Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Digitális fényképezőgép, fejlámpák,kapásjelzők,távirányítók stb mind mind AA vagyAAA elemekkel működnek. Kellene találni egy kapcsolást az elemek (nem akkumulátorok) regenerálására.
Ismerek és találtam is a net-en olyan kapcsolást, amelyik szárazelemek regerálását végzi, de ez a kapcsolás szén cink alapú elemeket regenerál.
Kérdésem: létezik-e az általam keresett áramkör?
Üdv
Én csináltam ilyesmit. Az említett elemek mind szén cink elemek csak a "csomagulásuk" miatt nem látszik tehát lehet próbálkozni. Jó rég talán Rádiótechnika cikk alapján csináltam egy töltőt. Egyszerű mint a faék aszimetrikus váltóárammal kell tölteni ami annyit jelent hogy egyutas egyenirányitón keresztül (kondi nélküli!) pl egy 10 ohmos ellenállattal sorosan kötve töltöd a cellát és pl egy 100-120 ohmos ellenállattal kisütöd folyamatosan (tehát az elemre mint fogyasztót rákötöd töltés alatt. Így gyakorlatilag másodpercenként 50 töltő és 50 kisütő impulzust küldesz az elemre. Mikor sokat pecáztam eredményesen használtam is. Ugyanezen elv alapján a seregben is voltak gyári töltők ahol egy pici izzó volt a soros ellenállás (áram generátor) és egy fix ellenállás a kisütő. Bele tettük a rúdlámpából a góliát elemet szolgálat végén majd mikor már nem vagy csak alig világított az izzó akkor kivettük töltve. Minden celle külön volt töltve, sorba kötni nem szabad őket a töltés során. Persze nem olyan lett mint az új de pár tíz ciklust meg lehett csinálni velük. Ha nagyon nem merítettük túl a cellákat jobban működött a dolog. Gondolom a mai modern világban már valami nagyobb frekvenciás elektronikus kütyüvel csinálhatják talán automatizálva és lehet hogy az 1/10 áramaránynál a töltés kisütésnél van jobb is. Azért arra figyelj hogy ne melegedjenek nagyon a cellák a töltés alatt és ha kifolyna vagy eldurranna ne tegyen kárt másban. Ugyan nekem gondom nem volt sosem.
Ha megoldható tedd be a talált kapcsolást had tanulmányozhassam.
Hello lalibatyó

Köszönöm hozzászólásodat

Én is Kr. előtti időkben használtam az általad említett kapcsolást, hasonlóan hozzád, nekem is működött. Ezeket az elemeket nem merem ilyen kapcsolásba kötni, mert az a készülék tul.képp. a cinket "rendezte" vissza az elem falán. Nekem is olyan volt a kütyüm, hogy egy izzó világított töltés közben.
Már akkor is spóroltunk az elemeken, hát még mos mennyire kell fogni a lovettát! Van nálunk egy rahedli aksi, de kicsi a feszültségük és egy fényképezőgépet majdnem kidobtunk ez miatt. Az AA-s elemekkel nagyon jól megy a gép, de nagyon gyorsan lemerülnek. Ugye, környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy mennyi elemet termelünk megsemmisitésre. Ezért érdekelne egy hasonló kapcsolás.
Az aksitöltő Varta, ezzel megpróbáltam "tölteni" az elmeket, nem igen melegedtek, mert nagyon kicsi a töltőáram. Majd megírom, hogy mire jutottam.

Hello
Hello Mindenkinek

Nos, azóta feltöltöttem néhány AA-s AAA-s elemet, nyomatékosan mondom a Varta Tipe:57039 töltővel, mert előfordul, hogy erősebb töltőáram hatására az elemek túlmelegszenek, esetleg szét is robbannak. Ebben nem melegszenek, vagy csak nagyon minimális mértékben.
Ezzel a tölrővel az aksik kb. 17-20 órát töltődnek, van egy másik (GPKB34P) töltőm, ebben az aksik 8 óra alatt feltöltődnek. Van a töltőn Nicd-NiMh kapcsoló, (a Vartán ez a funkció hiányzik) ebben még az aksik is elég durván melegszenek, ebbe nem mertem beletenni az elemeket.
Nos, ennyire jutottam, ha valaki találna erre a célra kifejlesztett kapcsolást, kérem tegye fel ide.

Üdv:dekar
Üdv
Ez Nicd akku töltésére való egyenáramú töltő. Ez nem alkalmas regenerálásra mert nem aszimetrikus szinusz a kimeneti jelalak. Valami ilyesmit kellene csinálnod ami a képen van, ez 3 sorbakötött cellához van méretezve.

regeneráló1.jpg
regeneráló1.jpg (20.92 KiB) Megtekintve 7923 alkalommal.
Hello Lalibatyo

A kapcs. rajz az általam is megépített 1981-es RT decemberi számában volt olvasható. (Nekem megvan ez a lap, talán éppen ezért a kapcsolásért őrizgetem....
Teljesen megegyezik az általad közölt kapcsolással, talán ez is "onnan" van?
Egyébiránt: olvastam olyan akksi töltőkről ami mind akksi, mind alkáli elemek töltésére alkalmas...

Üdv:dekar ( Demény Károly)
Üdv
Egykor én is lelkes olvasója voltam az újságnak, több régi példányt és évkönyveket őrizgetek most is. A 2012-es RT évkönyv is foglalkozik a témával, sajna az még nincs meg így nem tudok konkrétumokat hogy van e előrelépés a 10 évvel korábbi regeneráló technikához képest. De ha a kezembe kerülne egy évkönyv a szombati amatőr találkozón és alkatrész börzén, beleolvasok.
Üdv Mindenkinek

Megépítettem a fenti készüléket, néhány garnitúra elemet feltöltöttem, (hármasával) a kapcsolás tök jól szuperál. Elsőre zseblámpa izzót tekertem be, de azt rövid úton kiégettem. Amit újólag tettem be, az kicsit nagyobb teljesítményű és 50 mA töltőáramnál nem világít, de sebaj. A lényeg, hogy a készülék jól "múkod" .A világítás azért lenne jó, mert látni, ha nem folyik áram az elemeken. Próbáltam régebbi elemeket is tölteni, de kipukkadnak,kár az időért.
A trafó 12 V 1000 mA. (Kisebb is megtenné) Melegedést az elemeken nem tapasztaltam.
Motorosboltban, de talán még autósban is kapható 6V-os műszerfal izzó, az nem fog kipukkanni.
László köszi a tippet, nekem is van műszerfal izzóm, de menetes foglalatot forrasztottam a panelra, így ilyent kell szereznem. (Nem a beszerzés a gond, hanem a hó, egyenlőre nem tudok kimenni az udvarból. Nálunk is leesett az a 30-35 cm hó és most esmeg esik.)
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég