Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
20 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdvözletem Ezermesterek!

Az alábbi problémával állok szemben, és nem tudom a megoldást.
A gépemben van egy kb 2,5 éves LG típusú DVD író, és rendszerint az Ashampoo Burning Studio 2010 Advanced (vásárolt) programjával égetem a dolgokat lemezre.
Mindig 4× írási sebességgel írom a lemezeket, mert úgy tudom, hogy így tovább "tartanak".

A problémám a következő: pár napja több lemezt írtam egymás után, és ez első párat megírta kb 16 perc alatt, majd gondolt egyet, és azóta csak 40-50 perc alatt hajlandó uszkve ugyanakkora adatmennyiséget kiírni. Ezen nem segít a rendszer újraindítása sem, az sem, ha minden más programot kilövök mellőle, és az se, ha éppen mondjuk a NERO-t használom égetésre.
Azt viszont észrevettem (mivel többször csinálta már, és az utóbbi időben kényszerültem oprendszer frissítésre), hogy a "friss" windowson (XP SP3) nem csinálja ezt, de ha "régebbi" (lásd: 1 hónapnál "idősebb"), akkor játssza ezt. :S

Van valakinek valami ötlete, hogy ez mitől lehet? Van valami win (biztonsági)frissítés, ami bekavart neki? Vagy egyszerűen elfáradt a meghajtó? Ha ez utóbbi, akkor friss oprendszernél miért nem csinálja?

Kissé tanácstalan vagyok, és nagyon idegesít a dolog. :)

Köszönöm előre is a segítséget!
Érdekes kérdés.
Az írást több dolog befolyásolja, ami miatt az írás hossza változhat. Az írásod elején még azt mondtam volna, hogy elfáradt a meghajtód, de az a tény, hogy frissítések után megint jó egy darabig, megkérdőjelezné az állításomat. Az írót úgy tudnád tesztelni, hogy mindig ugyanazt írod fel, mert hiába kb. ugyanannyi az adatmennyiség, nem mindegy neki, hogy 15 vagy 150 fájlból áll.
Első körben megpróbálnám az alaplapi drivereket frissíteni a gyártó honlapjáról, hátha egy frissítés alkalmával beletaposott a lekivilágába a frissítő. A másik teszt lehetőség: átrakod az írót egy másik gépbe és megkínzod egy kis sorozatírással. Ha ott nem fekszik ki, lehet szoftveres hiba a gépeden, konkrétan op.rendszer. Lehetne alaplapi chipset hibája is, de akkor a frissítés után sem lenne jobb.
Én szoftveres problémát sejtek, pillanatnyilag erre voksolok. Sajnos minden Windows egy idő után (ez lehet sok év is) lekókad, megérik egy újratelepítésre.
Az alaplapi drivereket én még nem piszkáltam. Az ősszel lett kicserélve az alaplap és a proci a gépemben (új, boltban vásárolt termékre), a telepítő-lemezéről felraktam amit óhajtott. Az oprendszer sincs két hónapnál idősebb.
Amiket mostanában írni szoktam, azok iso fájlok, tehát 1-1 állományt égetek lemezre. (Vagy max 3-4-et, ha egyéb formátumról van szó).
Mint írtam, pár napja már csak 40-50 perc alatt hajlandó elvégezni a dolgát, tehát szerintem az "egymás utáni többször kiírni ugyanazt a dolgot" kilőve. Másik gépbe nincs módom átrakni az írót, lévén, ez az egy gép van a háztartásban.
Marad az alaplapi driver frissítése, azt még megpróbálom.
Köszi az ötletet!
Üdv ismét!

Újraraktam az alaplap drivereit, és megpróbáltam ismételten dvd-t írni, de a helyzet ugyanaz. :(
Próbáld az író firmware-ét is frissíteni. Itt van néhány tesztprogram, hátha valami hibát kihoz.
http://tesztprogram.lap.hu/cddvd_tesztprogram/18419516

Az író gyorsasága illetve belassulása sok mindentől függhet: op.rendszeri hiba, alaplap hiba, driver hiba, interfész hiba (SATA, PATA), kontakthiba, írófej koszolódása, rossz minőségű lemez, író elektronikájának hibája. Ezért lenne jó egy haver, vagy ismerős, jól működő írójának helyére betenni és ott tesztelni. Ez megmutatná, hol kell keresni tovább. Pesti vagy?
Sajnos az sem garancia, ha új egy alaplap, vagy 2 hónapja lett telepítve az op.rendszer.
Helló!
Csak írásnál lassú a meghajtó vagy olvasásnál is?
Milyen csatlakozása van az íródnak: SATA (vékony piros kábel) vagy PATA (sokeres, széles szürke szalagkábel)?
PATA CD/DVD ROM-oknál emlékszem egy tipikus hibára, ami többször előjött, hogy az IDE vezérlő DMA módból visszaáll PIO módra a Windows-ban. Az eredmény, hogy az író/olvasó/winchester elképesztő módon belassul, olyannyira, hogy lassabb gépnél még az egér is kábé beszaggat.
Ez csak egy tipp. Így néz ki a hiba: http://prohardver.hu/dl/upc/2010-03/139789_vinyo.jpg

M
Az XP előtti időkben ezzel én is gyakorta találkoztam, de a korszerű alaplapok és 80 eres IDE kábelek óta nem. AndrewBlase azt írta pár hónapos, új alaplapja van, ez már inkább SATA-s lesz mint PATA-s.
Olvasásnál nincs gond, legalábbis nem vettem észre, hogy jelentősen lassabb volna. Bár azt észrevettem, hogy elég sok (már korábban) megírt lemezt üresnek vél, nem talál rajta tartalmat.
Maxell lemezeket használok jó rég óta, a 100-as (fekete-piros) csomagolásút, eddig nem volt különösebb bajom vele, talán ha 3 lemezt kellett eldobnom a több százból...

A csatlakozása ennek még IDE-s, és megnéztem az elsődleges IDE-csatornát, és valóban, az 1-es számú eszköz-nél az "átvitel módja: Csak PIO" volt, ezáltal a "jelenlegi átvitel módja" is PIO volt.
Nálam (az általad linkelt képpel ellentétben) csak egy "elsődleges IDE csatorna" van, gondolom itt a 0-ás a rendszerlemezt jelöli, míg az 1-es a DVD-írót.

A tesztprogramok: a linkelt oldalon található 4 program közül 2-öt sikerült letöltenem, abból az egyik aktiváló kódot óhajt, a másikkal meg nem jutottam egyről a kettőre. A másik két progi közül az egyik Ubuntura van, a maradékot meg nem tudtam letölteni, pontosabban annyi mindent felhozott, hogy nem tudtam, melyiket is kellene.
Sajna az angol tudásom elég gyatra (lévén, hogy nem tanultam), így kissé lámának érzem magamat ezeken az oldalakon. :S

Hja, és nem pesti vagyok, Veszprém megyében lakok.

Húh, válaszoltam/reagáltam mindenre? :) Most megpróbálom még 1× az írást, hátha az a PIO - DMA módosítás eredményes volt.
Hát ez meglepett, megmondom őszintén. :oops: Markovnak beírjuk a nagy piros pontot, sőt csillagot. 8)
Most megnéztem, van egy elég ócska FS gép nálam, amit most nemrég telepítettem újra HDD csere miatt, de minden IDE porton jól állította be az UDMA módot, pedig a SATA-s winchester átalakítón keresztül kapcsolódik a PATA-s IDE portra. Én már csak 80 eres IDE kábelt használok, lehet azért nem okoz ilyen problémát.
Kíváncsi vagyok mi lesz a próbaírás eredménye. Optikai eszköznél már találkoztam olyannal, ha a megható vezérlője kezd haldokolni, akkor visszaveszi az UDMA módot PIO-ra, vagy az alaplap érzékeli rosszul.
Próbaírás megtörtént, semmi....
Ugyanazt írtam ki, mint délelőtt, ismételten csak 48 perc volt.
Megnéztem ismételten az eszközkezelőt, az átvitel módja megmaradt "Ha rendelkezésre áll, akkor DMA"-nak, viszont alatta a jelenlegi átvitel módja maradt "PIO mód"-ban.
Azt nem tudom, hogy ez az IDE kábel hány eres, az alaplaphoz adták. Fekete színű, az egyik szélén szürke csíkkal, ha ez segít beazonosítani. :)
Ismét jelentkezem.

Szétberheltem a gépem, és kikaptam a DVD írót. (Megnéztem, nincs is 2,5 éves, 2009. decemberi gyártású)

Beraktam az író elődjét, egy ezeréves noname írót, amit már egyszer kiselejteztem, mivel hol működött, hol nem. Megnéztem az eszközkezelőt, és láss csodát:
http://noob.hu/2012/02/10/eszkozkezelo.png
DMA módban üzemel. Megcsináltam a próbaírást, és kb 18 perc alatt végzett. Viszont ez meg disc hibát csinál, a 2 lejátszó legalábbis hibásnak találja a lemezt, és a szgép se ismeri fel. :P

Szóval úgy hiszem, ebből az következik, hogy a halálán van az LG író, cserére érett...
Köszi a csillagot! :)
Azt viszont nem tudom megmondani, hogy miért áll vissza PIO módba.
Itt van egy értekezés erről, mondjuk angolul:
http://winhlp.com/node/10
A lényeg, hogy lehet a BIOS hibája, Windows driver probléma. Az eszköz meghibásodása is.

M
Az ötletért járt a csillag. :wink:
Az író elektronikájának meghibásodására gyanakszom, az XP már jól felismeri az eszközöket, ha hibásan állítja be, akkor valamit nem tud értelmezni, vagy korrekten felismerni. Win98-ban még állítgatni kellett, ha nem volt egyértelmű. A driver frissítve lett és az alaplap is új, a Bios-nak egy 2 év körüli eszközt ismernie kell. A cégnél már nem egy ilyen kategóriájú író kifeküdt pár év alatt.
Köszönöm szépen Mindenkinek a tippeket, ötleteket!

Bár azt továbbra sem értem, hogy friss windowson miért működik rendesen, azt hiszem ennek egy új égető lesz a vége. Viszont az érdekelne, hogy a SATA vagy IDE csatlakozóst érdemesebb venni? Vagy van egyáltalán DVD írónál jelentősége?
Igen, ez bennem is kérdés marad, ha egyértelműen rossz az elektronikája, akkor mindig rossznak kellene látszania. Talán még határeset. Ezért ajánlottam másik gépben kipróbálását, mert akkor ketté lehet választani a probléma forrását.
Egyértelműen a SATA-é a jövő, és a jelen, a PATA csatoló felület már korszerű alaplapokon nem is létezik.
20 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég