Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kérdésem az lenne hogy milyen károkat tud okozni a TV-ben a viharok miatt fel lépő hirtelen megismétlődő áram kimaradás.
Az egyik TV készenléti állapotban volt a másik üzem közben,egyiken sincs se kép se hang még a készenlétet jelző sem világít
ez egy héten belül történt a TV SAMSUNG.Mire számíthatok?
Üdv!

Előzetesen sok jóra nem. Esetedben mondhatni mellékes, milyen típusú TV-vel rendelkezel. A hiba sokrétü lehet, a vezetékk zárlattól kezdve a közvetlen vagy közvetett villámcsapás okozta túlfeszültséig, jelenkori modern készülékek általában jól tolerálják az alacsonyabb feszültségeket, illetve kimaradásokat is, de a túlfeszültséget egyáltalán nem, és vélhetően ez a hiba oka.
Az elosztói hálózatok a gyakorlatban több km-en keresztül futnak, mire a lakásig eljut a szállított elektromos energia, ha nem is közvetlen melletünk csapkod az istennyila, akkor is okozhat gondot és fejfájást a kártétele.
Ha a lakás légvezetékes hálózatról kap táplálást, a keletkezett villámoknak sem kell közvetlenül a hálózati részbe csapniuk. A villám mint egymenetes tekercset gerjeszti a vezetékeket. Elegendő pusztán a közelben egy kisülés, ami kellően nagy energiát pumpál egy pillanatra a hálózatba, ami a készelétben lévő készülékeket is tönkre teheti. Ebből a szempontból a hagyományosnak mondható készülékek - elektromechanikus programkapcsolós aut. mosógép, vagy éppen azz egyszerübb hütő és fagyasztó - elvileg károsodás nélkül viselik el a pillanatnyi túlfeszültséget.
Mi a helyzet a szolgáltatói oldalon? Vannak védelmi automatikák a hálózat biztosítására. Viszont józan paraszti ésszel gondolkodva belátható, hogy itt legjobb esetben is több száz kVA teljesítményekről van szó, aminek a megszakítása nem feleltethető meg egy szobai villanykapcsoló átkapcsolásának. Az áramkimaradások is ezen védelemek müködésének a következményei.
Kaphatók túlfeszültség ellen védő aljzatok és elosztók, azonban 100% védelmet ezek sem nyújtanak. Ilyenkor leghelyesebb, még ha régimódinak is tünik, kihúzni a elektromos készülékeket, vagy a lakás áramvédő kapcsolóját - ld Fi-relé - müködtetve árramtalanítunk a vihar idejére.
Esetedben, ha a lakás rendelkezik biztosítással - a TV szerelői nyilatkozatra, ha olyan mértékü a sérülés, hogy az gazdaságosan nem javítható - a lakásbiztosítás fizethet némi kárpótlást, de itt is a részletekben ill. a apróbetüs részben rejtezik. Mit és mennyit fizet a biztosító, ez több hetes egyeztetés is lehet, de elsőkörön általában a javítást favorizálják.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Mtamas,
ha szerencséd van, csak a tápban kell néhány alkatrészt cserélni és működni fognak megint a tévéid.
Ismerős számítógépét is megcsapkodta a hálózaton keresztül a vihar, a tv hosszabbítóját még sikerült kikapcsolniuk, de a számítógépig nem értek el időben. Tönkrement a számítógép tápja, a hálózati kártyája és az ADSL modem. Szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta, nem volt bekapcsolva a gép.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég