Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlöm!

A problémám a következö van egy Orava tv-nk egy éve vettük.Ebben az évben át kellett álnunk a digitális adásra ezért vettünk egy OPTICUM FT-15p tipusú dvbt lejátszót.A dologhoz hozzá tartozik,hogy mi szlovákiában lakunk 14 km-re a határtól.Azóta a tv nézése eléggé problémás,gyakran színes kockák ugranak be 5-10 másodpercre lefagy a kép,néhanap nincs szignál de még mindez nem elég,mert 2 napja mint egy szivárvány alakban jelenik meg a piros,kék és zöld szín.Az adást tudjuk nézni csak lila és zöld fejü embereket látunk benne.Tud valamit tanácsot adni ebben a helyzetben,mert mi már teljesen el vagyunk keseredve?

Válaszát elöre is köszönöm!

ZSÓFI
Üdv
Szerntem a beltéri egység menüjében lett elállítva valami, ha választható a kimeneti jel formátum. De lehet nem ártana ellenőrizni a csatlakozó kábeleket (kihúzni újra bedugni) mert lehet csak ez a baj. De mint minden digitális kütyü egy kikapcsolás és bekapcsolás után sokszor meg is gyógyul magától. A kikapcsolás a konnektorból kihuzást is jelenti 15-20 másodpercig.
Különösebben nem bonyolult alap vevő ez csak scart csatlakozó van rajta, állítható a menüben a kimeneti jel megtaláltam az angol használati utasítását a menüben ide kellene eljutni
optikum.JPG
optikum.JPG (29.51 KiB) Megtekintve 6868 alkalommal.


a video output (kimenet) beállítást kellene változtatni elvileg az RGB lenne a jó. Esetleg a video resolution (felbontás) beállítás is lehet gond, annak a változtatását is lehet próbálni. Célszerű a változtatások előtt feljegyezni hogy mit mire változtattunk és hol, hogy visszataláljunk oda ahol voltunk eredetileg, ha csak rontanánk a helyzeten.
A menü beállítások ellenőrzését a csatlakozók (scart) ellenőrzése után tedd meg. A scart csatlakozót kikapcsolt állapotban húzd ki és dugd vissza.
A digitális adás gyenge jelszintje okozza a kép lemerevedését töredezését, a rossz időjárási visznyok ezt csak fokozhatják.
A digitális adás így hangyás :) Célszerű lenne esetleg egy komolyabb antennát is kipróbálni. A régi analóg antennák tökéletesen megfelelnek amik a 21 től 60 tv csatornák vételére voltak méretezve teljesen felesleges a drága "digitális antennának" reklámozott antennákért pénzt adni. Az optikum beltérik nem szoktak rosszak lenni persze ez nem garancia semmire.
Üdvözlöm ismét.A helyzet a következö amit tanácsolt azt mind kipróbáltuk söt az euroscart kábelt is kivettük a tévéböl bár akkor csak havazik a képernyö,de a szivárvány így is ott van.Bár nem értek hozzá,de úgy nézz ki mintha a színek nem akarnának összekeveredni.A lakásban van egy másik tv és azzal is ez a helyzet.Fogalmunk sincs mi lehet a baj,lehet,hogy a tv-ben van a hiba,de mind a kettöben egyszerre?Arra is gondoltunk,hogy lehet az áram nem elég erös?Tud valami tanácsot adni?

Zsófi
Üdv
Ezt most nem igazán értem.
euroscart kábelt is kivettük a tévéböl bár akkor csak havazik a képernyö,de a szivárvány így is ott van.

Mármint azt hogy nincs rádugva semmi de szivárvány van a képernyőn. Ilyesmi akkor fordul elő ha régi katódsugárcsöves a tv és a demagnetizálás nem működik vagy valaki szórakozásból egy mágnesdarabkát rakott közel hozzá vagy valami mágnesesen árnyékolatlan mágneses dolog ( pl hangfal vagy készülék) van a közelében. Vagy talán épp a beltéri transzformátorának nagy a mágneses szórása és a tv tetejére vagy közvetlen közelébe rakva okozza a szivárvány szerű elszineződést. Tehát lehetőleg távolabb mint 50 cm kellene lehelyezni. Ha nem ilyesmiről lenne szó akkor már csak egy dolog van amit tehetünk a szerelő vagy a szerviz segítségének az igénybevétele előtt hogy megpróbálunk egy másik scart kábelt is.
Üdv!

Nem tudom, milyen az adott dvbt beltéri egység, azonban jó lenne ránézni, hogy a vett adás vagy csatorna milyen minőségben veszi a vevő készülék. Digitális vétel esetén a jel-zaj viszonynak van nagyobb szerepe a pontos jel visszaalakítás miatt. Ha a vett jelszint magas, azonban a "quality" szint alacsony, akkor a lent leírtaknak megfelelő szimptómák tapasztalhatók. A legideálisabb, ha a Quality érték 80 vagy annál magasabb % értéket vesz fel, így biztosabb a jelátalakítás. Saját példán kiindulva a saját antennámon is el kellett fordítanom, mert így lett jobb a jelarány, és megszűntek a lent emített problémák.
A vett jel minőségének ellenőrzésére kell lennie valahol egy menüpontnak, vagy éppen aadott csatornán jelzi ki OSD módon - számomra ez nem ismert az adott készüléknél - és el forgatva az antennát figyelni kellene ennek változását. Figyelembe kell venni, hogy ez némi késleltetéssel jelenik meg a kijelzőn, tehát nem lehet a hagyományos módon eljárni, és figyelni a változás nagyságát. Elképzelhető, hogy a jelszint csökkeni fog, de a ha eközben a minőség nő, akkor az biztos átvitelt eredményezz.
Sajnos, nem minden jelenleg üzemelő és kifogástalanul működő analóg antenna alkalmas a dvbt egységek megfelelő kiszolgálására. Magyarországi viszonylatban erre itt lehet bővebb tájékoztatást kapni.

Remélem tudtam segíteni.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdvözlöm Lalibátyó!

Az euroscart kábelt kicseréltük másikra és a szivárványunk mégis megmaradt,nincs a közelében semmi mágneses készülék csak a videólejátszó és a dvbt készülék,tegnap megpróbáltuk azt is,hogy a konektorba csak a tv-kábelje volt bekapcsolva minden más készüléket kikapcsoltunk és elvettük melölle, a tv-böl kihúztuk az euroscart kábelt a képernyöjén mégis ott volt szivárvány.Azt is megpróltuk,hogya tv-t a videóval összekapcsoltuk betettünk egy videó-kazetátt elindítottuk és így is szivárványos a kép.Mint hozzá nem értö,szeretném megkérdezni lehet,hogy a dvbt rontotta el a tv-t?Mivel a scart kábel elég rövid így a dvbt kb.30 cm-re van a tv mellett.
Kérjük adjon valami tanácsot,elöre is köszönjük válaszát.

Üdvözlettel:Zsófi
Üdv
Akkor kizárásos alapon eljutottunk oda hogy a TV a rossz. Említetted hogy van másik tv is
A lakásban van egy másik tv és azzal is ez a helyzet.

Aminek ugyanaz a baja. Távolról biztosat mondani nem egyszerű de ha valóban mindent ellenőriztél és tényleg mindkét tv nek ugyanaz a baja nem kizárt hogy a beltéri "rontotta el " őket, de ezt a javítást végző biztosan meg tudja majd mondani. Sajnos azt hiszem itt már csak a szerelő lesz az aki segíteni tud. Az hogy 30 centire volt a beltéri a tv től főleg ha lcd vagy plazma a tv nem lehet a bajok forrása. A CRT (katódsugár csöves / képcsöves ) készülékek érzékenyek mágneses terekre. Azért ha a végére érsz a dolgoknak oszd meg velünk a megoldást.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron