Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Új vagyok itt nálatok, de nagyon tetszik az oldal!

Sajnos közel sem vagyok szakember, ezért szeretnék kérni egy kis segítséget a hozzáértőktől.
Mellékelt képek lejjebb....

Asszonyka mp3 lejátszójának (Samsung YP-U1) az USB-s csatlakozója érintkezési hibás volt kihajtáskor (pcről adatmásolás, töltés közben), ezért gondoltam kiszedem a régi kábeleket és újraforrasztom új kábellel.
Gond esetére papírra lerajzoltam és odaírtam mellé mi volt eredetileg, de amatőrségem bizonyítványa, hogy a színeket csak betűkkel jelöltem meg magamnak (pl ahol a zöld kábel volt ott egy "Z" betűvel), de ezzel az a hiba, hogy az egyik Fekete v. Fehér kábel volt (természetesen nem emlékszem melyik volt...), ezért az "F" betű innentől bizonytalan lett.
Az usb csatit is le kellett volna rajzolnom (azon melyik szín hova volt forrasztva), de ehelyett kidobtam azt, ill. a kábelmaradványokat is.
Azért lett volna fontos a színsorrend mert, hátha rátaláltam volna akkor neten a megfelelő forrasztásra is az USB-s csatival, próbáltam a színekre rákeresni (mindenfajta kombinációval), de ezek úgy tűnik egyedi színek szóval zsákutca.
Ok, mondom nem baj, nincs olyan sok variációja 4 kábelnek, szóval másik mp3-ról leszedtem az usb-s csatit és elkezdem egyesével összeforrasztgatni menet közben ellenőrizgetve a kombinációkat. A legtöbb ami kijött ebből az lett, hogy pc-re dugva töltötte az mp3-at. Egyik forrasztási variációban sem ismerte fel a pc (Az USB-s eszközt nem lehet felismerni...), tehát adatot nem tudok mozgatni rajta.


Kérdésem az lenne, hogy a képek alapján tudna-e valaki útbaigazítást adni, hogy a 4 lehetőséget milyen formában forrasszam rá az usb-s csatira?Egész kütyü - jelenleg így néz ki
Kép
Kép
Kép
Full size img:
Kód: Egész kiválasztása
http://www5.picturepush.com/photo/a/7543148/img/Anonymous/1.jpg
http://www3.picturepush.com/photo/a/7543156/img/Anonymous/2.jpg
http://www5.picturepush.com/photo/a/7543163/img/Anonymous/3.jpgEredeti forrasztási kábelszínek (tehát mi/melyik, hol volt)
Kép
Full size img:
Kód: Egész kiválasztása
http://www4.picturepush.com/photo/a/7543152/img/Anonymous/eredeti.jpgEgy olyan pluszkérdésem is lenne (hátha egyszerűbb megoldani így), hogy a lenti képen látható USB-s csatin lévő lapkábelt (nem tudom, hogy hívják...) nem lehetne-e egyből hozzácsatlakoztatni az mp3ban lévő lapkábelhez? (így kihagyhatnám a 4 vastagabb drótot)

Kép
Full Size img:
Kód: Egész kiválasztása
http://www2.picturepush.com/photo/a/7543175/img/Anonymous/egybe.jpg


Bárminemű kapott segítséget hálásan köszönné(n)k!
Üdv!
Itt le tudod tölteni a service manualt, a kapcsolási rajzból kibogarászhatod a bekötést. Ha jól veszem ki a rajzot, a a fülhallgató csatlakozó feletti 6 pólusú csati lesz a szalagkábel csatlakozója. A számítógép alaplapjára csatlakozó USB port színsorrendje: piros - fehér - zöld - fekete.

http://elektrotanya.com/samsung_ypu1_mp3_player.pdf/download.html
Üdv
Ezek meglehetősen érzékeny elektronikus szerkezetek amimek a forrasztása speciális eszközöket igényel. Mást ne mondjak antisztatikus csomagolásuk van ezeknek az alkatrészknek sőt van hogy fémfóliába vannak csomagolva annyira érzékenyek, még kézzel sem szabad megfogni némelyiket. Nem akarok vészmadárkodni de lehet hogy sikerült is egy picike statikus áramlökéssel "kivégezned" valamelyik alkatrészét.
Egyébknt az USB 2 szélső pólusa az 5 voltos táp a két középső közül az egyik küld a másik fogad adatokat.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég