Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
28 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Olyat próbáltam keresni, amihez nem kell gyártani burkolatot. Mivel fürdőben lesz, különösen figyelni kell a páravédelemre és az érintésvédelemre.
Rengeteg féle időzítőt találsz a neten, csak keress rá, te tudod milyen árfekvésű érdekel. Találtam olyat, amit kapcsoló alá, a dobozba is be lehet rakni.

http://www.tablazat.hu/images/upload/products/smr-t_datasheet.pdf -> "f" funkció
Üdv!

Apró kiegészítésként. Nagyobb villanyszerelő áruházakban lehet a hivatkozott időzítőt kapni, ez egy gyakorlatban kb 1,5 cm széles, 4-5 cm hosszú panel három vezetékkel. A múltkor, amit vettem egy ezresbe került. Ezzel a még nem időzítős is átalakítható időzítős megoldásra. Szerintem nagyobb boltokban is beszerezhető, de ebben igazán nem tudok segíteni, lévén Pesten ebből a szempontból nem vagyok ismerős.
A conrad ebből a szempontból kissé drága és kissé nagy is ahhoz, hogy a ventillátor házban elférjen. Ha nagyon tartunk a nedvességtől, akkor egyszerűen színtelen lakkal le kell fújni, mindkét oldalról, általában a készülékek belső része ebből a szempontból elég zártnak tekinthetők, elég sokat szereltem fel, a csatlakozó vezetékek megforrasztása után gyakorlatilag ezek a megoldásokkal örök élet, meg talán még egy nap. :D

További sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Mind a kettőtök (Plaszlo és jmedvegy) ötletet köszönettel fogadtam, az elkövetkezendő időszakban most már célirányosan utána tudok járni a megoldásnak. Igazán hasznos segítséget kaptam Tőletek!

Üdvözlettel!

Gál István
Villamossági boltban lehet kapni ~2 EFt-ért egy olyan kis műanyagba öntött kütyüt (kb 8*20*25mm sárga) aminek 4(vagy három?) kivezetése van(azt hiszem), kell hozzá egy fázis, egy nulla, és egy kapcsolt feszültség (célszerűen a világításról). Úgy működik, hogy amikor lekapcsolod a WC-ben a villanyt, elindítja a ventilátort, és kb. 5 percig járatja, majd leáll. Szuper, csak sajnos kell hozzá egy fix fázis. Utánanézek, és felteszem majd a konkrét adatait.
Találtam egy ugyanolyan (de szürke) elektronika leírását a következő linken:

http://www.jamboaircon.hu/files/dokumen ... mbo_k1.pdf
Valami ilyesmire van szükségem, egy apró szépséghibával: csak a bekapcsolást szeretném késleltetni, a kikapcsolást nem, hiszen a ventilátorba épített időkapcsoló vagy a páratartam érzékelő szabályozza a kikapcsolást.
Viszont köszönöm a segítségedet, így egy másik problémámat sikerült megoldanod látatlanban: egy rokonomnak van szellőzője a WC-ben -valami régi darab- és egy külön kapcsolóval lett megoldva a működtetése. De mivel a rokon már idős, ezért volt hogy néhány órára is bekapcsolva felejtette. Viszont az általad javasolt kütyü tökéletes megoldás lesz.

Köszönöm!
Szia!

Én egy új építésű társasház 2. emeletén lakom, a földszinten irodák vannak. Összesen 20 lakás és a földszinten 6 db iroda van 10 db szellőzőkéménnyel. Valószínűleg az én blokkom alatt lévő irodába be van építve a szellőző ventillátorba egy időzítő kapcsoló, ami óránként bekapcsol 4-5 percre. Ez éjszaka elég zavaró tud lenni,mert viszi a hangot a fal. Ők állítják, hogy náluk nincs ilyen. Már lekapcsoltuk az összes iroda villanyóráját egy pár percre, de akkor is bekapcsolt. Lehetséges, hogy áram nélkül is működik? Hogyan lehet megtalálni, hogy kinél van beépítve az az időzítő kapcsoló?

Üdv: Bea
Szia.
Mivel új építésű ház, tervrajz, alaprajz még nem veszhetett el, azon meg lehet keresni, melyik szellőzőkémény melyik lakáshoz, irodához tartozik.
A ventilátornak is kell valami energiaforrás, ha lekapcsolt villanyóra mellett is működik, akkor vagy szünetmentes áramforrásra van kötve, vagy külön áramkörről kapja az áramot. Az elektromos tervrajz segíthet. Elképzelhető, valamelyik közös helyiség áramkörére lett kötve a ventilátor.
Sziasztok!

Tudtok ajánlani ezermestert Pesten, aki be tud nekem tenni egy 150-es ventilátort egy 40cm széles téglafalba?

Köszi előre is,
M
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy vents100DT időzitős ventillátort be lehet kötni ugy, hogy nincs fix fázis? Azt tudom, hogy az időzitőnek kell az állandó fázis. Nem is lényeg most hogy magától kapcsoljon ki x idő után. Fázis csak kapcsolóról van hozzá. Szóval lehet müködtetni ugy hogy ne menjen tönker, hogy a villanykapcsoló kapcsolja ki-be? N,L,LT bekötési pontok vannak rajta.
Köszi a válaszokat!
Üdv!

Ha most arra vár, vagy megerősítést szeretne, hogy ez korrektül fog működni, akkor csalódnia kell. Erre legalkalmasabb egy egyszerű, időzítő áramkörtől mentes ventillátor.
A szellőző ventillátorok időzítős megoldása általában ha feszültség alá kerül, a beállított időtartamig működik, majd lekapcsol, ha a betáplálás a jelzett L és N pontokon feszültség alá kerül. Arról nincs infom, hogy az ilyen jellegű állandóan ki-be kapcsolgatás mennyire viseli meg az elektronikát, vélhetően egy ideig biztosan működik. A többi már csak szerencse és kivitel dolga.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nekem egy Dalap ventillatorom van, amit most vettem. Nem tudom beallitani az érzékelőt hogy kikqpcsoljon. H es T jelzések vannak rajta, ebbol melyik a paraerzekelo es melyik az idokapcsolo?
Feltételezem a humidity = páratartalom valamint a time = idő szavak kezdőbetűi a H és a T.
konkrét típusa ?
28 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég