és csak a főzőlapok működnek. Megtaláltam az oldalon a tűzhelyfelújításos cikket, de az a probléma, hogy ebben a sütőben mechanikus sütőóra van. Ez mind oké is, de teljesen meg van szorulva az egesz, annyira nem értek hozza, hogy mi lehet a baja, de nem jó az biztos. Illetve egy másik furcsaság, 3 vezeték egyátalán nincs sehova bekötve, de az egyik vegük sem.Nem látok vezeték megégést, vagy bármi érintkezési problémát. Azt gyanítom(mivel a sütőt megörököltem a lakással....), hogy valaki megbabrálta. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e kapni ilyen órát a sütőhöz, vagy valahonnan egy normális bekötési útmutatót, vagy ha midnen kötél szakad, meg lehet-e azt csinálni, hogy az egész órát kihagyom a fenébe és simán a kapcsolóról működtetem a sütőt.

Köszönöm a segítséget!
Üdv!
Elképzeléseim:
- nincs háromfázisú áram a lakásban ezért nem kötötték be a sütőt és 1 fázisról nem bírja el a meglévő hálózat a főzőlapok és a sütő együttes teljesítményét,
- van 3 fázis, de vagy a sütő hibás, vagy a vezetékekkel van gond, így egyszerűen kikötötték.
Az elektromos hálózat felmérését - vezetékek, villanyóra és a biztosítók terhelhetőségét - szakemberrel kell elvégeztetni, esetleg a bővítést kiépíttetni.
A mechanikus kapcsolóóra megszorulhatott a hőtől is - ebben az esetben valamikor működött a sütő -, de lehet csak a kor és a kenőanyag hiánya okozhatja a szorulást, vagy kenőanyag van, de besült a kosszal együtt. Ehhez ki kell szerelni a kapcsolóórát, majd átvizsgálni a tengelyeket, a szerkezetet, és kitisztítani. Ötletem sincs ki foglalkozik ilyennel, illetve lehet-e még kapni. Ha magyar gyártmányú és még létezik a gyártó, vele kell felvenni a kapcsolatot. A régi világban mindent meg lehetett javíttatni, manapság csak cseréltetni, ezért lövésem sincs, hogy hova lehet vinni megjavíttatni. Talán másnak lesz ötlete, tapasztalata. Végső megoldásként a szomszédom nyugdíjas műszerész, ő nagy valószínűséggel meg tudná javítani, tengelyt, csapágyat tud esztergálni hozzá. Nem tudom megér ennyit neked - szétszerelés, posta, munkadíj, posta vissza.
Megfelelő terhelhetőségű kapcsolóval a sütő működtetését is meg lehet oldani, de érintésvédelmi szempontok miatt ennek beszereléséhez is szakember ajánlatos. Amennyiben a kapcsolóóra csak időzítési feladatot látott el - és a sütőnek saját kapcsolója van -, a kapcsolóóra ki és bemeneti kontaktusainak áthidalásával kiiktatható. Ha a sütő 3 fázisú, akkor a kapcsolóórán is 3 pár érintkező van, nagyon figyelni kell az átkötéssel, nehogy a fázisok legyenek egymással összekötve.
hello


köszi a választ. A sütő elvileg működött, illetve be is van kötve. holnap megmérem a vezetékeket, de kívülről semmi sem látszik rajtuk. Az órán hőfokszabályozó, illetve időzítő rész van. SZétszedtem, forog motor, illetve az időzítő tengelye is, de a külső kapcsolók nem használhatók, nem tudom sajnos miert. AZ óra hátán van 4 pár, plusz 1+1 csatlakozó, illetve a test külön, össz 11 érintkező. De szerintem ez az egesz ki lehet iktatva, mert csak 2 db vezeték van bekötve az óra hátához, a test és egy másik, ami a hátulról a sorkapocstól jön. Fogalmam sincs hogy van ez az egész megvariálva.
Egyébként egy elekthermax sütő, légkeveréses.

HA bárkinek bármilyen ötlete van irjon!


köszi
Üdv!

Kissé fogalom zavarokkal küzdök, megérteni elmondásod, de megpróbálok rávilágítani mi is a gondom ezzel.
A TEST fogalmad nem teljesen egyértelmű. Amit Te testnek nevezel, nagy valószínűséggel védőföld vezető, ami - mint nevében utal rá - nem vezet feszültséget, VÉDELMI funkcióval bír. Mint írod, az órán van egy csatlakozó pont KÜLÖN TESTnek, ez mindenképp vődőföld csatlakozásra utal, majd egy másik TEST érkezik valahonnan és egy vmilyen vezető a hátsó sorkapocstól. Ez itt nem tiszta, mivel a hálózatokon a nulla és a védőföld NEM cserélhető fel, ellenkező esetben a készülék külső oldalán érintési feszültség jelenik meg - ld. csíp a mosógép - ami adott helyzetben áramütést okozhat. A következményeket nem kívánom taglalni.

Ha nem rendelkezel elektromos ismeretekkel és gyakorlattal, akkor elsősorban már most szeretném leszögezni, hogy minden, feszültség alatti vizsgálódással az életeddel játszol, de mindezek felül, az általad végzett beavatkozás magában hordozz hibalehetőséget, ami az adott esetekben túlmutat egy ezermester hozzáértésén. Mivel bárki által MEGFOGHATÓ és bekapcsolható készülék, másodrészről az első érintésvédelmi osztályba tartozik, a tűzhely bevizsgálása és javítása kizárólagosan szakember által végezhető feladat. Ha nem vagy tisztában a kapcsolódó alapvető elektromos ismeretekkel, akkor ez a magam szemszögéből nézve hazárdírozás. Alapvetően jó tanácsként, komolyabb adásvételeknél bevett általános szabály, hogy a komolyabb elektromos készülékekről - boiler, tűzhely, elektromos hálózat stb. - ami fix bekötéssel rendelkezik, általában kérnek szerelői érintésvédelemi nyilatkozatot az adott berendezés vagy hálózat egészéről. Ha egy laikus által is "buherált" eszköz, akkor annál inkább maadnék az első verziónál. Sok meglepetést és bosszúságot lehet ezzel megspórolni. Saját tapasztalat, hogy akkor kerül a villanyszerelő szóba, ha már az új lakást kifestették, és nem tudja a készséges festő visszarakni a kapcsolót, vagy éppen egy szép ködös napon ráz a földelt konnektorról működő hűtő, amiből persze a pusztán a védőföld felejtődött valahol útközben el, vagy éppen sosevolt.

Konkrét tanács helyett javallom, keress egy helyi, megbízhatónak ítélt iparos, akivel átnézeted a készüléket, ahelyett, hogy magad próbálod átkötözgetni az egyes belső vezetőket ide vagy éppen oda. Mi több, ezek általában egyszínűek, ha nincs konkrét tapasztalatod, akkor az ilyen hálózatról működő készülékekben való vájkólódás, ismeretek nélkül - vak vezett világtalant esetekhez vezetnek.

Dörgedelmek mellett mellékelek pár általános szabályt, és bevett eljárást, amit az adott készülékeknél alkalmaznak.
Minden vizsgálódást ÁRAMTALANÍTOTT készüléken végezz, amit a kapcsoló táblán lévő 2 vagy 3 sarkú kismegszakító lehúzásával, vagy a tűzhely környezetében lévő áramtalanító, többsarkú kapcsolóval tehetsz meg. Ha nem tudod melyik az, akkor nem marad más hátra, mint a lakás főmegszakítójának lekapcsolása.

Minden elektromos tűzhely alapból 3 fázisú bekötésre tervezett, ezt a hátsó részen lévő csatlakozó kapcsokon lévő jelölések, vagy a tűzhely hátoldalába beragasztott bekötési rajzról kitűnik. 1 fázisú bekötésnél a 3 fázis pontot össze kell kötni a tűzhelyen, így megfelelően kell hibátlan esetben működnie. A terhelés elosztása miatt külön-külön fázisról működnek az egyes főzőlapok, valamint a sütő. Első lépésben tisztázd, melyek ezek a pontok a készüléken. Bekötésnél a hálózatból (falból) jövő fázis vezetékek fekete, nulla kék illetve védőföld zöldsárga színűeknek kellene hivatalból lenniük. Kábeles bekötésnél a fázisvezető a kábel szürke, vagy barna színű vezetője is.

A hagyományos lapok általában 4 ill. esetenként 5 kivezetéssel renfdelkeznek, és a hozzá csatlakozó kapcsolókkal a benne lévő fűtőbetétek egymással sorosan vagy párhuzamosan kapcsolódnak, így biztosítva a kellő teljesítményt. Ezek minden esetben egy fázisról és nullavezetőre kapcsolódnak elektromosan, ált. a középen lévő rögzítő, felfogató csavarra kapcsolódó vezető a védőföld vezetője.

A sütő fűtőbetétjei általában többrészből, alsó és felső sütő részből tevődnek össze, melynél az egyes részek egymással párhuzamosan kapcsolódnak. Ezek közvetlenül a sütési módot kiválasztó kapcsolóhoz kapcsolódnak, esetedben az időzítőn keresztül, ami általában általában kétsarkú lekapcsolást tesz lehetővé. A hőfokszabályzók a régebbieken is a fázisvezető megszakítását végezték pusztán el. Mivel régebben használt egy sütőbetét 750W-os volt, és ebből is 4 volt általában egy sütőben, ezért ezeket mindig megosztva kellett lekapcsolni (3kW egy kapcsolóval körülményes, viszont kétsarkú megoldással már kisebb méretű kapcsoló is használható, mert egyidőben két helyen szakítja meg az ember az áramkört). Behatárolást követően műszerrel célszerű megvizsgálni, nem szakadt-e valamelyik, mert ha fog is működni, nem az elvártnak megfelelő lesz az eredmény.

Az időzítő egyszerűen kihagyható, lényegében egy kényelmi szolgálatatás, hogy semmiképp sem süssünk túl valamit, vagy éppen tálalásig melegen maradjon a tűzhelyben. Ha kihagyod, akkor nincs vele gond.
Viszont a hőfokszabélyzó nem hagyható ki. egyrészt, mert így takarékosabb, illetve kihagyása estén, "ami a csövön kifér" effektus által minden le fog égni benne.

Összegezve:
Javaslom, keress egy korrekt szakembert, és nézesd át vele a készüléket. Lehet, nem lesz olcsó, vagy éppen mint testedből egy darab, fájni fog, viszont hosszútávon nem fogsz idegeskedni, vajon minden jól lett megcsinálva? Hozzáértés nélkül nem érdemes a fél sikert kockáztatni.

Ha magad fogsz hozzá, mindenképp csak áramtalanított készüléken kutakodj, számozd meg az egyes vezetőket, és rajzold le, mi hova megy. A lapon könnyen tisztázhatod, mi mivel áll kapcsolatban, hova kapcsolódik.

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban. Ha mégis kensz valamit, csak hőálló zsír, mindig mértékkel, inkább sajnáld, mint bőven adagolod. Általában ilyen helyeken nem alkalmaznak kenőanyagot, éppen a melegedés és tűzbiztonság okán. Érintkezőkhöz ne kerüljön, az átkapcsolások esetén létrejövő szikrák a zsírban kormot termelnek, ami a zsír szigetelési tulajdonságait kedvezőtlenül befolyásolja, Olaj mindenképp kerülendő, ha ásványi, alacsony a lobbanáspontja, ha szintetikus, akkor viszont kellemetlenül büdös volta miatt. Ha mégis lecsöppen valami, ruhával rögtön fel kell törölni. Ami mégis meg van zsírozva, az minden esetben hőálló zsír, illetve olyan helyen van beépítve, ahol a hőtől hőszigeteléssel is védett.

Remélem tudtam segíteni, és ajánlom, fenti intelmeim, még ha adott esetben rosszul is esik, megszívelelni.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Jmedvegy kolléga mindent leírt, nincs mit hozzátennem.
Kapcsolási rajzot a pontos típus birtokában elvileg a neten is találhatsz, írd be a Google keresőbe. Az időzítő kapcsolón a kontaktusokról nincs rajz? Ez segítene a bekötésben, ha mégis nekikezdenél.
köszi szepen. NEm zavarnak az intelmeid. Egyértelmű, hogy nem fogok adhoch átkötögetni dolgokat benne. egesz egyszeruen arra gondoltam, hogy megmérem a vezetékeket, nincs -e valamelyik elszakadva, stb. egyebkent nincs a dobozon rajz. Illetve most néztem, hogy a sütő kapcsolója ugyanolyan, mint a főzőlapoké. elvileg különbözniük kellene, nem? Furcsa ez az egesz dolog. Valaki tuti, hogy már hozzányúlt. Találtam neten egy ugyanilyen tűzhelyet eladót, de annak sem jó a sütő része, gondolom nem véletlen, hogy ugyanez a hiba.

MIndenesetre köszönöm a segítséget. Annyi időt még rászánok, hogy végignézem a vezetékeket benne. Mást sztem ugy sem tudok. Egyebkent nemhiszem, hogy pénzt kellene erre a sütőre szánnom már.
Ha találok valamit irok, hatha tudtok segiteni!
Nem feltétlenül kell másnak lennie a sütőkapcsolónak, mint a főzőlapokénak. Itt is, ott is a fűtőszálakat kapcsolja a teljesítményfokozatnak megfelelően.
Sajna már nem nagyon emlékszem az elektromos tűzhelyek kapcsolóira - az utolsót 20 éve raktam ki lomtalanításkor -, de úgy tudom két fűtőszál van a főzőlapban, egy kisebb és egy nagyobb teljesítményű a 3 fokozatnak megfelelőlen.
1 fokozat - kis teljesítményű fűtőszál
2 fokozat - nagyobb teljesítményű fűtőszál
3 fokozat - mindkettő egyszerre. (ha mégsem így lenne, Jmedvegy kijavít :D )

A sütőben is több fűtőszál van, de ha jól emlékszem a 3 fokozat: alsó, felső, és mindkettő együtt működik. A hőfokszabályozó pedig az egészet ki-be kapcsolgatja a beállított hőfoknak megfelelően.
Talán ez segít valamennyit a keresgélésben.
Sziasztok !

Szerző: Plaszlo » kedd okt. 05, 2010 11:05 am

Jmedvegy kolléga mindent leírt, nincs mit hozzátennem.


Hát én is tanultam most :o
Már csak azt nem értem :) miért ezzel fejezi be a hozzászóásait :
Az igazi férfiak fával dolgoznak...

Gratulálok !
Lalibátyó!
Jmedvegy kollégánk - ha jól vettem ki a szavait, villanyszerelő, vagy villamossági szakember, de a hobbija a famegmunkálás. Ez az ő mottója, gondolom így érzi, ebben lát kihívást.

Azért kíváncsi lennék hogyan ütköztetné nézetét erről egy lakatossal vagy kováccsal. :lol: :lol: :lol:
Ezt biztos nem hagyja szó nélkül. :wink:
Üdv!

Egy kicsit off leszek, majd a moderátorok kihúzzák ... :D :D :D
Plaszlo írta: Jmedvegy kollégánk - ha jól vettem ki a szavait, villanyszerelő...


Laci kérem! Talán most érdemes megreckírozni egy lottó 5-öst. Tutira bejön... :D

Plaszlo írta: Azért kíváncsi lennék hogyan ütköztetné nézetét erről egy lakatossal vagy kováccsal. :lol: :lol: :lol:
Ezt biztos nem hagyja szó nélkül. :wink:


Hát nem is. Egyébként az ütköztetés legcélszerűbb módja a kalapács. A kis samu, amivel a földeléseket ütöm le, gyakorlatilag megfelelő kiindulási vitaalapként tekinthető. A nagy már csak a nyomaték kedvéért :D . A mottóhoz kapcsolódóan azt igazán nem jelölhettem be, hogy : az igazi férfiak tyúkb...t húzgálnak... . Másodrészt az ember ne pusztán a saját tanult, vagy szerzett szakmájában kívánjon meg pusztán érvényesülni, lévén az lenne az igazi szakbarbár az én olvasatomban, aki a szakmáján kívül semmi más nem érdekli, és igazán nem is lehet másról beszélgetni, még a fehér asztal mellett sem. No erről majd nyitunk egy másik topikot. :D
Elnézést a közbevetett témán kívüli (ld off) megnyilvánulásért. :oops:
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
jmedvegy írta: Hát nem is. Egyébként az ütköztetés legcélszerűbb módja a kalapács. A kis samu, amivel a földeléseket ütöm le, gyakorlatilag megfelelő kiindulási vitaalapként tekinthető. A nagy már csak a nyomaték kedvéért :D .


A vélemény ütköztetésnél a faesztergálásra gondoltam, ami egy finom, művészi munka. :D
Az igazi férfi szinonimájaként szerintem a többség még mindig Conan, a barbárt gondolja. Így már érdekesebb?? :wink: :wink:

jmedvegy írta: A mottóhoz kapcsolódóan azt igazán nem jelölhettem be, hogy : az igazi férfiak tyúkb...t húzgálnak... .

:lol: :lol: :lol:


A többivel egyetértek, és tisztelem a fa iránti szeretetedet és elkötelezettségedet.

Ennyi off-ot ki kell bírnia a témának. :roll:
:D
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég