Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

Nemrég vettem egy full HD (tehát 16:9-es képarányú) tv-t, és szomorúan konstatáltam, hogy a nemrég ilyen formátumra átálló tv2 és RtlKlub csatorna nézésekkor alul-felül van csík, mintha 4:3-as tv-n nézném. A tv automata képszélességre van állítva, tehát nem itt van a probléma, hanem a szolgáltatónál. Az ő elmondásuk szerint nem tudnak(/nem akarnak?) csinálni vele semmit, ők is így kapják.
Nos, mivel a tv-ben van dvbt tuner (vagy mi a szösz a pontos megnevezése), alkalmas a földfelszíni digitális műsorszórás vételére. Nosza, beüzemeltem a régi szobaantennát, és csodák csodája, a kép teljesen kitölti a képernyőt. :)

Nos, kérdésem az volna, miként lehetne a két antennajelet úgy összehozni egy kábelre, hogy azok ne zavarják egymást? Próbáltam azt, hogy a két bejövő antennát egy elosztóba csatlakoztatva ("out"-ra, tehát kimenetre) az "in", bejövő csatlakozást pedig a tv-re kötöttem. Így félig-meddig működik a rendszer, de erősen zavarják egymást; a kábelen a műsorok fele erősen zavaros lett, míg a digin csak két adó jött be.
Ha viszont a szobaantennába dugom a kábeltv antennáját, akkor ugyan jó mindegyik, viszont ki/be kell kapcsolgatni az antennát.

Van valakinek építő jellegű ötlete, javaslata?

Köszönettel: AndrewBlase
Hello!
Én is gondolkoztem már azon, amit kérdezel, tehát, hogy a digitális földfelszínot, hogyan lehet összehozni a digitális kábelessel egy vezetékre.
Szerintem a passzív antenna-egyesítővel nem fog menni (mert a frekvenciák átlapolódnak, amennyire rákerestem, lásd linkek alul), én olyannal próbálkoznék, amin van egy tényleges kapcsoló. így nem lesz áthallás.
Én végül azért tettem le erről, mert a Samsung tévémnél a hangolás előtt (!) el kell dönteni, hogy földfelszíni digitálist vagy kábeles digitális akarsz-e nézni (onnantól kezdve életed végéig vagy a következő full őjrahangolásig, ami kb. 10 percig tart...)
Viszont az eggyel újabb Samsung sorozatban megoldották ezt, mert láttam hogy van egy váltógomb a távirányítón. Ott mindkét rendszer egyszerre be lehet hangolva. De szerintem a kapcsolós antennaegyesító akkor is kell.

Mindigtv frekvenciák: http://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng-amux.htm
Kábeltévé (Észak-Amerika mondjuk, de Európa sem lehet nagyon más 1GHz a teteje...): http://en.wikipedia.org/wiki/North_Amer ... requencies
Az én tv-m egy 5-ös sorozatú samsung led lcd tv, ezen szerencsére külön-külön és egyszerre is lehet hangolni a digi és "analóg" (kábel) rendszert. Meg is őrülnék, ha máshogy lenne, mert a csatornaszerkesztést igen elk*rták ebben a tv-ben, eléggé körülményes. :(

Na de a lényeg, pont ezt volna jó elkerülni, hogy ne kelljen a az (erősítős) szobaantennát ki-be kapcsolgatni. Ezek szerint ne is álmodjak róla? :P
Üdv
A digi tv nem épp HD tv re való szolgáltatás mivel a legrosszabb a minősége az összes közt. Kb ez olyan mint sportkocsiba bioetanolt tankolni. Ha esetleg lenne a digi beltéri boxodon HDMI csatlakozó (nem hinném) akkor azzal csatlakoztasd a TV hez és ezt a bemenetet választva a TV-n, a beltérivel tudsz csatornákat váltani. Ha ez a csatlakozó nincs akkor scart biztosan van és akkor ezt kellene használnod, persze ez nem HD de az adás sem amit nézel tőlük. Persze a végleges megoldás az a külső DVBT tuner mert a TV vel csak az FTA (szabadon fogható) adókat tudod nézni mert nem hinném hogy lenne benne kódkártya fogadó, már pedig a (jobb) műsorok mind kódoltak a DVBT-n is tehát kártya kell hozzájuk.
lalibatyo írta: Kb ez olyan mint sportkocsiba bioetanolt tankolni.

Ez nem teljesen jó hasonlat, a bioetanol 105 oktános, csak kicsit több kell belőle, mint a benyából. 8) 8) :lol:
Na jó, ez nem szakmai hozzászólás.... :oops: :D :D
Üdv
A digi tv nem épp HD tv re való szolgáltatás mivel a legrosszabb a minősége az összes közt. Kb ez olyan mint sportkocsiba bioetanolt tankolni. Ha esetleg lenne a digi beltéri boxodon HDMI csatlakozó (nem hinném) akkor azzal csatlakoztasd a TV hez és ezt a bemenetet választva a TV-n, a beltérivel tudsz csatornákat váltani. Ha ez a csatlakozó nincs akkor scart biztosan van és akkor ezt kellene használnod, persze ez nem HD de az adás sem amit nézel tőlük. Persze a végleges megoldás az a külső DVBT tuner mert a TV vel csak az FTA (szabadon fogható) adókat tudod nézni mert nem hinném hogy lenne benne kódkártya fogadó, már pedig a (jobb) műsorok mind kódoltak a DVBT-n is tehát kártya kell hozzájuk.


Bocsi, lehet hogy nem volt egyértelmű a mondókám. :P
Tehát, a tényállás a következő. Kicsiny falunkban kábeltv-s rendszer van, 54 csatornával.
A nemrég vett tévémbe be van építve a dvbt tuner, és van CI (kódkártya-foglalat) is a 4 hdmi csatlakozón kívül (+ scart, LAN, PC, USB, bla-bla)
Engem nem is a kódolt adók érdekelnének, hiszen az ott fellelhető kb 30 csatorna 90%-a benne van a kábeltv-ben. Az én gondom az, hogy a kábeltévén jövő adások közül a tv2 és Rtlklub (amik nemrég álltak át 16:9-re) adókat nézve alul-felül ugyanúgy benne van a fekete csík, mint a régi 4:3-as tévémen. Megjegyzem, a beállítás jó a tévémen.
Ekkor jött az ötlet, hogy a földfelszíni digitális műsorszórást (amit az előbb csak digi-ként aposztrofáltam, tehát nem digi-tv) kihasználva megkeresem a szabadon fogható adókat, hátha azon jól jön az adás.

Ebből adódott a problémám, miszerint hogyan hozzam össze a két rendszert eggyé anélkül, hogy az erősítős szobaantennámat ki/be kellene kapcsolgatni.

De, mint Markov is jelezte, valószínűleg halott az ügy az "összekuszálódó" (közel lévő) frekvenciatartományok miatt (kábeltv: 126,25-751,25 MHz; földfelszíni digitális:100, 794 MHz)
Hello!
Csak az egyértelműség kedvéért, én egy ilyen cuccot vennék (coax kábel switch, a magyar neve is lehet pont ugyanez):
http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&rh=n%3A ... tch&page=1

És hát annyi kényelmetlenséged megmaradna, hogy amikor a földfelszíni digitálist akarod nézni, akkor fogod magad és átbillented a pöcköt ennek a switch tetején... "Félig manuális" megoldás. :)
Esetleg egy kérdés a szolgáltató ügyfélszolgálata felé? Hátha tudnak valami okosságot.

Nekem UPC van és régi (képcsöves) tévém, de ezeket az adókat csak a digit beltérin keresztül tudom normálisan nézni, mert sima kábelesen összenyomja a tv a képet. (persze lehet csak állítgatni kellene a tv menüjében)
Plaszlo írta: Esetleg egy kérdés a szolgáltató ügyfélszolgálata felé? Hátha tudnak valami okosságot.

Nekem UPC van és régi (képcsöves) tévém, de ezeket az adókat csak a digit beltérin keresztül tudom normálisan nézni, mert sima kábelesen összenyomja a tv a képet. (persze lehet csak állítgatni kellene a tv menüjében)Ma reggel/délelőtt sikerült beszélni a szerelőjükkel, ő mondta azt, amit Markov is, hogy valszeg a frekvenciák bezavarnak egymásnak. A másik dolognak, a képméretnek (ami miatt végülis elkezdtem a digitális adással játszani) meg utána néznek még 1×, de véleményük szerint ők is így (összenyomva) kapják a műsort.
Az ő álláspontjuk az, hogy meg kell várni a 2012-es évet, amikor megszűnik az analóg műsorszórás, és akkor jó lesz. :P

Csak én meg azon az állásponton vagyok, hogy egy szerelő nem szerelő, az interneten meg sok okos ember szokott fórumozni, akik talán segíthetnek. Ezért is indítottam ezt a témát. :D

Szerző: Markov » csüt. nov. 03, 2011 2:25 pm

Hello!
Csak az egyértelműség kedvéért, én egy ilyen cuccot vennék (coax kábel switch, a magyar neve is lehet pont ugyanez):
http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&rh=n%3A ... tch&page=1

És hát annyi kényelmetlenséged megmaradna, hogy amikor a földfelszíni digitálist akarod nézni, akkor fogod magad és átbillented a pöcköt ennek a switch tetején... "Félig manuális" megoldás.


Köszi az ötletet, de ez gyakorlatilag ugyanaz, mintha az antennát kapcsolgatnám ki/be. :)
Üdv
Tehát akkor túl sok opciód nincs mert ha jól gondolom akkor egy analóg kábeltv szolgáltatás van a falutokban se beltéri box sem egyéb és így valóban a két antenna jelet kell egyesítened. Két jobb megoldás van az eddigieken kívül a problémára. Az egyik hogy a jó öreg video magnóra kötöd a digi antenna kábeljét és a videódat scart kábellel csatlakoztatod a tv hez. A videot programozod le és azon váltod a csatornákat amit a tv-n nézel. Így a saját antennádról adva a jelet a tv-nek nézheted a dvbt adásokat és akár a kódoltakat is mert szerencsére van kártyafogadód is. A másik megoldás lehet elsőre nem lesz szimpatikus, de ha már egyszer van egy jó TV-d akkor vegyél hozzá egy jó műholdas szolgáltatást és gyakorlatilag megkapod ugyanazt sőt lehet többet és olcsóbban mint amit kapsz most. Sőt ha sikerülne nem párosított kártyát és boxot kapnod a leendő műholdas szolgáltatódtól az lenne igazi királyság mert saját boxban használva a kártyát a lehetőségek végtelenek. ( nekem ez van :) )
Az egy kevésbé jó megoldás hogy DVBT vevőt veszel és azt dugod HDMI kábellel a tv-re.
Üdv Lalibátyó!

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. :)
Mint írtad is, jól gondolod, analóg a kábeltv, és nincs semmiféle digibox/set-top-box/miazma sem.

Adott egy tv, ami képes a digitális földfelszíni műsorok vételére, és adott egy kábeltv rendszer, amin viszont a nemrég képarányt váltó két adó (tv2 és rtlklub) keskenyebb képpel jön, mint illene. Ebből a problémámból kiindulva próbálgattam a tv-t behangolni a digitális adókra, melyeket sima közönséges erősítős szobaantennával lehet fogni.
Elsődleges célom nem az, hogy az elérhető digitális adásokat fogjam, hanem az, hogy ha már egyszer vettem egy "normális" 16:9-es televíziót, akkor az ilyen formátumban sugárzott adókat a teljes valós méretükben nézhessem, ne összenyomva. (Az meg, hogy nem HD az adás, momentán nagyon nem izgat, hiszen alig egy-két adó sugároz még csak HD-ben, a többség csak SD-ben nyomja.)

Elgondolásod ott hibázik szerintem -de lehet, hogy tévedek-, hogy a videóm nem képes a dvbt adások fogására, a sima antennát rákötve a még sugárzó analóg adások foghatók csak vele.

Hallottam már az általad használt kártyás megoldásról, sőt egy ismerősöm használta is, de sok köszönet abban sem volt. (Abba most ne menjünk bele, hogy valszeg a kártyát rosszul "kezelték", és azért nem volt perfekt.)
Az hogy mivel jönnék ki olcsóbban, jó kérdés; az 54 csatornáért + az internetért hatezervalamennyit fizetek, ami szerintem viszonylag korrekt ár.

Na de visszatérve az eredeti témára: Optimális esetben, ha a szerelő kijut ide a vezérlőbe (amit reggel megígért), át tudja állítani a csatorna beltérijén a képarányt, rosszabb esetben kivárom, míg jövőre megszűnik az analóg műsorsugárzás, és végre jó képaránnyal jön a cucc. Addig meg legrosszabb esetben marad az antenna ki/be kapcsolgatása, vagy nézem továbbra is a keskenyebb adást a két érintett adón. :P

Mindenesetre köszönöm szépen az eddigi ötleteket, tanácsokat!
Üdv
Lehet nekem nem világos valami de érjünk a végére, nem oly bonyolult ez. Tehát analóg a kábeltv mert írtad hogy nincs semmiféle box. Ezt sajna nem igazán lehet közösíteni még antenna jellel, ezt más is mondta és megtapasztaltad tehát ez az út nem járható (kivéve Markov kapcsolós megoldását csak fel kell állni érte a fotelból ami nekem sem lenne szimpatikus bevallom) . Viszont ha analóg az a kábeltv akkor csak kellene fogja rajta az összes adót az a videomagnó tuner hiszen ugyanolyan analóg tuner van benne mint a korábbi tv-ben volt. Ha pedig működik akkor miért ne lehetne scarton kiküldeni a képet és hangot a TV re. Tehát a kábeltv antenna zsinórt dugod a videóba a saját antennádat a TV be és egy scartot a tv és videóba. Ennek működnie kell. Az hogy több szolgáltatást is kapsz a kábeltv vel érthető hogy meg kell tartanod, így újabb vagy másik előfizetés kizárva.
(Nekem két szolgáltatótól is van kártyám és mindkettő az én saját boxomban van (több kártyát is tud kezelni egyszerre) és évek óta tökéletesen működik minden. Annyi az előnyöm hogy a szolgáltatók csatornáin kívül több száz ingyenes adót is nézhetek köztük nem egy ingyenes és valóban HD műsort sugárzót is mivel több műholdat is "látok"egyszerre.)
lalibatyo írta: Üdv
Lehet nekem nem világos valami de érjünk a végére, nem oly bonyolult ez. Tehát analóg a kábeltv mert írtad hogy nincs semmiféle box. Ezt sajna nem igazán lehet közösíteni még antenna jellel, ezt más is mondta és megtapasztaltad tehát ez az út nem járható (kivéve Markov kapcsolós megoldását csak fel kell állni érte a fotelból ami nekem sem lenne szimpatikus bevallom) . Viszont ha analóg az a kábeltv akkor csak kellene fogja rajta az összes adót az a videomagnó tuner hiszen ugyanolyan analóg tuner van benne mint a korábbi tv-ben volt. Ha pedig működik akkor miért ne lehetne scarton kiküldeni a képet és hangot a TV re. Tehát a kábeltv antenna zsinórt dugod a videóba a saját antennádat a TV be és egy scartot a tv és videóba.Én kérek elnézést! Már annyira nyakatekert dolgokon jár az agyam, hogy hátulról mellberugással is felért a felismerés fájdalma, miszerint tényleg nem értettem a mondandódat. :)
De most már világos. Kábeltv antennáját a videóba (egyébként most is ott van), szobaantennát a tv-be, és voálá! A tévén megy a digitális adás, videóról meg a kábeltv. :D

Szerintem ez eléggé korrekt, és járható megoldás! Ez annyira kézenfekvő ötlet, hogy soha nem jutott volna eszembe! Köszönet érte!
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég