Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Szeretnénk beszerelni egy - a topic címben megadott - indukciós főzőlapot a konyhánkba egy elektromos sütő fölé. Több helyen olvastuk hogy a kettő közé kell egy ASL-100-as szigetelés. Sajnos a google nem tudott ebben nekünk segíteni hátha ti tudtok. Mi ez a szigetelés, hol lehet kapni, és tényleg szükség van e rá?

Előre is köszönöm:

Norbi
Konkrétan ilyen terméket én sem találtam, de nagyjából összeállt a kép. Ez egy alumínium kasírozású kőzetgyapot tábla lesz. Az ALS az alumínium hővisszaverő bevonatot, a 100-as a maximális alkalmazási hőmérsékletét adja meg. A Rockwool Techrock 100 műszaki szigetelőlemeze 650 C fokig alkalmazható.

http://guide.rockwool.hu/termekek/muszaki-technologiai-szigetelesek/techrock.aspx
Plaszlo írta: Konkrétan ilyen terméket én sem találtam, de nagyjából összeállt a kép. Ez egy alumínium kasírozású kőzetgyapot tábla lesz. Az ALS az alumínium hővisszaverő bevonatot, a 100-as a maximális alkalmazási hőmérsékletét adja meg. A Rockwool Techrock 100 műszaki szigetelőlemeze 650 C fokig alkalmazható.

http://guide.rockwool.hu/termekek/muszaki-technologiai-szigetelesek/techrock.aspx


Nagyon köszönöm..akkor ez az "ASL" megnevezés gondolom elírás volt. A Fagor oldalán találtuk a leírást.

Mi azt gondoltuk, hogy az indukció mágneses elven működik és ezt kell szigetelni.

itt a dokumentáció ami alapján ezt kiokoskodtuk:

http://www.fagor.com/c/document_library ... pId=195324 (ebben találod meg ezt az "asl" megnevezést - főzőlapoknál)
Kicsit utána olvasgattam a témának, mert kíváncsi voltam. A szigetelés a főzőlapot védi a beépített sütő melegétől. Egy Gorenje használati utasításban találtam:
• A főzőlap alá EVP4, EVP2…, hűtőventillátorral ellátott sütők
építhetők be. A sütő beépítése előtt a beépítési nyílás
környékén feltétlenül el kell távolítani a bútorelem hátsó lapját.
Ugyanígy minimum 6 milliméteres résnek kell lennie az első
oldalon is


És egy másik gyártmányú kezelésijéből:

Kerülni kell a szekrénybõl érkezõ túlzott hõt (pl. hûtõventilátor nélküli sütõknél), mert ez a
készülék meghibásodásához vezethet


Ebben a használatiban sok beépítési példát találsz:
http://www.teka.com/html/hu/filmek/altalanosindukciosbeepites.pdf


Találtam képet is a főzőlapról, látszik mágnesesen le vannak árnyékolva a lapok, tehát nem a sütőt kell védeni az indukciós főzőlaptól, hanem fordítva.
Azért érdemes lenne pontosítani az eladó céggel mi is ez a szigetelés és hol kapható, ha értenek hozzá és nem csak árulják.

Induction_Cooker.JPG
Induction_Cooker.JPG (145.13 KiB) Megtekintve 7454 alkalommal.


És az indukciós főzőlap működése a Wikipédia szerint:

Az indukciós tűzhely az indukciós melegítés egy fajtáját használja. A legfőbb különbség a többi tűzhely típushoz képest az, hogy itt a hő közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem pedig a tűzhelyben, ami aztán átadja ezt a hőt az edénynek.

Az indukciós tűzhelyekben egy réz tekercs van (egy elektromágnes), amire váltakozó áramot kapcsolnak, ami így egy oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ezen mágneses mező hatására keletkezik hő a fölé helyezett edényben.

Az indukciós tűzhelyek gyorsabban melegítenek, és nagyobb hatásfokkal alakítják az elektromos áramot hővé, így energiatakarékosabbak, mint az elektromos fűtőszállal működő hasonló eszközök. Emellett előnyük az is, hogy – mivel a hő csak az edényben keletkezik – sokkal kisebb az égési sérülés veszélye, hiszen csak az edény forrósodik fel, maga a tűzhely nem. Az energiatakarékosságának másik oka, hogy a tűzhely körül lévő levegőt nem melegíti, így nincs ilyen jellegű veszteség.
Nagyon köszönöm a bőséges választ. Utánajárok a dolognak aztán majd megosztom az eredményt :)
Kíváncsian várom az eredményt.
Azt már elfelejtettem leírni, a kasírozott alufólia is stimmel, mert hővisszaverő rétegként funkcionál a sütő sugárzó hőjével szemben.
A Fagor helpdesk segítségével kiderült, hogy ez a szigetelés, ami valóban ASL-100-as szigetelés, már ezer éve elavult és nem kell az új főzőlapok beszerelésénél. A leírásban benne maradt ugyan, de már a kutya sem tudja mi lehet ez az ASL-100. A lényeg, hogy már nem kell semmi ilyesmi :)
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég